Bašta Fest: Svetski i domaći filmovi koje gledamo na festivalu u Bajinoj Bašti
Bašta Fest: Svetski i domaći filmovi koje gledamo na festivalu u Bajinoj Bašti

Bašta Fest: Svetski i domaći filmovi koje gledamo na festivalu u Bajinoj Bašti

Bašta Fest, njegovo jedanaesto izdanje, održaće se u Bajinoj Bašti od 4. do 7. jula. U okviru festivala publika će imati prilike da pogleda čak pet svetskih i 20 srpskih filmskih premijera. U selekciji festivala izabrano je 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja. Isti kreiraju uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. Saznajte o kojim ostvarenjima je reč.

Bašta Fest


Publika Bašta Festa će u četiri dana imati priliku da pogleda filmove iz Srbije, ali i regiona – Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. I druge evropske države prikazaće svoja filmska ostvarenja. To su Francuska, Belgija, Italija, Španija, Austrija, Rumunija. U 11. izdanju festivala biće prikazani i filmovi iz Rusije, Indonezije, Singapura, Filipa, Izraela, te Velike Britanije i Egipta.

Ovogodišnja selekcija biće podeljena u šest filmskih blokova. O bežanju, O ostajanju, I dalje sami, MAMA, Erupcija subotom i U potrazi. Takođe, ove godine se na festival vraća i muzički program.

Bašta Fest: Filmovi


Prema rečima Maje Šuše, umetničke direktorke i selektorke festivala, stiglo je oko 700 filmova. Pred njom je bio veoma težak zadatak. Izjavila je da će publika u Bajinoj Bašti imati prilike da vidi neke od najuspešnijih kratkih filmova u protekloj godini. To su filmovi koji su premijere imali u Kanu, Veneciji, na Sandensu i Klermon Feranu, ali i neki još neotkriveni.

S obzirom da su uglavnom u pitanju mladi autori, filmovi se bave pitanjem identiteta, potrebom za promenom. Revolucijom, ili pak odustajanjem od iste. Prisutne su i teme samoće i odnosa sa roditeljima. Kako je Šuša izjavila, organizatori su se potrudili da otvore mnoga pitanja i različite teme. Ipak, filmovi će biti tu i da zabave i pomere iz udobnih pozicija u kojima se često ušuškamo.

(Takmičarski) program


Čak četiri domaća filma biće prikazana ove godine. To su Srećan nam rođendan Tamare Tasić, Duhovi na mojim leđima Nikole Stojanovića. Budućnost je svetla i nepodnošljiva Milene Grujić, te Bull’s Eye Petra Lakića.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija. To su sledeće kategorije. Za najbolji film Zlatna imaginacija, za najbolju mušku i žensku ulogu Zlatna interpretacija. Biće dodeljene i dve specijalne nagrade. Osim toga tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih. Takođe i regionalna nagrada za najbolju kameru Zlatna vizualizacija u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti domaće dugometražno ostvarenje. Ovoga puta to je film Za danas toliko reditelja Marka Đorđevića.

Foto: Instagram (@bastafest)

Učitati još
Zatvori