Journal preporuka: Četiri dark academia serije
Journal preporuka: Četiri dark academia serije

Journal preporuka: Četiri dark
academia serije

Tumblr je pre nekoliko godina iznedrio kulturološki pravac koji se formirao u periodu kada su se književni klubovi osvrtali na klasične i gotičke romane težeći ka romantizovanju pronalaženja lepote u mračnim temama. Upravo takva, dark academia filozofija ističe značaj visokog obrazovanja, umetnosti i idealizovanih verzija književnosti. Otelotvorenje mračnog Londona i njegove prepoznatljive arhitekture kao i stila koji podrazumeva karirane suknje, bele košulje, oksfordske cipele i pretežno crnu, belu, braon boju i tamno zelene tonove, dominatna je estetika gorepomenutog pravca.

Lista dark academia serija

Peaky Blinders

Serija Peaky Blinders kretora Stevena Knighta, od mračnih tonova do kostimografije predstavlja jednog od predvodnika dark academia estetike i svojevrsne internet potkulture. Sada već kultna serija koja u etru postoji gotovo celu dekadu ostvarenje je filmskog i televizijskog reditelja čije stvaralaštvo neretko ističe upravo ovu ideologiju.

Taboo

Još jedna televizijska drama koju je kreirao  Steven Knight istražuje političku korupciju, nepovoljan položaj radničke klase i uticaj kriminalnih miljea u Londonu. Priča je izmeštena u period 19. veka i svojim vizuelnim prikazom implicira dark academia estetsku ideologiju. Protagonista serije je Tom Hrady koji je zajedno sa Knightom i svojim ocem učestvovao u formiranju ovog ostarenja.

The Irregulars

Sherlock Holmes serija jedna je od najznačajnijih kada govorimo o ovoj kategoriji, ipak naš današnji predlog jeste televizijsko ostvarenje The Irregulars britanskog scenariste Toma Bidwella. Misteriozna kriminalistička drama prikazuje grupu tinejdeža koji žive na ulicama Londona i rade na rešavanju natprirodnih zločina. Sve ovo dešava se dok istovremeno tragaju za Sherlockom.

Pride and Prejudice

Britanska televizijska drama neretko je okarakterisana kao light academia, međutim serijska adaptacija istoimenog romana Jane Austen mračnim melodijama i stilskim prikazom podrazumeva apsolutan dark academia koncept. Takođe, mesto (Oksford) i vreme (19. vek) dešavanja radnje podupiru našu pređašnju tezu.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori