Dodeljeni su Oskari: Kome je pripalo najviše priznanja, a ko je kući otišao praznih ruku?
Dodeljeni su Oskari: Kome je pripalo najviše priznanja, a ko je kući otišao praznih ruku?

Dodeljeni su Oskari: Kome je pripalo najviše priznanja, a ko je kući otišao praznih ruku?

U Los Anđelesu je u nedelju, 12. marta održana 95. dodela Oskara, prestižne filmske nagrade koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka.

Ovogodišnji apsolutni rekorder po broju nominacija je film Everything Everywhere All At Once, koji je bio nominovan u čak 11 kategorija, a pobedu je odneo u njih 7.
Uz nagradu za najbolji film, slavio je u kategoriji najbolje montaže te kategorijama najboljeg scenarija i najbolje režije, koja su pripale Danielu Kwanu i Danielu Scheinertu.

Pobednici glumačkih kategorija

Film Everything Everywhere All At Once briljirao je i u glumačkim kategorijama. Michelle Yeoh nagrađena je za najbolju glavnu glumicu, čime je postala prva Azijatkinja kojoj je to pošlo za rukom, dok su najboljim sporednim glumcem i glumicom proglašeni Ke Huy Quan i Jamie Lee Curtis.

Poslednji put da su tri glumca bila nagrađena za isti film desilo se još 1977. godine, kada je to pošlo za rukom satiričnoj drami Network.

Pobedu u kategoriji najboljeg glumca odneo je, na oduševljenje velikog dela publike, Brendan Fraser za svoju interpretaciju pretilog profesora u drami The Whale.

Michelle Yeoh
Jamie Lee Curtis.

Laureat iz senke

No, veče je prošlo i u znaku ratne drame All Quiet on the Western Front, koja je osvojila nagrade u kategorijama za najbolji međunarodni film, najbolju fotografiju, najbolju scenografiju i najbolju originalnu muziku.
Ekipa filma All Quiet on The Western Front

A Oskara dobija…

Nagrada za najbolji adaptirani scenario nagrađen film Women Talking.

U kategoriji najboljih vizualnih efekta nagradu je odneo Avatar: The Way of Water, dok je u kategoriji najboljeg zvuka slavio Top Gun: Maverick.

Brendon Fraser

Premda su za zlatnu statuu u kategoriji najbolje pesme bile nominovane i Rihanna i Lady Gaga, nagrada je pripala pesmi Naatu Naatu iz indijskog filma RRR.

Za najbolju kostimografiju, na iznenađenje mnogih, nagrađen je film Black Panther: Wakanda Forever, dok je nagrada za najbolju šminku i frizuru, očekivano, pripala filmu The Whale.

Najboljim dugometražnim animirani film proglašen je Pinocchio, Guillermo del Toroa. U kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma slavio je politički dokumentarac Navalny.

Ke Huy Quan

Ko su gubitnici večeri?

Nakon 2018. godine, ovogodišnja je dodela ujedno bila i prva koja je imala glavnog voditelja. Voditeljska palica po treći je put pripala komičaru Jimmyju Kimmelu.

Takođe, sve 23 kategorije su bile uživo predstavljene na dodeli u Teatru Dolby, nakon što je prošlogodišnja odluka da se unapred snimi osam takmičarskih kategorija izazvala oštru reakciju dela filmske industrije.

Gubitnikom večeri možemo smatrati film The Banshees of Inisherin koji od 9 nominacija nije ostvario ni jednu pobedu. Nagrade su izmakle i filmovima The Fabelmans, Tár te Elvisu.

Colin Farrell

Preuzeto sa: Journal.hr

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori