Ko će biti izabran za naslednika Virgila Abloha i novog kreativnog direktora Louis Vuittona?
Ko će biti izabran za naslednika Virgila Abloha i novog kreativnog direktora Louis Vuittona?

Ko će biti izabran za naslednika Virgila Abloha i novog kreativnog direktora Louis Vuittona?

Skoro godinu dana modna kuća Louis Vuitton u potrazi je za novim kreativnim direktorom muške odeće koji će biti dostojan naslednik (ili naslednica) preminulog modnog vizionara. Uticaj Virgila Abloha kako na sam brend, tako i na celokupnu modnu industriju opravdan je razlog njihovog višemesečnog odlaganja imenovanja novog kreativnog direktora (ili direktorke).

U novom članku, Business of Fashion je objavio tri potencijalna imena koja su u trci za ovu prestižnu poziciju. Takođe, neizvesno je u kom pravcu kompanija želi da nastavi svoj put, te da li LVMH planira da izvrši potpunu reviziju vizuelnog identiteta Louis Vuittona i na koji način bi se brend u tom slučaju uklopio u novu ideologiju dizajniranja.  ⁠

Ko će biti novi kreativni direktor Louis Vuittona?

Mandat Virgila Abloha na poziciji kretivnog direktora Louis Vuittona ostaće kulturno nasleđe koje je preminuli dizajner ostavio modnoj industriji. Naslednik ultimativnog modnog vizionara moraće da pronađe ravnotežu između dizajniranja savremenih komada i očuvanja prvobitne filozofije dizajniranja francuske prestižne modne kuće.

 

Otkrivamo vam imena potencijalnih kreativnih direktora (direktorki) – Martine Rose, Grace Wales Bonner i Telfar Clemens.

Evo šta znamo o njima.

Martine Rose

Martine Rose je londanska dizajnerka čiji je istoimeni brend postao simbol muške mode još 2007. godine. Njene dizajne nosi Kanye West, a Hamilton je navodi kao omiljenu modnu kreatorku. Martine Rose nedavno je ostvarila saradnju sa uticajnim proizvođačem sportske opreme, te lansirala svoju liniju ikoničnog Nike Shox modela patika. Kako bismo upotpunili njenu biografiju, dodajemo i poziciju Demninog konsultanta za Balenciaga mušku liniju odeće. Teorija kreiranja Martine Rose zasniva se na nekonvencialnom pristupu dizajniranja, kao i prezentovanja kolekcija.

Grace Wales Bonner

Filozofija stvaranja modnih komada još jedne britanske dizajnerke podleže afroatlantskom duhu i predstavlja koncept kulturnog luksuza. Nagrađivana dizajnerka prvobitno je osnovala brend muške odeće, ali je ubrzo svoj asortiman proširila i na liniju ženske odeće. Martine Rose je imala Demnu, a Grace Wales Bonner imala je Mariu Graziu Chiuri. Godine 2019. Grace je pozvana da sarađuje sa modnom kućom Dior kako bi ponovo interpretirala New Look siluetu francuskog brenda za Resort 2020 kolekciju. Takođe, Grace Wales je direktorka odseka za modni dizajn na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču.

Telfar Clemens

Telfar Clemens je američki dizajner koji je svoju karijeru započeo dekonstrukcijom i rekonstrukcijom vintidž komada odeće. Svoje dizajne prodavao je u buticima na nižoj istočnoj obali i u Sohou u Njujorku. Godinu dana kasnije, Talfar osniva istoimeni brend unisex, jednostavne i udobne sportske odeće. Međutim, slavu doživljava nakon lansiranja prepoznatljive Telfar Shopping Bag. Zbog svog izgleda i istovremene pristupačnosti torba dobija kolokvijalni naziv Bushwick Birkin. Telfar torba za kupovinu proizvedena je od veganske kože (napravljena od poliuretana) i na sebi nosi veliki logo sa Telfarovim potpisom T.

Clemens je početkom 2020. godine najavio saradnju sa kompanijom Gap. Međutim, u jeku pandemije ovo partnertsvo se izjalovilo i na njegovo mesto dolazi Yeezy Gap. Kada kažemo na njegovo mesto, ne tvrdimo da je saradnja Telfara i kompanije Gap otkazana zbog Kanye Westa. Iz kompanije su se već javno oglašavali i dali zvaničnu izjavu da su na ova dva projekta radile dve različite grupe ljudi, te da nemaju dodirnih tačaka.

Učitati još
Zatvori