Virtuelno razgledanje izložbe Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty
Virtuelno razgledanje izložbe Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty

Virtuelno razgledanje izložbe Karl
Lagerfeld: A Line Of Beauty

Nakon dugoiščekivane Met Gale, crvenog tepiha i beskonačnih stilskih osuda kako modnih znalaca, tako i svakog laika koji je naleteo na poneku fotografiju sa „modnih Oskara“, došao je trenutak da zavirimo u izložbu koja predstavlja okosnicu ovogodišnjeg dress code-a zvanica – Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty.

U Institutu za kostime biće izložen rad nemačkog dizajnera koji je u svom dugogodišnjem radu promenio definiciju stila i kreairanja. Fokusirajući se na Lagerfeldov stilski rečnik izražen prepoznatljivom estetikom koja se iznova pojavljuje u njegovim kreacijama sve od pedesetih, pa do konačne konačne kolekcije 2019. godine, biće prikazani komadi koje je dizajnirao za Chanel, Fendi Balmain, Patou, Chloé, kao i za sopstveni brend Karl Lagerfeld.

A Line of Beauty

Na izložbi se nalazi oko 150 kreacija, a većinu prate skice Karla Lagerfelda koje dodatne naglašavaju složenost kreativnog procesa jednog od najuticajnijih dizajnera današnjice. Takozvane tečne linije pronalazimo u gotovo svim erama dizajniranja.

Kako kažu, izložba Karl Lagerfeld: A Line of Beauty više lični na svojevrsni esej zasnovan na principu izvedenom iz knjige umetnika i pisca Williama Hogartha „The Analysis of Beauty“ iz 1753. godine. Autorova „zmijska kriva“ ili „linija lepote“ označavala je živost suprotstavljenoj pravoj liniji koju je Karl Lagerfeld takođe uvažavao u svom stvaralaštvu podstičući snagu dualnosti u svojoj estetiti.

Izložbeni prostor delo je arhitekte Tadaoa Andoa koji je jednom prilikom bio pozvan da dizajnira projekat za kuću Karla Lagerfelda. Kuća nikada nije izgrađena. Prostor se sastoji od više krividavih galerija koje oko sebe imaju male otvore kroz koje se mogu nazreti druge galerije. Ovakva postavka omogućava prozor napred u budućnost ili pak nazad u prošlost. Reklo bi se da je time postignut efekat blage dezorijentisanosti, što olakšava posetiocima da se veoma lako izgube u Lagerfeldovom svetu.

Postavka Karl Lagerfeld: A Line of Beauty biće izložena u The Metropilitan Museum of Art od 5. maja do 16. jula 2023. godine.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori