Festival autorskog filma: Ovih šest filmova ne treba da propustite
Festival autorskog filma: Ovih šest filmova ne treba da propustite

Festival autorskog filma: Ovih šest
filmova ne treba da propustite

What is your greatest ambition in life?, pita Patricia Frankini. To become immortal, and then die, odgovara Parvulesko. 

Opisana scena odigrava se u filmu Do poslednjeg daha (fr. À bout de souffle) Žan-Luk Godara. Ne znamo da li je Godar ovim dijalogom želeo da manifestuje svoju idealnu budućnost, kako to čine mnogi TikTok-eri ovih dana, ali izgleda da je uspeo u tome. Ime francuskog reditelja sinonim je ne samo za francuski Novi talas, već i za filmsku umetnost. Upravo je zahvaljujući njemu film izjednačen sa ostalim umetničkim domenima, poput slikarstva i književnosti. Godar je bio reditelj, scenarista i kritičar, ali pre svega toga, bio je revolucionar koji je promenio način na koji autori kreiraju, a gledaoci doživljavaju film.

Ranije ove jeseni, Godar je preminuo u svojoj 91. godini života, ali je zahvaljujući preko 30 filmova koje je tokom života snimio, postao besmrtan. Tako će nastaviti da živi sa svakom novom generacijom filmskih fanatika koja bude otkrivala svet umetničkog filma i na tom putu, neminovno naiđe na njegove umotvorine. Ovogodišnji Festival autorskog filma (FAF) posvećen je upravo Godaru, pa tako i poster 28. izdanja ovog festivala aludira na jednu od scena iz filma Ludi Pjero (fr. Pierrot le fou). 

Od 25. novembra do 2. decembra, koliko traje festival, bićete u prilici da na različitim bioskopskim lokacijama širom Beograda pogledate neke od umetničkih filmova koji su ove godine zavredili posebnu pažnju filmske publike. Kako je juče objavljen kompletan program 28. FAF-a, mi smo odmah pohitali da vidimo šta nas to čeka u bioskopima tokom trajanja festivala. Sada vam nudimo našu selekciju filmova, za koje verujemo da vredi izdvojiti vremena. 

Duhovi ostrva (eng. The Banshees of Inisherin), r. Martin McDonagh

Ovogodišnji Festival autorskog filma biće otvoren projekcijom filma Duhovi ostrva, i to ne slučajno. Prethodni komad Martina MekDone, Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju (eng. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) doživeo je veliki komercijalni i kritički uspeh, pokupivši brojne nagrade od Londona do Los Anđelesa. Zato opravdano možemo očekivati novo vrhunsko ostvarenje ovog autora. Ovog puta radi se o tragikomediji koja prati odnos dva prijatelja, tj. njihov raskid i pomirenje, kao i sve što ovi procesi nose sa sobom. Posredi je priča o prijateljstvu, svim načinima na koje pokušavamo da ga sačuvamo, ali i razlozima zbog kojih ga prekidamo. Pored neverovatnog glumačkog dua, očaraće vas i divni predeli sa obala Irske, koji su poslužili kao pozadina za mnoge od scena u filmu. Još kad bi bilo direktnih letova iz Beograda…

Alkaras (šp. Alcarràs), r. Carla Simón

Iz Španije nam na ovogodišnji Festival autorskog filma dolazi Alkaras, rediteljke Karle Simon. Nešto ranije ove godine nagrađen je Zlatnim medvedom u Berlinu, a nalazi se i u trci za Oskara. Autorka Karla Simon nastojala je da kroz film oživi sećanja na svoje rodno katalonsko selo, po kojem film i nosi naziv, kao i na dešavanja koja su se tamo odvijala tokom njenog detinjstva. Inspirisana sopstvenim odrastanjem i porodičnom tradicijom u kojoj je stasavala, autorka nam priča o porodici Solé i njihovoj borbi da zaštite porodičnu istoriju i običaje. Smeštena u letnje dane tokom berbe breskvi, Alkaras će vas transportovati u jedno nostalgično sećanje na spokojno detinjstvo, istovremeno nastojeći da vas navede i na razmišljanje o činiocima koji tu bezbrižnost mogu da naruše za generacije koje dolaze.

Posle sunca (eng. Aftersun), r. Charlotte Wells

Beogradska publika će biti u prilici da među prvima pogleda film Posle sunca. Za mladu rediteljku Šarlot Vels ovo je debitantski film, no ona je veoma vešto izgradila kako likove, tako i priču. Junakinja Sofi oživljava uspomene na svog mladog oca i uvodi nas u intimnost njihovog odnosa, ukazujući na događaje koje su oblikovali dinamiku između njih. Autorka je želela da predstavi nepostojanost sećanja, kao i to kako ona često mogu biti naše najdragocenije bogatstvo, ali i najteži teret kojeg bismo se radije otarasili. Ukoliko vam je potreban dodatni razlog da biste pogledali ovaj film, samo ćemo vam reći da glavnu mušku ulogu tumači Paul Meskal

Blisko (eng. Close), r. Lukas Dhont

Blisko je film o vezi između dva trinaestogodišnja dečaka koja se iznenada prekida. Ovo ostvarenje nudi priču o prijateljstvu, ali i odgovornosti koje ono nosi. Publiku i kritičare u Kanu, gde je ovaj film premijerno prikazan, posebno su oduševili performansi dva glavna junaka. Mladih glumci svojom osećajnošću uspeli da prenesu čitav dijapazon emocija na gledaoce. Kad kažemo emocije, mislimo na to da su rasplakali gotovo svakog ko je film pogledao. Dakle, zaboravite kokice za ovu projekciju, a obezbedite maramice.

Sen Omer (fr. Saint Omer), r. Alice Diop

Sen Omer je još jedno nagrađivano delo koje stiže sa prestižnih evropskih festivala na beogradska platna Festivala autorskog filma. Prethodno je očaralo publiku u Veneciji, ali i tamošnju kritiku, gde je ovaj film dobio nagradu žirija. Za rediteljku Alis Diop ovo je prvi izlet u domene igranog filma, pa ga karakteriše jedinstven jezik, specifičan blend dokumentarističkog i fiktivnog. Jedna kritičkarka je upravo i ukazala da se nalazi na savršenoj granici između, s jedne strane, spontanog i autentičnog, a sa druge vešto oblikovanog filma. Film istražuje brojne aspekte društva u kom živimo, od odnosa majke i kćerke do pozicije migranata u Francuskoj. Poseban fokus je na psihološkim i kulturološkim pitanjima relevantnim danas. 

Festival autorskog filma

Kit (eng. The Whale), r. Darren Aronofsky

Konačno, na samom zatvaranju festivala, biće prikazan novi film Darena Aronovskog. Ovo ime dobro je poznato u krugovima filmofila, a za njegovo novo ostvarenje mnogi već predviđaju da će biti okićeno prestižnim nagradama. Kao što smo već navikli kada je Aronovski u pitanju, reakcije su različite, ali je činjenica da nikada ne izostaju. To je na kraju dana i glavni zadatak svakog umetničkog dela, zar ne? Film je obojen empatijom i saosećajnošću, a izvesno je da će vas navesti na neka promatranja, posebno ona koja se tiču porodičnih odnosa i roditeljske ljubavi.

Festival autorskog filma

Od regionalnih ostvarenja, na FAF-u ćete biti u prilici da pogledate, između ostalih, i Da li ste videli ovu ženu? autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Najsrećniji čovek na svetu, makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske i Sigurno mjesto, hrvatskog autora Juraja Lerotića.

Celokupan program, kao i raspored projekcija, možete pronaći na sajtu festivala. Osim filmova, Festival autorskog filma organizuje brojne tribine i propratne projekcije. Stoga, nema sumnje da će svi ljubitelji filmske umetnosti pronaći nešto po svom ukusu

Naše karte su već rezervisane, šta vi čekate?

Foto. faf.rs, Instagram (@auteurfilmfest)

Učitati još
Zatvori