Stigla je dugoočekivana dokumentarna serija o atentatu na Johna Lennona
Stigla je dugoočekivana dokumentarna serija o atentatu na Johna Lennona

Stigla je dugoočekivana dokumentarna
serija o atentatu na Johna Lennona

Najpre je početkom novembra predstavljena nova i poslednja pesma legendarnog benda The Beatles, pod nazivom Now and Then, koja je inicijalno zasnovana na demo snimku Johna Lennona. Spekulisalo se o tome kako je pesma nastala uz pomoć veštačke inteligencije koja je rekreirala glas Johna Lennona, ali su dva preživela člana grupe The Beatles, Paul McCartney i Ringo Starr to ubrzo demantovala.

Odmah nakon pesme Now and Then koju je napisao John Lennon ubrzo nakon što se bend raspao 1970. godine, a koju je nakon njegove smrti Joko Ono dala preostalim članovima benda na korišćenje, stigla nam je trodelna dokumentarana serija koja donosi neispričanu priču o atentatu na Johna Lennona koji je ubijen ispred svoje stambene zgrade u Njujorku u decembru 1980. godine. Iako je ova tema već nekoliko puta dosad ekranizovana, prema rečima reditelja Nicka Holta i Roba Coldstreama koji potpisuju ovu ekranizaciju pod nazivom John Lennon: Murder Without a Trial, po prvi put se iznose određene činjenice i dokazi o kojima dosad nije bilo reči.

John Lennon: Murder Without a Trial

Podsetimo se, John Lennon je preminuo 8. decembra 1980. godine, nakon što je na pragu njegove kuće u Njujorku na njega izvršen atentat od strane Marka Davida Chapmana. Na godišnjicu njegove smrti 8. decembra ove godine, na steaming platformu Aple TV+, stigla je dokumentarna serija John Lennon: Murder Without a Trial koja istražuje zašto je Mark David Chapman osećao da mora da ubije Johna Lennona  i kako se pravni sistem nosio sa tim činom. Iako je Chapmanova priča prethodno dramatizovana na ekranu u filmu Chapter 27 iz 2005. koji je nastao po motivima knjige Let Me Take You Down: Inside the Mind of Mark David Chapman, a u kojem je glumio Jared Leto, ovoga puta fokus je na ispitivanju već poznatih činjenica koje nisu bile u prvom planu.

John Lennon: Murder Without a Trial (2023)

John Lennon: Murder Without a Trial trodelna serija donosi impresivan niz novih svedočenja iz prve ruke i do sada neobjavljenog istraživačkog materijala. Epizoda 1 pod nazivom The last day vraća nas u istorijski trenutak u kome svi akteri priče potresno opisuju neshvatljivo iskustvo viđenja jednog od najpoznatijih ljudi na svetu kako leži pognut i krvav ispred njih. Neki su očigledno još uvek u šoku. Druga epizoda The Investigation uključuje debate među detektivima, psihijatrima i advokatima, gde svaki od njih iznosi svoje mišljenje o tome da li je Chapman imao šizofreniju i da li je samo naizgled bio svestan svojih postupaka, ili je jednostavno hladnokrvni ubica željan slave. Tek kada se iznesu teorije zavere koje povezuju Chapmana sa CIA-om, serija počinje da skreće u drugom smeru. Poslednja epizoda The Trial vodi nas do Chapmanovog tima odbrane najomraženijeg čoveka na svetu.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori