Filmski maraton: O usamljenosti u velikim gradovima
Filmski maraton: O usamljenosti u velikim gradovima

Filmski maraton: O usamljenosti u
velikim gradovima

Velike gužve, buka, užurbanost i tenzija. Osećaj krivice ako se kasni. Nestrpljivost u dugačkim redovima. Vreme, kako tako brzo prolazi? Da li ono ikad staje? Prijatelji, udaljavaju se – obaveze. Nakon svakog dana, ulazi se u stan, on je prazan. U njemu oseća se samo usamljenost. Život samaca u velikim gradovima ima svoju težinu, međutim ima i određene čari. Mi vam donosimo spisak filmova koji to savršeno potvrđuje.

Frances Ha (2012)

Ko je Frances Ha? Mlada dvadesetsedmogodišnjakinja koja živi i radi u Njujorku. Njen san je da dobije posao balerine u jednoj od Off Brodvej plesnoj trupi. Živi sa cimerkom. Ne snalazi se u ljubavnim odnosima. Veoma humoristična i zabavna, pomalo čudna i glasna. Režiser ovog filma je fenomenalni Noah Baumbach. Noah, uvek inspirisan Njujorkom, savršeno je i u ovom ostvarenju prikazao život u ovom gradu. Glavnu ulogu tumači scenaristkinja ovog filma, Greta Gerwig. Greta je svoju ulogu usamljene Frances odigrala maestralno, možda baš zbog toga što je i sama pisala scenarijo. Adam Driver igra ulogu mladića u kog se sama Frances zaljubljuje. Ova crno-bela komična drama odličan je predlog za sve ljubitelje dobrog kinematografskog komada.

Shame (2011)

Oni koji su nekada duži period bili usamljeni u velikom gradu, sigurno će se poistovetiti sa protagonistom ovog filma. U glavnoj ulozi našao se Michael Fassbender, koji predstavlja život uspešnog, zodnog, tridesetogodišnjaka u Londonu. Njegov lik deluje kao da poseduje sve. No, on se bori sa usamljenošću na veoma destruktivne načine, te razvija i pojedin vid zavisnosti koji nije stran današnjem društvu. Njegovu usamljenost narušiće rođena sestra koja dolazi u posetu, a sa sobom donosi niz ličnih problema. Oboje usamljeni, manifestuju to na potpuno različite načine. Steve McQueen, režiser filma, popularan još po ostvarenjima 12 Years a Slave (2013) i Hunger (2008) na veoma dubok i potresan način prikazuje otuđenost brata i sestre.

Drive (2011)

Da li ste gledali dansku trilogiju Pusher? Ukoliko ste fan, Drive je film za vas. Nicolas Winding Refn, režiser ovog filma, specifičan je po scenama nasilja, misterioznosti kada je reč o ulogama ali i posebnoj umetničkoj crti koju pomoću vizuelnih i audio efekata kreira na domišljat način. Drive nije, kao prethodna dva filma, klasičan film u kojem se provlači motiv usamljenosti. Glavni lik kog tumači Ryan Gosling ima specifičan posao. Preko dana radi kao kaskader, a uveče obavlja „prljave“ poslove za svoju kriminalnu bandu. Motiv usamljenosti javlja se onda kada jedan potpuno individualan lik, počinje da razvija osećanja prema komšinici iz zgrade, zbog čije ljubavi je spreman da se obračuna sa mafijom. O protagonisti filma ne saznajemo mnogo, Nicolas ga je ostavio bez imena, pozadinske životne priče, osećanja. Sve što znamo o njemu jeste da voli jednu ženu, radi opasan posao i ono najvažnije, deluje kao da nema šta da izgubi.

Svaki od filmova o usamljenosti koje smo izdvojili imaju svoju specifičnu i jedinstvenu priču, ali i način da se ona dočara. Savetujemo vam da odaberete žanr koji vam najviše leži i pronađete utehu u nekom od njih.

 

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori