Journal preporuka: Engleske serije kojima prizivamo jesen
Journal preporuka: Engleske serije kojima prizivamo jesen

Journal preporuka: Engleske serije
kojima prizivamo jesen

Zvuči nemoguće, to znamo, ali ima i nas koji jesen zapravo vole i koji joj se, verovali ili ne, raduju. Razume se, ništa ne može probuditi jesenje raspoloženje kao engleske serije – zato smo izdvojili naše omiljene za ovaj period godine.

Sex Education

S obzirom na to da jesen podrazumeva i povratak u školske klupe, onda je očekivano da će jedna od serija kojom budimo jesenji duh biti – Sex Education, čija se radnja dešava upravo tokom školske godine. Tamo pratimo grupu tinejdžera, njihove uzbudljive, duhovite i dramatične avanture tokom kojih pokušavaju da reše sva velika egzistencijalna pitanja sa kojima se sreću adolescenti – poput toga na koji način da pričate sa simpatijom tokom slučajnog susreta na hodniku. Ipak, serija nudi mnogo prodobniji psihološki profil ove uzrasne grupe, zbog čega ostaje neprikosnovena tinejdž drama. A tu je i (podjednako neprikosnovena) Gillian Anderson, u ulozi seks terapeutkinje i majke, što je dovoljno dobar razlog za nas da (ponovo) gledamo seriju. Kako nova – i poslednja – sezona stižu kasnije ove jeseni, sada je idealni trenutak da obnovite gradivo.

Downton Abbey

Razume se da kompilacija čuvenih engleskih serija ne može proći bez pominjanja Downton Abbey. Ova popularna kostimirana drama smeštena je na početak 20. veka, a tokom šest sezona koliko je trajala, kroz dinamične odnose  fiktivne aristokratske porodice oslikani su svi značajniji događaji koji su se odigrali u periodu od 1912. do 1926. godine, a koji su značajno uticali kako na englesko društvo, tako i na širu evropsku i svetsku panoramu. Zahvaljujući uzbudljivom scenariju, neprevaziđenim kostimima i maestralnim izvedbama, Downton Abbey vremenom je postala jedna od najuspešnijih engleskih TV serija, a ako volite The Crown i Bridgerton, onda je ova drama obavezna lektira.

Sherlock

Verovatno biste pomislili – šta će Sherlock ovde, zar to nisu već svi pogledali? Sigurno da je tako, no koristimo ovaj prostor kao poziv da, ako ništa drugo, seriju ponovo pogledate. Klasik engleske televizije, sa Benedictom Cumberbatchom i Martinom Freemanom u glavnim ulogama, Sherlock je jedna od onih serija kojoj se rado vraćamo – nakon što je prošlo određeno vreme i zaboravili smo kako je popularni detektiv rešio misteriozne slučajeve. Zato je sada gledamo ispočetka, jer ništa ne može prizvati jesenji duh kao kadrovi kišnog Londona.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori