Žene ispred svog vremena: Sonia Rykiel

Žene ispred svog vremena: Sonia Rykiel

Rođena 25. maja 1930. u bogatoj jevrejskoj porodici, Sonia Flis bila je najstarija od pet ćerki. Kada joj je bilo 17, dobila je posao u pariskoj prodavnici tekstila, a zadatak joj je bio da oblači lutke iz izloga. Šest godina kasnije, 1953, udala se za Sama Rykiela, vlasnika prodavnice odeće Laura. Dok je nosila ćerku Nathalie, plela je svoje prve, trudničke haljine. Nathalie je rođena 1955, a ona je svoja pletiva počela da prodaje u suprugovoj prodavnici. Sin Jean-Philippe rođen je 1961. godine.

Sonia Rykiel – kraljica pletiva

Nakon što je 1963. za naslovnicu magazina Elle u njenom pletivu pozirala tada tinejdžerska zvezda François Hardy, uočila ga je Audrey Hepburn koja je zatim došla u Lauru i kupila 14 pulovera u različitim bojama koje je dizajnirala Sonia Rykiel – tako barem kaže legenda! Nakon toga suprug joj je pomogao da 1965. osnuje vlastitu firmu. Posle dve godine američki magazin Women’s Wear Daily o njoj piše kao o „svetskoj kraljici pletiva”, a na krilima tog uspeha, iako se razvela, sa suprugom je osnovala brend Sonia Rykiel.

Prvu radnju otvorili su u jeku studentskih demonstracija 1968. u Parizu, a uske pletene prugaste majice postale su njen zaštitni znak. Nakon Audrey Hepburn njen dizajn zavolele su Brigitte Bardot i Catherine Deneuve.

Nakon što je osnovala svoju modnu kuću 1968. godine, posle pulovera, krenula je u dizajniranje sakoa i blejzera koji su takođe bili veoma popularni. Njena ćerka Natalie, koja je čitav život radila s majkom i naposletku preuzela njen brend, kaže da je Sonijina modna filozofija bila jednostavna. Seksi i udobno – dve reči koje nikada pre nisu stajale jedna uz drugu, kazala je.

.

Za razliku od odeće drugih slavnih dizajnera, njena se prodavala po razumnijim, pristupačnijim cenama. Volele su je žene koje su želele u isto vreme da izgledaju inteligentno i senzualno, a među njenim vernim klijentkinjama bile su Catherine Deneuve, Brigitte Bardot i François Hardy.

A koliko su je cenile njene kolege, dokazuje i orden Reda Legije časti za 40 godina služenja francuskoj modnoj industriji, a 30 najznačajnijih svetskih dizajnera odalo joj je počast kreacijama inspirisanim njenim dizajnom.

Kako stoji na njenoj internet stranici, Rykiel je pozvala žene da budu „ekscentrične, zavodljive, tajnovite i da stvore sopstveni stil”, a ona im je to svojom odećom omogućila. Naime, bila je jedna od prvih koja je dizajnirala uske pletene haljine koje su naglašavale obline, odnosno otkrivale konture ženskog tela.

Osim dizajna odeće, bavila se i uređenjem enterijera pa je 1972. uredila hotel Crillon, a 1985. hotel Lutetia u Parizu. Samu sebe glumila je u filmu Roberta Altmana “Prêt-à-porter”, a više puta našla se na listama najbolje obučenih dama.

Godine 1995. vođstvo modne kuće i dizajniranje odeće prepustila je ćerki Nathalie, a Parkinsonova bolest dijagnostikovana joj je krajem 90-ih. Kada je bilo jasno da bolest više ne može da krije, o njoj je prvi put javno progovorila 2012. u knjizi “N’oubliez pas que je joue” koju je napisala s novinarkom Judith Perignon. Te godine njena porodica prodala je većinsko vlasništvo kompanije investicionoj grupi iz Hong Konga First Heritage Brands, koja danas ima u vlasništvu i brend obuće Robert Clergerie, kao i belgijskog proizvođača kožne galanterije Delvaux. Nathalie Rykiel i dalje radi kao konsultantkinja u kompaniji koju je osnovala njena majka.

Sonia Rykiel bila je hrabra i odvažna modna revolucionarka koja je ostavila neizbrisiv trag u svetu mode. Kraljica pletiva, kako su je zvali, preminula je 25. avgusta 2016. u Parizu i iza sebe ostavila neizbrisiv trag u modnom svetu.

Učitati još
Zatvori