Šta je sandwich rule i kako nam ovo pravilo pomaže prilikom stilizovanja?
Šta je sandwich rule i kako nam ovo pravilo pomaže prilikom stilizovanja?

Šta je sandwich rule i kako nam ovo pravilo
pomaže prilikom stilizovanja?

Trenutno stanje unutar modne industrije nalaže negodovanje svih do sada postavljenih pravila stilizovanja. Od kombinovanja crne i teget, preko istovremenog nošenja crvene i roze, pa sve do mešanja vizuelnih ideologija – ove modne zločine smo odavno počinili. Ipak, nešto nam govori da je nemoguće živeti u apsolutno anarhičnom modnom svetu, te da neka osnovna načela zaista treba primeniti. Najvažnija se svakako odnose na pažljiv odabir odgovarajućih silueta, kao i promišljeno stilizovanje oversized komada. Takođe, Tik Tok nas je nedavno podsetio na jedan od najjednostavnijih trikova koji zaista svaku kombinaciju čini stylish – a to je sandwich rule.

Šta je sandwich rule i kako nam pomaže prilikom stilizovanja?

Odgovor je vrlo jednostavan. Zamislite jedan običan sendvič sa dve zemičke i sve će vam biti jasno. Kada bismo svaki autfit podelili na tri dela, gornji, srednji i donji, pravilo bi glasilo ovako – gornji i donji deo su uvek u istim tonovima, a srednji deo je tu da „razbije“ monohromatske težnje. Nešto poput pravila o koordinirajućim cipelama i torbama, samo što ovoga puta govorimo o main komadima, umesto o aksesoarima.

A kako modni dodaci mogu da nam pomognu?

Accessorising is key

Možda nije najvažnija tačka sandwich rule zakona stilizovanja, ali jeste ključni amandman. U ovom kontekstu ćemo recimo i jakne da posmatramo kao modne detalje. Shodno tome, modifikovano pravilo sendviča bi glasilo ovako – ukoliko se odlučite za crnu obuću, koja predstavlja donji deo kombinacije, i belu majicu, koja predstavlja gornji deo kombinacije, crna jakna rešava svaki problem. Takođe, ukoliko je vaš izabrani komad haljina, a jednobojni autfit nije opcija, vraćamo se onom pravilu uparivanju cipela i torbi.

Ovakva pravila nam omogućavaju da svaki stajling dobije svoju priču i svojevrsni upgrade.

Veoma je važno da prepoznamo razliku između stilskih trikova i stilskih pravila. Trikovima, poput nošenja kupaćeg kostima preko majice, koristimo se samo onda kada smo utvrdili gradivo i načili osnovne principe stilizovanja.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori