Fashion in frames: Barbie nosi (vintage) Chanel
Fashion in frames: Barbie nosi (vintage) Chanel

Fashion in frames: Barbie nosi
(vintage) Chanel

Svi već znamo da su modni aksesoari neizostavan deo svake Barbie lutke. Zato smo sa posebnim nestrpljenjem čekali premijeru filma Barbie kako bismo ispratili sve autfite koje će glavni junaci promeniti. Nema sumnje da su među najupečatljivijim kostimima bili oni na kojima je sarađivala modna kuća CHANEL. Glavna glumica i producentkinja filma Margot Robbie, inače ambasadorka francuske kuće, ali i globalna modna ikona, ponela je na velikom platnu kreacije Virginie Viard. Film za koji scenario i režiju potpisuje Greta Gerwig vodi nas u Barbie Land, koji se čini savršenim mestom za život… ukoliko ne prolazite kroz egzistencijalnu krizu. Ili ste Ken.

Barbie loves Chanel… and Chanel loves Barbie

Kroz istoriju kinematografije, CHANEL je nebrojano puta bio deo važnih ostvarenja. Za poslednji u nizu projekata, francuska kuća sarađivala je sa kreativnim timom na filmu kako bi kreirali kostime koje je Margot Robbie nosila u ulozi Stereotipne Barbie. Osim toga, i ski odelo koje je Ryan Gosling nosi u ulozi Kena takođe dolazi iz CHANEL ateljea.

Margot je u više navrata naglasila da „Barbike vole CHANEL“, zbog čega smo u filmu mogli da primetimo poznate šare od tvida, ali i logo francuske modne kuće u nekoliko prilika. „Mentalitet iza Barbie lutke podrazumeva da ona dolazi u kutiji sa aksesoarima – tu je uvek šešir ili marama, ili minđuše. Nakit koji nosim u filmu je zato nešto veći – onako kako bi izgledao na lutki, bilo da se radi o ogrlici ili minđušama. Šeširi nikada ne služe zaštiti od sunca, oni su samo još jedan dodatak, kao što su to i torbe i cipele.“

Na filmu se mogu videti ukupno pet kombinacija koje je osmislila Virginie Viard, kao i prepoznatljive štepane torbe – jedna od njih dolazi u obliku srca. Tu su i aksesoari, poput naočara za sunce iz COOC NEIGE kolekcije, ali i mnogi drugi detalji. Kostimografkinja i bliska saradnica CHANEL-a, Jacqueline Durran, prethodno nagrađena Oskarom, za potrebe filma Barbie na raspolaganju je imala nekoliko različitih autfita u nijansama pink boje, a koji dolaze iz ready to wear kolekcija, kao i COCO BEACH i COCO NEIGE asortimana. Pet prepoznatljivih silueta koje je dizajnirala Virginie Viard, a koji ukljućuju tri kompleta, ski odelo i jednu haljinu, pažljivo su odabrani kako bi sugerisali promene kroz koje prolazi Barbie tokom filma.

U jednom od kadrova, Margot možemo videti u vintage setu koji je prethodno nosila Claudia Schiffer na reviji za kolekciju proleće/leto 1994.

Foto: Profimedia / IMDb

Učitati još
Zatvori