Donosimo vam pet omiljenih filmova reditelja Christophera Nolana
Donosimo vam pet omiljenih filmova reditelja Christophera Nolana

Donosimo vam pet omiljenih filmova
reditelja Christophera Nolana

Christopher Nolan je jedan od uticajnijih filmskih reditelja današnjice i mnogi filmovi poput Inception, Interstellar i The Prestige važe za apsolutne klasike. Njegovo poigravanje sa vizuelnim i audio efektima nagrađivano je više puta. Uskoro nam stiže priča o američkom naučniku i njegovoj ulozi u izradi atomske bombe J. Robertu Oppenheimeru, a pre toga predstavljamo vam listu filmova koji su izvršili uticaj na stvaralašto Christophera Nolana.

 

 

Christopher Nolan

Merry Christmas Mr. Lawrence,  1983.

Reditelj filma Merry Christmas Mr. Lawrence iz 1983. godine je japanski predstavnik novog talasa Nagisa Ōshima. Glavnu ulogu tumači legendarni David Bowie, a radnja filmske drame govori o britanskom vojniku koji je zarobljen u japanskom logoru za vreme Drugog svetskog rata. Uloga komandanta logora pripala je takođe muzičaru Ryuichi Sakamotou. Tematika filma predstavlja prikaz dve sukobljene kulture i različitog poimanja pojma časti. Chistopher Nolan pohvalio je način na koji je Ōshima iskorstio harizmu Davida Bowiea, te ga je upravo to podstaklo da pozove Bowiea da se pojavi u njegovom trileru The Prestige. Podsećamo, Bowie tumači lik Nikole Tesle u filmskom ostvrenju genijalnog Nolana. 

Topkapi, 1964.

Film Topkapi iz 1964. godine režirao je Jules Dassin. Kriminalistička priča o pljački fokusirana je na krađu bodeža iz stare palate u Istanbulu. Na prvi pogled samo obična žena Elizabeth koju tumači grčka glumica i političarka Melina Mercouri angažuje svog nekadašnjeg ljubavnika-kriminalca Waltera i upetljava se sa bandom prevaranata i lopova. Christopher Nolan bio je oduševljen glumačkim talentom britanskog glumca Petera Ustinova, koji igra ne toliko uticajnog prevaranta Arthura Simpsona. Ustiov je za ovu ulogu osvojio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Koyaanisqatsi, 1982.

Eksperimentalni dokumentarac Koyaanisqatsi iz 1982. godine prikazuje gradove i pejzaže u Sjedinjenim Američkim Državama. Dokumentarac ne sadrži nijedan dijalog, niti naraciju. Kroz dokumentarni film provlači se isključivo melodija kompozitora Philipa Glassa. Odlični vizuelni efekti karakterišu ovo ostvarenje i kritičari ga tumače kao upozorenje o ekološkim katastrofama koje nam nadolaze.

Foreign Correspondent, 1940.

Film Foreign Correspondent iz 1940. godine je drugo holivudsko ostvarenje jednog-jedinog Alfreda Hitchcocka nekon što je napustio Ujedinjeno Kraljevstvo. Radnja filma postavljena je u period oko Drgog svetskog rata. Američki novinar John McCrea utrkuje se u Londonu da razotrkije zaveru koja se krije u mesecima koji su prethodili ratu. Špijunsko filmsko ostvarenje ne nalazi se na listi kultnih Hitchcockovih filmova, međutim scena rušenja aviona u okean bila je referenca Christopheru Nolanu za film Dunkirk.

Ryan’s Daughter, 1970.

Romantična drama Ryan’s Daughter filmsko je ostvarenje nagrađivanog reditelja Davida Leana. Radnja je smeštena za vreme Prvog svetskog rata i prati romansu između udate Irkinje i britanskog oficira. Glavne uloge tumače Sarah Miles i Robert Mitchum. Društvena zajednica nije prihvatala njihovu vezu, a negativne krtitike filma pripale su istorijskoj doslednosti i načinu prikazivanja irskog nacionalizma. Vrednost filma ogleda se u izvanrednim performansima, a Christopher Nolan je film pohvalio zbog pejzaža, posebno scene irskih plaža i mora.

Učitati još
Zatvori