Zagrevanje pred dodelu Oskara: Christopher Nolan osvojio još jednu nagradu za najboljeg režisera
Zagrevanje pred dodelu Oskara: Christopher Nolan osvojio još jednu nagradu za najboljeg režisera

Zagrevanje pred dodelu Oskara: Christopher Nolan osvojio još jednu nagradu za najboljeg režisera

Od ovogodišnje ceremonije dodele Oskara, koja predstavlja jedan od najiščekivanijih događaja u godini za sve filmofile, deli nas tačno mesec dana. Kao i uvek, dodeli prestižne nagrade prethodile su brojne druge, a među njima su se izdvojili Zlatni globusi. Ipak, sinoć su na Beverli Hilsu dodeljene još jedne – Directors Guild nagrade – i to 76. po redu.

Ceremonija koja se održava u čast rediteljskih dostignuća u filmovima, dokumentarcima i na televiziji okupila je na istom mestu brojna poznata lica, te je produbila debatu o, za neke, gorućem pitanju – koji igrani film iz prethodne godine je imao najbolju režiju. Međutim, sudeći po prethodnom periodu i mišljenju kritike, odgovor se uvek kreće u istom pravcu.

Once again – Oppenheimer

Nominacije za DGA objavljene su tokom 9. i 10. januara, a kada je u pitanju kategorija Najbolji režiser igranog filma – niko nije bio iznenađen. Među nominovanima su se našli Greta Gerwig (Barbie), Yorgos Lanthimos (Poor Things), Alexander Payne (The Holdovers), Martin Scorsese (Killers of the Flower Moon) i Christopher Nolan (Oppenheimer). Naravno, sada je već poznato da je nagrada otišla u ruke poslednjeg u nizu.

Iako je Christopher Nolan već tri puta bio nominovan za ovu nagradu, sada ju je osvojio prvi put. Upravo zbog toga, ljubitelji ovog režisera i njegovog rada nadaju se da će se isto desiti na dodeli Oskara. Međutim, za njega nije bio nominovan tri, nego ukupno pet puta.

Kome je još pripala Directors Guild nagrada?

Među ovogodišnjim pobednicima našli su se i Celine Song (Past Lives), Peter Hoar (The Last Of Us) i Christopher Storer (The Bear). Takođe, ono što je zanimljivo za DGA jeste da se, kada su u pitanju serije, nagrade dodeljuju na osnovu epizoda. Tako je iz serije The Last Of Us nagrađena epizoda Long, Long Time, a za seriju The Bear epizoda Fishes.

Spisak svih pobednika moguće je pronaći na zvaničnom sajtu DGA nagrada.

Foto: Profimedia / Instagram @oppenheimermovie

Učitati još
Zatvori