Journal najave: u pozorištu od 6. do 13. februara
Journal najave: u pozorištu od 6. do 13. februara

Journal najave: u pozorištu od
6. do 13. februara

Šta gledati u pozorištu druge nedelje februara? Nastavljamo sa redovnim najavama uz posebno obaveštenje da je današnji dan 6. februar iz nekog razloga pun odličnih predstava te stoga požurite.  U JDP je Edip, u Ateljeu Ova će biti ista a u Reflektoru Betmen, Robin, Beograd. Sigurni smo da će biti nešto za vaš ukus.

Journal vam pomaže u izboru unutar kulturne ponude. Iz nedelje u nedelju pratimo šta se novo dešava u pozorištu i iz repertoara izdvajamo predstave koje ne smete propustiti. Pratimo i gostovanja u Beogradu i Novom Sadu kao i u drugim gradovima, te specijalne produkcije koje nemamo šansu uvek da vidimo. Svake nedelje inspirišemo vas na sopstveni izbor i predstave koje je važno pogledati.

EDIP

JDP

ponedeljak 6. februar u 20:00, Velika scena „Ljuba Tadić“

nedelja 12. februar u 20:00, Velika scena „Ljuba Tadić“

ponedeljak 13. februar u 20:00, Velika scena „Ljuba Tadić“

Ova sezona nam je donela i premijeru antičke klasične tragedije o Edipu, sinu tebanskog kralja, kojij je žrtva samoispunjavajućeg proročanstva da će ubiti oca i oženiti se majkom. Kralj Edip u režiji Vita Taufera je naš proslavljeni glumac Milan Marić. Svako ko je do sada imao čast da pogleda ovu izvedbu – zapazio je karakterističan ali pomalo i neočekivan zvuk čiji su autori Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!
Režija: Vito Taufer
Uloge: Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić
Tekst adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović
Dramaturgija: Vesna Radovanović
Scenografija: Lazar Bodroža
Kostim: Marija Marković Milojev
Milan Marić kao Edip, Foto: Nebojša Babić/JDP

BETMEN, ROBIN BEOGRAD

Reflektor teatar

ponedeljak 6. februar u 20:00, Dorćol Platz

Prema motivima kultne knjige iz 1996. “Betmen nad Zvezdarom” u toku Covid krize nastao je nov roman Jelene Bogavac – “Robin sa Krsta” (PortaLibris). Reflektor teatar donosi neobičnu muzičko scensku adaptaciju oba romana o žestokim momcima beogradske kaldrme. U devedesetim je to bio Baki Betmen, dok je i 2020tim tu njegov sin – Robin. Duhovita i potresna priča o odrastanju muškaraca, (ne)zabranjenim emocijama i pre svega o Beogradu – gradu koji svi puno volimo. Upravo zbog ili uprkos njegovim manama.

Režiju potpisuje književnica i rediteljka Jelena Bogavac, autori originalne muzike su Anton Gerzina i Kataut MC. Jednu od zapaženih uloga tumači i Pavle Grebenar koji je nedavno izabran za najboljeg glumca Reflektor teatra u protekloj godini.

Glavne uloge tumače: Aleksa BUGARČIĆ, Jovan ZDRAVKOVIĆ, Marko PANAJOTOVIĆ, Predrag VASIĆ, Rastko VUJISIĆ / Nikola PAVLOVIĆ, Pavle GREBENAR, Igor MARKOVIĆ, Anton GERZINA

„Betmen Robin Beograd“ u Dorćol Platzu. Reflektor teatar Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

OVA ĆE BITI ISTA

Atelje 212 Beograd

ponedeljak, 6. februar od 20:30 časova, scena Petar Kralj

 

Ako ste voleli predstavu „Ovaj će biti drugačiji“, nova drama Staše Bajac, „Ova će biti ista” prestavlja jedan duhovit nastavak kultne predstave. Za razliku od prethodne drame, za protagoniste ima muškarce. Nasilno, patrijarhalno društvo ovoga puta je posmatrano iz perspektive Igora, Miloša i Dušana, kroz njihove eksplicitne poglede na svet u kome žive, doživljaje sopstvenih pozicija u tom svetu i percepcije žena sa kojima se povezuju.

Reditelj je Ivan Vuković, dramaturškinja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević, scenografkinja Ema Stojković Jerinić, kompozitor Miroslav Radulović.

Glavne uloge tumače: Uroš Jakovljević, Dejan Dedić i Ivan Mihailović.

više o predstavi

SNP u Novom Sadu

Utorak 7. januar 2023. u 19:30

 

Ne propuštamo da podsetimo na ovu fenomenalnu predstavu Igora Vuka Torbice nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta Sombor. Svaki put, kada vidite da se izvodi, obavezno pogledajte. Predstava nastala po motivima Molijerovog klasika pozorišne umetnosti, okupila je tim neverovatnih profesionalaca da pokaže aktuelnost pozorišta danas. I u tome su uspeli. Nije lako nabrojati sve nagrade i pozitivne kritike koje je dobio Tartif, evo odlomka jedne od njih:

 

Ko je, dakle, taj somborsko-novosadski Tartif? Odviše lak odgovor se nameće sam od sebe, ali Torbica i ansambl neće učiniti ništa više osim što će vam dopustiti da razmišljate u tom pravcu, ali isto tako i mnogo šire od toga, jer je ova predstava veoma daleko od bilo kakvog „dnevnopolitičkog“ namigivanja: bilo bi to traćenje skupe i dragocene pozorišne supstance na neko skoro-pa-ništa, i od toga ne bi bilo ovako dobrog pozorišta.

Teofil Pančić, iz kritike za Vreme

 

Glavne uloge tumače: Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor, Dragana Šuša

 

više o predstavi

 

 

 

Tartif, Foto: Siniša Trifunović

NAŠ SIN

HARTEFAKT KUĆA , Beograd Lokacija na mapi

sreda, 8. februar 2023 u 20:00

 

“Naš sin” je autorski projekat reditelja Patrika Lazića, koji u fokus stavlja preispitivanje porodičnih odnosa, pitanja seksualnosti i pripadanja. Nakon što se mladić autovao svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji. Rituali porodičnog ručka postaju velika dramska peripetija. U ovom intimnom i istraživačkom prostoru za mladog reditelja i  autorsku ekipu, prevazilaze se i teatarski okviri –  predstava se igra van scene. Februarsko izvođenje je u prostoru Hartefakt kuće u Despota Stefana 7 u Beogradu.

„Poigravajući se sopstvenim autobiografskim elementima i svoje porodice, na ivici istine i fikcije, primenjujem dostupne psihološke i „parapsihološke teorije“ u pokušaju shvatanja formiranja seksualnog identiteta koji danas živim. Kroz obilje smeha, ironije i šale na sopstveni račun, pružamo gledaocima intimno pozorišno iskustvo u netradicionalnom scenskom prostoru, u kome prisustvuju fiktivnom susretu majke, oca i sina. Tu se svode računi i propituju (ne)izlečene rane, (ne)zadovoljene potrebe i strahovi”

 

Programska urednica Hartefakta i dramaturškinja Biljana Srbljanović navodi da je reč o uzbudljivom početku nove Hartefaktove sezone koja preispituje pitanja identiteta. “Intimistička, iskrena, poetična, duhovita i na trenutke tragična priča o roditeljima koji duboko u sebi ne nalaze načina da prihvate identitet svog gej sina, iako misle da su pokušali sve, ipak ostaju zatočenici uslovljene ljubavi, na koju su jedino spremni. Autorski projekat Patrika Lazića, jednog od najdarovitijih reditelja mlađe generacije, predstavlja ozbiljan umetnički korak dalje – u tekstu koji nastaje iz stvarnosti, spajaju se scene iz svih naših života. Priča počinje kao stotine drugih priča, jer to i jeste, u njoj smo svi mi”

Biljana Srbljanović, proslavljena dramaturškinja

Uloge tumače: Dragana Varagić, Amar Ćorović i Aleksandar Đinđić.

Naš sin, plakat predstave, hartefakt
Naš sin, Foto Hartefakt

Bitef Teatar Beograd

petak 10. februar 2023. u 20:00

 

U okviru Meseca nezavisne scene u Bitef teatru moguće je pogledati brojna gostovanja. Već smo pisali o komadu Na litici koji smo gledali prošle nedelje. Ovog puta predlažemo gostovanje nastalo u koprodukciji Umetničkog festivala “Rovinj, Art & More” i “Opera b.b.”

CARLOTTA GRISI – OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi, koja je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću (Vižinadi) a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg).

Malo poznata činjenica je da je napoznatiji balet romantizma “Žizel” napisan upravo za nju. Reč je o originalnoj priči, koja je pretpremijeru imala u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi. Teme koje se prožimaju kroz predstavu jesu odnos ljubavi i slobode, ljubavi i umetnosti, kako sačuvati samostalnost i individualnost u odnosu na zahteve profesije, publike i nama najbliskijih osoba?

Predstava je ujedno i praktičan deo Umetničkog Doktorata glumice Annamarie Serde koji radi pod mentorstvom prof. Vide Ognjenović.

Glavne uloge tumače: Annamaria Serda, Ronald Braus

više o predstavi

CARLOTTA GRISI - OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI, Foto dksg

Hotel 88

subota, 11. februar, 21:00 Hotel Radisson

Mesto pozorišne predstave ne moraju biti „daske koje život znače“. Savremeni koncepti dramske umetnosti – pomeraju pozorište u hotelsku sobu. Prema motivima priče ‘Privatni životi’ Noela Kauarda, a u režiji Staše Koprivice, nastao je komad koji važi za jedan od najposećenijih u Beogradu. Od 2017. do danas promenili su se glumci i hoteli ali priča je ostala jednako komična. Prekretnica medenog meseca dva para koja se dešava kada prošlost pokuca na vrata prethodnih ljubavi.
Hotel 88 je toliko popularna predstava da se karte gotovo nikad ne mogu naći u nedelji prikazivanja. Izvođenja u Beogradu i Novom Sadu je rasprodato, ali zato postoji instagram nalog predstave na kome možete pratiti i na vreme rezervisati kartu.
Igraju: Anđela Jovanović, Tamara Krcunović, Milan Marići Vladimir Aleksić.
Hotel 88, Foto: Instagram @hotel88predstava

Photo: JDP, Bitef teatar, dksg, Atelje 212, Reflektor teatar, Instagram, Youtube

Učitati još
Zatvori