Journal intervju: Dragana Ognjenović o „Summer black“ capsule kolekciji kojom portretiše crnu boju
Journal intervju: Dragana Ognjenović o „Summer black“ capsule kolekciji kojom portretiše crnu boju

Journal intervju: Dragana Ognjenović o „Summer black“ capsule kolekciji kojom portretiše crnu boju

U modnom svetu, crna boja oduvek je bila sinonim za eleganciju, moć i sofisticiranost. Ona je univerzalna, večna i svestrana, prilagodljiva svakom trenutku i prilici. Ipak, kada kažemo crna boja ne možemo a da ne pomislimo na Draganu Ognjenović koja je poznata po svojoj bezvremenskoj estetici i minimalističkom pristupu, izgradivši kroz godine i prepoznatljiv stil u kojem crna boja igra glavnu ulogu. Njene kolekcije odaju počast klasici, dok istovremeno uvode inovativne i moderne elemente. U novoj Dragana Ognjenović Summer black capsule kolekciji, Dragana donosi omaž crnoj boji na način koji naglašava njenu dubinu i slojevitost. Pa tako, kolekcija odiše jednostavnošću, ali i dubokom promišljenošću, što je karakteristično za Draganin dizajnerski potpis.

Summer black.

Ova kolekcija nije samo modna linija, već prava umetnička interpretacija crne boje, kroz savršeno krojene komade koji otkrivaju različite teksture, oblike i siluete. Dragana nas vodi na putovanje kroz svet crne, gde svaka tkanina i svaki šav pričaju priču o bezvremenosti i eleganciji. Komadi su kreirani sa ciljem da istaknu lepotu i snagu crne boje, dok istovremeno omogućavaju individualnu interpretaciju svakog ko ih nosi. Bilo da se radi o elegantnim večernjim haljinama, kaftanu ili nešto ležernijim komadima od svilenog tafta, tila ili viskoznog žoržeta, svaki deo ove kolekcije je pažljivo osmišljen kako bi se naglasila univerzalnost i neprolazna privlačnost crne boje.

Dragana Ognjenović Summer black capsule kolekcijom ponovo potvrđuje svoj status jednog od najvažnijih imena na modnoj sceni, nudeći nam viziju mode koja slavi jednostavnost, eleganciju i bezvremenost. U svetu koji se konstantno menja, ova capsule kolekcija podseća nas na snagu klasičnog i neprolaznog – na snagu crne boje.

Capsule kolekcija
Dragana Ognjenović nova kolekcija
Dragana Ognjenović nova kolekcija

01 Dragana Ognjenović Summer black kolekcija je tu – šta nam ona poručuje?

Ova kolekcija vidi dalje od godišnjih doba i sezonalnosti, stavlja akcenat na konstrukciju, finoću izrade, apostrofira udobnu ali ekstravagantnu siluetu. U njoj se prepoznaje bezbroj tekstura, i omaž je crnoj boji. Summer black sadrži osnovne, bitne i najmarkantnije komade iz kolekcije. I sažeta je verzija Summer 2024 kolekcije, koja je brižljivo osmišljena i sa strašću dizajnirana. Svaki komad može da se ponese svakodnevno i u posebnim prilikama, istovremeno noseći udobnost i eleganciju. Crna, koja od arhitektonskih obeležja do sposobnosti da apsorbuje i reflektuje svetlost, apostrofira tkaninu i njene nabore, poigravajući se svetlošću i senkom intenzivnog reljefnog karaktera svilenog tafta, prozirnošću tila ili nežnom teksturom viskoznog žoržeta, crta senke na koži. Osnovni postulati linije su ponovo promišljani i istražuju nove načine kako se nosi crno.

02 Koji su to timeless summer komadi i čime ste se vodili ovog puta?

Summer black capsule collection sastavljena je od desetak komada. I to maxi, oversize kaftana, mini haljine, transparentne suknje stilizovane sa viskoznom majicom ili boyfriend košuljom koje se, negde uz more, mogu nositi i kao mini haljine. Duga košulja na kopčanje od viskoznog krepa, može biti zaseban komad, ali i lagani kardigan za sveže letnje noći. Kolekcija sadrži i dve kratke haljine sa otvorenim leđima ili dubokim V dekolteom napred, haljina-tunike koje se mogu nositi odvojeno ali i kombinovati sa pantalonama. Ležerne, pantalone od laganog žoržeta sa džepovima, izvor su nebrojenih silueta, koje postaju baza svakog kofera, pokazuju suštinu funkcionalnosti i pravac dizajna.

Dragana Ognjenović Summer black
Dragana Ognjenović Summer black
Dragana Ognjenović Summer black

04 Ono što je mala crna haljina u prošloj kolekciji u ovoj je…?

Kaftan. Dizajniran da seže do stopala i maskira ili otkriva konture tela, kao da je uhvatio vazduh i zadržao ga, a kraći da promeni siluetu ili čak da uvede novi koncept. Boja je moćan kanal neposredne i direktne komunikacije, ovde se dosledno koristi kao sredstvo za rekalibraciju percepcije, ponovnu procenu forme i funkcije. U Summer black capsule kolekciji preispitujem konstrukciju, oblike i funkciju, kroz sočivo crne, koja ovde ne predstavlja odsustvo boje, niti monohromatsku vežbu, već́ osvetljava otkrivanje čitavog spektra najfinijih nijansi prirode. Crna prevazilazi samo odsustvo boje, to je za mene istraživanje. Naglašena i prefinjena, crna ima dubok značaj, jer stapa konstrukciju i formu sa suštinom.

Dragana Ognjenović nova kolekcija
Dragana Ognjenović nova kolekcija

05 Prošle godine letnja capsule kolekcija, između ostalog, ostala je upamćena po sjajnim modelima od svilenog muslina. Koje materijale, teksture i modela nam donosi ova?

Kao da je inspirisana dubokim crnim mastilom, grafika čvrstog tafta u kontrastu je sa delikatnim tkaninama. Ova interakcija tekstura je omogućila da boja i sakrije i otkrije, stvarajući elegantni apostrof večernje i dnevne odeće, uspostavljajući ravnotežu između prozračne lakoće i strukturalne čvrstoće. Crna je uživanje u igranju teksturama, preciznoj izradi, koju čini još vidljivijom, otkriva bezbroj buntovničkih nijansi, zaklanjajući delove tela ispod zamišljenog tafta i prozirnog tila, naglašavajući siluetu tela i boju tena, čineći tako finu simbiozu tri tona, crne, bele i nude.

06 Takođe, prošle godine iznedrila je i nove modele iz Simply D.O eyewear linije kao i druge aksesoare. Šta nas ove godine očekuje novo iz ovih linija?

Kolekcija naočara Simply D.O. za proleć́e-leto 2024. oda je elegantnom minimalizmu i umeću izrade od najkvalitetnijih materijala. Proizvedena je u EU. Holivudska predimenzioniranost je u ovoj mini kolekciji reinterpretirana modernom i prepoznatljivom jednostavnošću. Svaki model izražava nepogrešiv stil i stalne inovacije u pogledu dizajna i materijala. Svojim osnovnim oblikom ceger kožna torba, u službi je ženstvenosti, prilagođavajući se prilici i dobu dana, dodajući dašak urbanog i udobnog stila na ekstravagantnu siluetu. Može se poneti na više načina, čak i kao clutch. Tašnica, koja je sastavni deo cegera, nošena posebno, preobražava se u deo večernje siluete. Unutar ove capsule kolekcije, nalazi se i mini kolekcija nakita. Signature prsten-loptica, dobio je novu verziju u veličini i materijalu. Sada, od bakelita, uvećanu kuglu, skoro nevidljivo pridržava srebrna pruga. Minđuše, jedine, sadrže nekoliko nežnih prozračnih i transparentnih tonova, dodajući fini akcenat večernjim kombinacijama.

07 Da li boyfriend white & black cotton shirt poručuje da je D.O. devojka na trenutak ostavila žensku siluetu po strani?

Apsolutno ne. Bela i crna košulja su uvek prisutne. Ovo je možda i jedna od najženstvenijih odevnih kombinacija, a i beskrajno romantična. Boyfriend cotton shirt je izvor beskonačnog broja inspirativnih kombinacija.

08 Koja grana umetnosti vas je sada inspirisala? Koji tačno film, predstava, pesma…?

Možda je lakše reći da živim umetnost, i da mi je umetnost istinsko nadahnuće. Čitava kolekcija izgrađena je oko jedne boje, akcentirana belom. Tumačim ovaj koncept kao platno, crpeći inspiraciju iz upečatljivih umetničkih  tehnika, reflektivnih crnih i skulpturalne crne boje. Ovaj bogat, dubok hromatski koncept, prepliće se sa zanatskim nasleđem, do koga mi je veoma stalo, transformisao je jednostavnu crnu u složene tonove, oblike i teksture.

09 Šta vam je bilo najzanimljivije i najinspirativnije dok ste radili na ovoj kolekciji?

Pre svega tkanine, zatim zahtevne konstrukcije, preciznost izrade, saradnja sa timom u proizvodnji i prodaji. A onda i saradnja sa talentovanim umetnicama na editorijalu, koji smo za ovu priliku snimili. Fotografkinja Monika Pavlović, makeup artistkinja Ena Jović, Cut hair team i mladi model Sofia Zarić. Bila je to, kao i uvek lepa, zabavna i nadahnuta saradnja u već dobro oprobanom društvu.

10 A šta je ono što se dešavalo behind the scenes a što se ne vidi kada kolekcija izađe u prodaju?

Moguće je i da se vidi, uvek znate kada je nešto dobro. Behind the scenes je uvek borba, u mom slučaju, fina, ali oštra borba sa sobom.

11 I za kraj, kada možemo očekivati reviju?

Dobro je pitanje. Postoji mala verovatnoća, ali moguće, da u ovoj godini je i neće biti. Ova, 2024. je za mene godina posvecena behind the scenes, a što će se, nadam se, uskoro i videti.

 

Foto: Monika Pavlović
Makeup: Ena Jović
Model: Sofia Zarić
Hair: CUT

Učitati još
Zatvori