Vetements vs Balenciaga – sukob Gvasalia braće
Vetements vs Balenciaga – sukob Gvasalia braće

Vetements vs Balenciaga –
sukob Gvasalia braće

Nakon što smo bili svedoci Balenciaginog upcyclinga i  dominacije Jelene Karleuše na Vetements reviji, vreme je da se osvrnemo na misterije koje se kriju iza kulisa. Pomenuti brendovi svoje najnovije kolekcije prezentovali su na ovogodišnjem Paris Fashion Weeku. Na ovaj način iskomunicirali su svoje futurističke vizije usmerene ka modnoj industriji. Dugogodišnje nesuglasice Demne i Gurama Gvasalie uzele su svoje skriveno mesto u novoj Vetements kolekciji, evo šta znamo o sponi ovih modnih giganta.

(Krvno) Srodstvo

Rođena braća Demna i Guram Gvasalia, deceniju unazad zajedno su osnovali, sada već poznati brend Vetements. Pored Demnine dominantne pozicije u Balenciagi, braća su zajedničkim snagama nastavila da grade vizuelni identitet porodičnog brenda. Ubrzo, Demnino stvaralaštvo u Balenciagi uzelo je maha te je sav posao u Vetementsu prepustio svom bratu, 2019. godine. Guram Gvasalia zvanično je postao kreativni direktor i predvodnik Vetements brenda dve godine kasnije.

Bad blood

Nakon revijalnog prikaza Balenciaga jesen/zima 2024 kolekcije, Guram je na svom instagram profilu izrazio svoje nezadovoljstvo. Prokomentarisao je Demnin odabir modela, inspirisan uticajnim ličnostima iz njegovog privatnog života. Tom prilikom kreator je otvaranje Balenciaga revije prepustio najvažnijoj ličnosti njegovog života, svojoj majci. Guram je u svojoj objavi istakao da je srećan što je njihova majka imala priliku da prošeta modnom pistom i otvori reviju te mu je teško palo što se nije nalazio na listi zvanica. Nakon procvata Balenciage kroz Demnin tejk, Guram je neretko svojim stavovima isticao da ne vidi svrhu masovne popularizacije Demninih kreacija.

Nakon medijski ispraćenog Balenciaginog skandala 2022. godine, njegov rođeni brat naglasio je da smatra da je Demnino vreme, kao jednog od vodećih ličnosti modne industrije, gotov. Neretko se primećivalo nezadovoljstvo s Guramove strane, smatrajući da se  stvaralaštvu njegovog brata pridaje više pažnje i da on ne dobija količinu koju zaslužuje. Isticao je da su pojedine Demnine kreacije ‘kopija“ njegovih dizajnerskih komada. Ovaj sukob za sada ostaje jednostran, s obzirom na to da Demna Gvasalia nije izneo svoju stranu priče.

Vetements to Balenciaga

Ovog puta Guram je odlučio da svoja nezadovoljstva pretvori u umetničko delo. Kroz svoju najnoviju kolekcju istakao je sve što se proteklih godina krilo iza kulisa.

#1 Not moms favorite – jedan od najkontroverznijih komada ove revije činila je majica s not moms favorite natpisom. Kroz ovu kreaciju Guram nam je približio svoj pogled na masovnu favorizaciju njegovog brata Demne. Fokus komada svodio se na činjenicu da u svojoj glavi, Guram do sada nije bio ni mums favorite ni favorit širih masa.

#2 You’re a towel Duksom s poprilično direktnim natpisom, Vetements je na šaljiv način isprovocirao viralni Balenciagin towel skirt. Ovim postupkom Guram je jasno izjasnio svoje mišljenje o novoj eri Balenciage.

Balenciaga towel skirt
Balenciaga towel skirt
towel close up
Balenciaga towel skirt close-up

#3 Bear coat – Sledeći komad izazvao je dosta pažnje, nalazeći svoju inspiraciju u najmračnijem periodu Demninog stvaralaštva. Natrag donoseći talas 2022. godine i plišanih medveda iz kontroverzne Balenciagine kampanje, podsetio nas je na pomenuti skandal. Ovaj dizajner  još jenom je poentirao svoj stav o završetku Demnine dominacije u modnoj industriji.

Vetements Bear coat
Vetements Beige Bear coat
Vetements Bear coat
Vetements Camel Bear coat
Vetements F24 Bear coat
Vetements Gray Bear coat close-up
Vetements Bear coat
Vetements Bear coat

Foto: Launchmetrics/Spotlight, Instagram: @vetements_official , @gvasalia, @deandrehopkins, @demnagram

Učitati još
Zatvori