Dodeljene su BAFTA nagrade: Trijumfalno veče za nemački film
Dodeljene su BAFTA nagrade: Trijumfalno veče za nemački film

Dodeljene su BAFTA nagrade:
Trijumfalno veče za nemački film

Nemački film Netflix produkcije All Quiet on the Western Front, zasnovan na istoimenom romanu Eriha Marije Remarka, trijumfao je na sinoćnim BAFTA nagradama. Sa ukupno sedam nagrada, od kojih i ona za najbolji film i najbolju režiju, ostvarenje je koje prednjači u broju priznanja. Za njim sledi irski film The Banshees of Inisherin.

All Quiet on the Western Front

Na zapadu ništa novo

Nagrade Britanske filmske akademije dodeljene su sinoć u Londonu, a kroz Royal Festival Hall odjekivao je naslov jednog filma. Nemačkom ostvarenju All Quiet on the Western Front pripala su priznanja skoro svih istaknutih kategorija. Od najboljeg filma, do najboljeg ostvarenja na stranom jeziku, do izvanredne fotografije, muzike i adaptiranog scenarija, nizale su se pohvale na račun ovog ostvarenja.

Kako Britanci imaju neprevaziđen smisao za ironiju i humor, tako je i sinoć BAFTA za najbolji britanski film pripala irskom ostvarenju The Banshees of Inisherin. Isto ostvarenje nagrađeno je u kategoriji za najbolji originalni scenario, ali i mušku, odnosno žensku sporednu ulogu.

bafta
Martin McDonagh
bafta
Barry Keoghan

U scenariju ponovljenom sa Zlatnog globusa, BAFTA za najbolju vodeću mušku ulogu pripala je Austinu Butleru, za izvedbu u biografskom filmu ElvisCate Blanchett odlikovana je priznanjem za najbolju žensku izvedbu u naslovnoj ulozi, koju je zabeležila u filmu Tár.

Zapažena pobeda bila je i ona u kategoriji za istaknut debitantski rad britanskih autora, gde je BAFTA zasluženo pripala Charlotte Wells zahvaljujući njenom prvom dugometražnom filmu Aftersun.

bafta
Austin Butler
bafta
Cate Blanchett

Britanska akademija dodeljuje i priznanja za mlade zvezde u usponu, pa je Emma Mackey, prvo zapažena po svojoj ulozi u seriji Sex Education, odlikovana ovom titulom.

Foto: Profimedia / IMDb

Učitati još
Zatvori