Iris van Herpen i Schiaparelli oduševili na Haute Couture nedelji mode
Iris van Herpen i Schiaparelli oduševili na Haute Couture nedelji mode

Iris van Herpen i Schiaparelli oduševili
na Haute Couture nedelji mode

Nedelja mode u Parizu posvećen Haute Couture kolekcijama jesen/zima 2022.-2023. službeno je počeo i traje do četvrtka 7. jul. Već prvi dan ove svetske manifestacije određene modne kuće su zablistale na samo njima poznat način. U moru novih trendova i konzumerizma, svedočimo kolekcijama koje nas vraćaju u neka davno zaboravljena vremena, kada je moda kao vrsta umetnosti imala puno više prostora. Posebno bismo izdvojili modnu kuću Schiaparelli i Iris van Herpen koji su nas  oborili s nogu svojim couture kreacijama.

Poetski elementi modne kuće Schiaparelli koji spajaju umetnost i modu

 

Službeni početak tedna mode u Parizu započeo je modnom kućom Schiaparelli i maestralnim Danielom Roseberryem, koji nastavlja nadrealnim smerom na koji nas je navikao. Otkako se pridružio ovoj modnoj kući, njegove kolekcije poznate su po, između ostalog, raskošnom nakitu. Predimenzionirani dodaci sada su pravi potpis ove modne kuće. U tom smislu smo i ovog puta imali priliku videti teatralne i dramatične siluete s detaljima poput puf rukava, baršunastih suknji sa svetlucavim krajevima i ostaloj raskoši. Reč je o kolekciji koja je sinonim za couture, mesto gdje se spajaju snovi i lepota. Couture revija modne kuće održala se u Musée des Arts Décoratifs u Parizu.

Dizajner nas je ovom revijom vratio u neka prošla vremena jer je revija bila svečana, ali i pomalo starinska te neodoljivo podseća na vremena u kojima je couture bio iznimno cenjen. Ugođaju je i pridonijela glazba poznatog skladatelja Johna Williamsa koja nas je uvela u apokaliptičnu radnju Star Wars filmova dok su se na pisti istovremeno izmenjivali modeli u dramatičnim kreacijama. Baršunasti korzeti, asimetrični svileni negližei koji otkrivaju grudi, veliki cvetovi koji se prelijevaju iz dekoltea, veliki šeširi i glomazan nakit su glavni potpis ove modne kuće. Sam dizajner je završio rečenicom u kojoj kaže kako proizvesti lepotu nije lako i da je svaki dan beskrajno zahvalan što je ima priliku producirati. I na tome smo mu i sami beskrajno zahvalni jer zbog takvih znamo kako je moda u pravom smislu reči itekako živa.

Kolekcija Iris van Herpen

 

Iris van Herpen dugo vremena je bila nedovoljno zapažena dizajnerka na Nedelji mode. Iako njezine kolekcije neće privući pažnju kao Dior, Chanel ili Valentino reč je o konceptu koji polako, ali tiho zadivljuje svet svojim revolucionarnim dizajnom. Dizajnerica pristupa modi na sasvim drugačiji način i spaja digitalni i fizički svet koristeći tehnologiju proširene stvarnosti. Dok je mnogo brendova ušlo u Metaverse stvarajući odeću za digitalne svet, Iris van Herpen se udružila s Microsoftom. Dizajnerka crpi inspiraciju iz Ovidijevih Metamorfoza, a svi znamo kako je Ovidije začetnik književne ideje o transformaciji i metamorfozi identiteta.

Sama dizajnerica kaže kako se radi o bezvremenskim pitanjima na koje nikada nećemo dobiti odgovore, pa je njena estetika na jedan način angažuje i kopa duboko u ljudski identitet. Dizajnerka pokazuje alternativu unutar mode, a naglasak je i na održivosti koja je svetu preko potrebna. Njena couture revija s prepoznatljivim siluetama i dizajnom nas je oduševila, ali istovremeno i naterala na ponovno razmišljanje o tom kako se naš identitet odražava kroz modu. Činjenica je kako nakon pravih umetnika pitanja ostaju visiti u zraku, a tako je bilo i ovoga puta.

Foto: IMAX

Učitati još
Zatvori