Filmski maraton ne-krindž prazničnih filmova
Filmski maraton ne-krindž prazničnih filmova

Filmski maraton ne-krindž
prazničnih filmova

Ako ste očekivali da ćemo ovim filmskim maratonom da vas u potpunosti oslobodimo krindža – prevarili ste se. Ili smo vas možda mi malo prevarili. Bilo kako bilo, na našem današnjem meniju nalazi se raznovrsna kinematografska ponuda trilera, komedija, misterija i romantike smeštenih u vreme božićnih praznika.

Filmski maraton

Eyes Wide Shut, 1999.

Filmski maraton započinjemo psihološkom dramom svima poznatog Stanleya Kubricka. Protagoniski intenzivne drame Eyes Wide Shut su Tom Curise i Nicole Kidman koji igraju bračni par čiji odnosi bivaju poljuljani nakon što Nicole otkriva da već dugo mašta o drugom muškarcu. 

Kubrick je preminuo samo šest dana nakon što je Warner Bros studiju prikazao finalnu veriju filma Eyes Wide Shut.

L.A. Confidential, 1997.

Kriminalistično filmsko ostvarenje reditelja, producenta i scenariste Curtisa Hansona jedno je od najpriznatijih filmova devedesetih godina. L.A. Confidential zasnovan je na istomenom romanu Jamesa Ellroyija.

Radnja filma je smeštena u period pedesetih godina i govori o policijskoj korupciji i holivudskim zvezdama, dok se sam naslov odnosi na magazin Confidential koji je delao upravo sredinom prošlog veka.

Film L.A. Confidential trku za Oskara izgubio je od kultnog Titanika.

Kiss Kiss Bang Bang, 2005. 

Film koji bismo opisali kao kriminalističku komediju režirao je Shane Black koji neretko snima mračne božićne filmove. Scenario je delimično zasnovan na romanu Bodies Are Where You Find Them, a radnja filma govori o misterioznom ubistvu koje se dogodilo u Los Anđelesu. Glavnu ulogu tumači Robert Downey Jr.

Black Christmas, 1974.

Triler Black Christmas iz 1974. godine režirao je američki reditelj Bob Clark koji je poznat po svom radu u kanadskoj filmskoj industriji u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina. Radnja se odigrava za vreme božićnih praznika i prati priču grupe devojaka iz sestrinstva koje uhodi misteriozni ubica čiji identitet ostaje nepoznat.

Elvis Presley smatrao je da je upravo Black Christmas jedan od njegovih omiljenih filmova svih vremena.

Trading Places, 1983.

Komediju Trading Places režirao je John Landis, a za scenario kritičari kažu da je loša adaptacija romana The Prince and the Pauper genijalnog Marka Twaina

Radnja filma prati dva lika različitih društvenih statusa čiji životi se nenadano isprepliću. Dan Aykroyd tumači lik moćnog brokera, dok Eddie Murphy igra uličnog prevaranta.

Foto. IMDb

Učitati još
Zatvori