Zagrevanje pred dodelu Oskara: Christopher Nolan osvojio još jednu nagradu za najboljeg režisera
Zagrevanje pred dodelu Oskara: Christopher Nolan osvojio još jednu nagradu za najboljeg režisera

Zagrevanje pred dodelu Oskara: Christopher Nolan osvojio još jednu nagradu za najboljeg režisera

Od ovogodišnje ceremonije dodele Oskara, koja predstavlja jedan od najiščekivanijih događaja u godini za sve filmofile, deli nas tačno mesec dana. Kao i uvek, dodeli prestižne nagrade prethodile su brojne druge, a među njima su se izdvojili Zlatni globusi. Ipak, sinoć su na Beverli Hilsu dodeljene još jedne – Directors Guild nagrade – i to 76. po redu.

Ceremonija koja se održava u čast rediteljskih dostignuća u filmovima, dokumentarcima i na televiziji okupila je na istom mestu brojna poznata lica, te je produbila debatu o, za neke, gorućem pitanju – koji igrani film iz prethodne godine je imao najbolju režiju. Međutim, sudeći po prethodnom periodu i mišljenju kritike, odgovor se uvek kreće u istom pravcu.

Once again – Oppenheimer

Nominacije za DGA objavljene su tokom 9. i 10. januara, a kada je u pitanju kategorija Najbolji režiser igranog filma – niko nije bio iznenađen. Među nominovanima su se našli Greta Gerwig (Barbie), Yorgos Lanthimos (Poor Things), Alexander Payne (The Holdovers), Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon) i Christopher Nolan (Oppenheimer). Naravno, sada je već poznato da je nagrada otišla u ruke poslednjeg u nizu.

Iako je Christopher Nolan već tri puta bio nominovan za ovu nagradu, sada ju je osvojio prvi put. Upravo zbog toga, ljubitelji ovog režisera i njegovog rada nadaju se da će se isto desiti na dodeli Oskara. Međutim, za njega nije bio nominovan tri, nego ukupno pet puta.

Christopher Nolan & Cillian Murphy
Christopher Nolan & Cillian Murphy

Kome je još pripala Directors Guild nagrada?

Među ovogodišnjim pobednicima našli su se i Celine Song (Past Lives), Peter Hoar (The Last Of Us) i Christopher Storer (The Bear). Takođe, ono što je zanimljivo za DGA jeste da se, kada su u pitanju serije, nagrade dodeljuju na osnovu epizoda. Tako je iz serije The Last Of Us nagrađena epizoda Long, Long Time, a za seriju The Bear epizoda Fishes.

Spisak svih pobednika moguće je pronaći na zvaničnom sajtu DGA nagrada.

Foto: Profimedia / Instagram @oppenheimermovie

Učitati još
Zatvori