Festival evropskog filma Palić održava se krajem jula – saznali smo koji filmovi su na repertoaru
Festival evropskog filma Palić održava se krajem jula – saznali smo koji filmovi su na repertoaru

Festival evropskog filma Palić održava se krajem jula – saznali smo koji filmovi su na repertoaru

Festival evropskog filma Palić održava se od 20. do 26. jula 2024. na Paliću i u Subotici i obeležava 31. godišnjicu. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više od 140 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

U okviru programa će, saznajemo, biti predstavljene i selekcije Novi evropski dokumentarni film, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Saznali smo sve detalje.

Selekcija Novi dokumentarci - Mesto pod suncem, kadar iz filma
Film / Mesto pod suncem

Festival evropskog filma Palić – program

U okviru programa Novi evropski dokumentarni film biće predstavljeni najbolji dokumentarci sa evropskog kontinenta. Eco Dox će, sa druge strane, biti posvećen ostvarenjima koji za temu imaju izazove očuvanja životne sredine. Ovogodišnja selekcija Eco Dox sačinjena je od 6 dokumentarnih filmova čiji protagonisti nude alternative, kako u načinu života, tako i u pristupu aktuelnim problemima planete Zemlje. Oni hrabro proširuju vidike, videći šumu umesto jednog drveta.

Selektor oba programa je Igor Toholj, koji je izjavio da dokumentarci iz selekcije Novi evropski dokumentarni film ne predstavljaju potpuno objektivnu sliku današnjeg sveta. Tako su njihove teme najčešće lične ili se mogu činiti apartnim. Ipak, reflektuju deliće jednog povremeno bizarnog univerzuma u kome smo još uvek upućeni jedni na druge – izjavio je Toholj.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi Mesto pod suncem rediteljke Mete Karle Albrehtsen, April u Francuskoj Davida Boareta, Ujed poput pčele reditelja LEONE-a, Nepripitomljena tela Eline Psiku i Zinzindurrunkarratz Oskara Alegrije.

Selekcija Novi dokumentarci - Ujed poput pčele - kadar iz filma
FILM / Ujed poput pčele
Selekcija Novi dokumentarci -Nepripitomljena tela - kadar iz filma
Film / Nepripitomljena tela

Prateći program i paneli

Selekcija Eco Dox takođe nudi bogat izbor filmova. To su ostvarenja Šuma rediteljke Lidije Dude, Gerlah Alione Van Der Horst, Držeći nebo Pitera Van Ekea. Takođe i filmovi Planeta Šljivova Vladimira Perovića, Svet po mom tati Marte Kovarove i Gde smo nekada spavali Mateusa Verlea.

U pratećem programu festivala, 24. jula tradicionalno će biti održana i ekološka panel-diskusija. Ovoga puta će se iz ugla kinematografije razgovarati na temu Klimatske promene – menjaju ekološku svest javnosti.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Podržali su ga i Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Festival evropskog filma Palić za sponzora-prijatelja ima Gorki List – i to već više od 20 godina. Gorki List je nezaobilazan deo umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike.

Selekcija Eco Dox - Svet po mom tati, kadar iz filma
Film / Svet po mom tati
Selekcija Eco Dox - Držeći nebo, kadar iz filma
Film / Držeći nebo

Foto: Kadrovi iz filmova / PR / Instagram (@palicfilmfestival)

Učitati još
Zatvori