Znamo koji film otvara 17. Beldocs festival
Znamo koji film otvara 17. Beldocs festival

Znamo koji film otvara 17. Beldocs festival

Dugometražni dokumentarni film, Topli film, autora Dragana Jovićevića, otvoriće 17. Beldocs, 22. maja 2024. godine. Početkom marta ovaj film imao zapaženu premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. Beldocsa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera.

Topli film pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, Topli film tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma. Autor je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od Život je naš i Sofke snimljenih 1948. godine pa sve do Južnog vetra i Kelta u novije vreme. Kroz tu istorijsku „vožnju“, vode nas dvojica mladih glumaca – Đorđe Mišina i Đorđe Galić.

kadar iz filma - beldocs.rs

Pored Đorđa Mišine i Đorđa Galića, za potrebe rekonstrukcije sećanja na brojne filmske naslove u Toplom filmu, intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi i novinari. Među intervjuisanima su autori poput Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Jovana Markovića, te Mladena Đorđevića, Stevana Filipovića i Milice Tomović, glumci Goran Jevtić i Miloš Timotijević, kritičari i teoretičari kao što su Nebojša Jovanović i Saša Radojević, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević i aktivista Predrag Azdejković. U nastavku pogledajte trailer.

kadar iz filma - beldocs.rs
kadar iz filma - beldocs.rs

17. Beldocs festival – šta znamo do sada?

Mesec maj tradicionalno je rezervisan za Beldocs – jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope. Osnovan 2008, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od sedam lokacija. Ove godine, 17. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 22. do 29. maja u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji. Šta nam donosi, saznajemo u nastavku.

Menus-Plaisirs Les Troisgros

Kao i svake godine, program Beldocs festivala imaće i filmove poznatih svetskih reditelja. Publika će tako imati priliku da pogleda dugo iščekivano ostvarenje Menus-Plaisirs Les Troisgros velikana dokumentarnog filma – Frederika Vajzmana, koji je imao svetsku premijeru na festivalu u Veneciji. Poznat kao virtuoz u oslikavanju unutrašnjeg funkcionisanja različitih sistema i institucija, ovoga puta Vajzman nas vodi u porodični restoran Troagro (Troisgros), koji je osnovan pre 93 godine i nosilac je tri Mišlenove zvezdice. Prepoznatljivim umećem, Vajzman oslikava celokupan postupak pripreme izvrsnih jela – od nabavke hrane sa rančeva i farmi do umetnosti kuvanja i timskog rada osoblja, kao i prenošenje uloge šefa kuhinje sa oca na sina. Pažljivo promatrajući dinamiku pravih majstora Vajzman stvara film o gastronomiji i „malim zadovoljstvima“, ističući da je zahvalnost prema prirodi i svest o očuvanju životne sredine odlika najboljih.

Okupirani grad (Occupied City)

Na programu festivala naći će se i film Okupirani grad (Occupied City), dobitnika Oskara Stiva Mekvina, koji propituje terete istorije, vraćajući se u period nacističke okupacije Amsterdama. Zasnovan na knjizi Atlas okupiranog grada: Amsterdam: 1940-1945 Bjanke Stigter, film dokumentuje ulice današnjeg grada u kojima su se tokom nacističke okupacije desili zločini. Suprotstavljajući događaje iz prošlosti sa godinama pandemije tokom kojih je je film nastao, autor progovara o vremenu, pamćenju, ali i dirljivoj istrajnosti života i pita se kuda kao civilizacija idemo.

Beldocs Industry Days

Pored filmskih projekcija, od 23. do 26. maja biće održan Beldocs Industry Days program, koji obuhvata niz radionica, masterklasova, pičing sesija i drugih aktivnosti namenjenih razvoju novih filmova i umrežavanju filmskih stručnjaka.

 

Foto: Beldocs

Učitati još
Zatvori