Ove detektivske serije gledamo uz „True Detective: Night Country“
Ove detektivske serije gledamo uz „True Detective: Night Country“

Ove detektivske serije gledamo uz „True
Detective: Night Country“

Početak godine doneo je brojne novitete na streaming servisima. Posebnu pažnju privukla je četvrta sezona serije True Detective, čiju poslednju epizodu nestrpljivo iščekujemo na platformi HBO Max.

Glumica Jodie Foster prikupila je pozitivne kritike za uspešnu interpretaciju detektivke Liz Danvers, koja je, iz nedelje u nedelju, postepeno otkrivala pojedinosti misterioznih ubistava nadomak arktičkog istraživačkog centra Tsalal. Kako nas finale sezone očekuje početkom sedmice, preporučujemo detektivske serije koje neizostavno treba uvrstiti na mustwatch listu.

Criminal Record (2024)

Nedavno je na repertoaru streaming servisa Apple TV+ upisana detektivska serija Criminal Record. Za kratko vreme ovaj britanski novitet stekao je popriličnu gledanost, a zabeležene su i pozitivne ocene na svim relevantnim platformama.

Reč je o seriji koja u fokus stavlja dva različita detektiva. Misteriozan poziv neimenovane devojke, čiji je život u opasnosti, otkriva pravu stranu naizgled rešenog ubistva. Nakon toga se spajaju putevi mlade detektivke June Lenker i njenog kolege Daniela koji je godinama ranije optužio Errola Mathisa za ubistvo žene. Korak po korak, dugo skrivani tragovi počinju da izlaze na videlo, a ujedno se ispostavlja da je nevina osoba završila iza rešetaka. Glavne uloge u seriji tumače Peter Capaldi i Cush Jumbo, dok režiju i scenario potpisuje Paul Rutman.

C.B. Strike  (2017-2022)

Nakon čuvenog serijala o čarobnjaku Harryju Potteru, autorka J. K. Rowling je  pod pseudonimom Robert Galbraith zašla u krimi žanr i objavila serijal knjiga o privatnom detektivu Comoranu Strikeu. Ubrzo su njeni kriminalistički romani prerađeni za potrebe televizijske serije C.B. Strike – a premisa je sledeća…

Nekadašnji ratni veteran Comoran Strike, uz pomoć dosetljive asistentkinje Robin Ellacott, otvara detektivsku agenciju. Zahvaljujući jedinstvenim istraživačkim metodama ovaj duo postaje nadaleko poznat, a svaka epizoda donosi brojne misterije, uzbudljive zaplete i neočekivane rasplete. Serija trenutno ima pet sezona i šesnaest epizoda. Glavne uloge tumače Tom Burke i Holliday Grainger.

Profimedia

Three Pines (2022)

Radnja serije Three Pines utemeljena je na krimi romanima kanadske autorke Louise Penny. U središtu radnje nalazi se detektiv Armand Gamache koji istražuje niz misterioznih ubistava nadomak naselja Three Pines.

Prvi zaplet nastaje nakon smrti bogate književnice CC de Poitiers. Na prvi pogled činilo se da je ona umrla zadesno, usled strujnog udara. No, uskoro se ispostavlja da su mnogi stanovnici, naizgled mirnog naselja, imali motiv za ubistvo. Nakon ovog slučaja, nastavljaju da se ređaju zločini – a svaki postaje kompleksniji od prethodnog. Kakve zagonetke krije Three Pines – otkrijte kroz osam epizoda. Glavne uloge tumače Alfred Molina i Sarah Booth.

Močvara

Na ovu listu dodajemo i jednu srpsku seriju. Reč je o Močvari, kriminalističkoj seriji koja se nesvakidašnjim konceptom, narativnim linijama i vrhunskom glumom izdvaja od svega što je dosad poteklo iz domaće produkcije. U središtu radnje nalazi se Nikola Krsmanović, inspektor izrazito preke naravi. U Beogradu se u kratkom vremenskom razmaku dešavaju ritualna ubistva, a žrtve su tri žene. Otpočinje napeta potraga za serijskim ubicom, dok istovremeno, davno potisnute tajne izlaze na površinu u želji da unište sve pred sobom.

Serija trenutno ima dve sezone, treća je u fazi snimanja. Scenario potpisuje genijalna Milena Marković, a glumačku ekipu predvodi Goran Bogdan, jedan od najboljih regionalnih glumaca.

 

Foto: Instagram @truedetective; @appletv; @sptvintl; @mocvara_serija; Profimedia

Učitati još
Zatvori