Vodič za kamping i glamping: 6 najboljih lokacija u Turskoj
Vodič za kamping i glamping: 6 najboljih lokacija u Turskoj

Vodič za kamping i glamping: 6
najboljih lokacija u Turskoj

Bekstvo od gužve i spajanje sa prirodom najbolje se realizuje uz kampovanje i glampovanje. Turska nudi veliki izbor kamping i glamping lokacija na kojima i odrasli i deca mogu da uživaju u njihovim pogodnostima. Porodični kampovi sa igralištima za decu samo su jedan od primer. Takođe, neke lokacije imaju pristup peščanim plažama i plitkom moru, koje je privlačno za sve starosne grupe. Veoma bitno, sva područja za kampovanje u Turskoj imaju vodu, struju i namenske oblasti za kuvanje.

Mi vas vodimo na šest najpoznatijih lokacija za kamping i glamping u Turskoj, koja su idealna tokom letnjih meseci, a nalaze se u blizini drevnih gradova i lokalnih restorana – i usred prirode gde se spaja bujno zelenilo i svetlucavo plavetnilo.

Zaliv Kabak – Fetije, Mugla

Zaliv Kabak, u srcu Mediterana, odličan je izbor za kampere koji žele da iskuse poznati letnji trio more-pesak-sunce u svom glamping prostoru. Ovaj spokojan zaliv u okrugu Fetije u Mugli je zaista spektakularno mesto gde se zelena priroda proteže u čiste tirkizne vode. Kao jedna od stanica duž Likijskog puta, duge pešačke rute, koja vodi posetioce do najvažnijih centara Likijskog kraljevstva, a između ostalog i do zaliva Kabak, srećni kamperi nakon pešačenja mogu ovde podići svoj šator i rashladiti se u azurnoj vodi. Dok uveče, kamperi mogu prisustvovati divnom plesu svitaca.

Faralija – Fetije, Mugla

Faralija je turističko odmaralište u Turskoj, poznato po netaknutim plažama i azurnim uvalama. Ovo odmaralište skreće pažnju na sebe glamping centrima, u kojima se ukrštaju priroda i luksuz. Nudeći udobnost koja prevazilazi udobnost luksuznih hotela, u Faraliji se mogu naći ukusno namešteni šatori. Šatori podsećaju na drvene bungalove i restorani u kojima se može uživati u regionalnim specijalitetima. Idealna za bekstvo od gužve, Faralija podiže lestvicu glamping iskustva. Privatni vrt odmarališta i osamljeni prostori za plivanje i razgledanje okoline su uz đakuzi kade i sobe za masažu, posebno popularni među parovima na medenom mesecu.

Dolina leptirova – Fetije, Mugla

Dolina leptirova, koja je dobila ime po više od 80 vrsta leptira koje žive u ovoj oblasti, privlači posetioce prirodnim okruženjem, za koje neki kažu da podseća na raj. Kamperi imaju mogućnost da podignu svoj šator u ovoj bujnoj oazi okruženoj strmim liticama do 350 metara visine. Takođe, mogu da ostanu u glamping zoni sa umirujućim zvucima vodopada, ili jednostavno da uživaju na netaknutoj plaži  koju zapljuskuju blagi talasi. Pored kampova, smeštaj u dolini leptirova uključuje i bungalove i kamene kuće prilagođene prirodi. Dolina se nalazi u blizini Babadaga, najpoznatije lokacije za paraglajding u Turskoj. Tako da  posetioci mogu da dodaju uzbuđenje svom boravku, sa jedinstvenim iskustvom na nebu i na zemlji.

Image: 170174716, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Hackenberg-Photo-Cologne / Alamy / Alamy / Profimedia

Kapadokija, Nevšehir

Očaravajuća Kapadokija, koja seže u doba paleolita, jedan je od najuzbudljivijih pejzaža na svetu. Ona takođe nudi i podjednako magično iskustvo kampovanja. Poznata po svojim očaravajućim vilinskim dimnjacima, misterioznim podzemnim gradovima i lokalnim delikatesima, ovaj jedinstveni region je takođe i dom brojnim kamping lokacijama. Mnogi se nalaze u blizini Goreme muzeja na otvorenom, doline Ašiklar i sela Avanos. U Kapadokiji, posetioci mogu da spavaju u svom šatoru dok gledaju u vilinske dimnjak. Mogu da se bude uz balone sa vrelim vazduhom koji lebde nebom. Većina kampova, ipak, u ovoj oblasti nudi pogodnosti u vidu bazena, tuševa, struje i kafea, kao i alternative za smeštaj, u vidu kampera i kamp prikolica.

Nacionalni park prirode Jedigoler, Bolu 

Nacionalni park Jedigoler (Yedigöller), unutar provincije Bolu, u kojoj bujne crnomorske šume okružuju prostrana jezera, idealna je destinacija za kampere, koji traže spokojstvo u netaknutoj prirodi. Kamperi mogu da razapnu svoje šatore na obali jezera u ovom parku. Park je dobio ime po svojih sedam jezera. Priroda parka se može istražiti ili tokom šetnji ili biciklom. Izleti motornim vozilima nude se za nepristupačnije terene. Radi zaštite flore i faune nacionalnog parka, paljenje vatre je dozvoljeno samo na određenim lokacijama i u određeno vreme. Ipak, budite bez brige jer restoran u parku nudi ukusnu lokalnu hranu.

Nacionalni park prirode Igneada, Kirklareli

U nacionalnom parku Igneada se nalazi jedan od najvećih glamping centara u Turskoj. Bogat biodiverzitetom, region je dom za 670 biljnih vrsta i 194 vrsta ptica. Takođe sadrži i širok izbor pogodnosti za kampere, koji žele da iskuse prirodu bez žrtvovanja udobnosti. Drveni „šatori“ u Parku kombinuju radost kampovanja sa udobnošću hotela. U ovim krajnje udobnim objektima, od kojih većina ima krovne prozore ili krovove sa staklenim pločama, gosti mogu uživati u pogledu na šumsko nebo iz udobnih kreveta. Pored otvorenog bazena koji se savršeno uklapa u zelenilo poplavnih šuma, u centru se može učestvovati u umetničkim radionicama, mnogobrojnim aktivnostima u prirodi ili jednostavno u gurmanskom iskustvu koje nude nekoliko restorana sa međunarodnom i turskom kuhinjom.

Učitati još
Zatvori