Kako je CHANEL u kratkom filmu „The Button“ spojio različite vrste umetnosti i šta smo sve uočili na Haute Couture reviji u Parizu
Kako je CHANEL u kratkom filmu „The Button“ spojio različite vrste umetnosti i šta smo sve uočili na Haute Couture reviji u Parizu

Kako je CHANEL u kratkom filmu „The Button“ spojio različite vrste umetnosti i šta smo sve uočili na Haute Couture reviji u Parizu

It’s CHANEL day in Paris.

Nedelja visoke mode je zvanično počela, a Pariz se na nekoliko dana pretvorio u bajkovitu viziju najistaknutijih dizajnera savremenog poimanja modne industrije koja se zasniva na dozi ekstravagancije i negodovanju načela ready-to-wear ideologije koja nameće minimalističke pristupe i dozu praktičnosti. Visoka moda je sinonim za nekonvencionalni pristup tekstilu, preciznu izradu i formiranju istinske umetničke forme u vidu odevnih predmeta. Ovog puta u fokusu je jedna od najluksuznijih francuskih etiketa, a kada kažemo it’s CHANEL day – it’s CHANEL all day.

CHANEL Haute Couture is a girl’s girl

Nova CHANEL Haute Couture kolekcija predstavlja odu balletcore estetici u njenom izvornom obliku. Reviju je otvorila glumica Margaret Qualley u total white kombinaciji koja odiše sofisticiranošću sa dozom savremenih kodova dizajniranja. Bele hulahopke su bile osnova svakog looka, a Margaret je nosila beli blejzer koji smo imali priliku da vidimo u kratkom filmu The Button. Zanimljivost? Na blejzeru je nedostajalo dugme na desnom rukavu, a otkrivamo i zašto.

The Button

Uoči CHANEL Haute Couture revije u Parizu za sezonu Spring/Summer 24 predstavljen je kratki film pod nazivom The Button. Na poziv kreativne direktorke modne kuće Virginie Viard, američki reditelj Dave Free kreirao je jedinstveno kinematografsko ostvarenje u kojem glavnu ulogu tumači uprapo glumica i brend ambasadorka Margaret Qualley. Priča prati Margaret koja pokušava da pronađe dugme koje nedostaje sa manžetne njene CHANEL jakne. U nastojanju da ispravi nesavršenost na omiljenom odevnom komadu, Margaret se susreće ni manje ni više nego sa Naomi Campbell koja joj pomaže da stigne do CHANEL radnje na pariskoj adresi 31 rue Cambon. Najvažniju poruku prenosi joj glumica Anna Mouglalis koja predstavlja okosnicu nove Haute Couture kolekcije, a glasi Beauty within the imperfections of time. Margaret tada skida ušiveno dugme, a upravo takav izgled prošetala je prilikom otvaranja revije.

U procesu kreiranja ovog projekta učestvovao je i istaknuti američki reper Kendrick Lamar čija neobjavljena numera prati glavnu junakinju tokom njene avanture. Dave i Kendrick preneli su viziju Virginie Viard i prikazali vrednosti koje nameće ova francuska modna kuća, a ovo je ujedno prvi susret istaknutih umetnika sa visokom modom. Kendrick Lamar je jedini reper koji je osvojio Piliceru nagradu u domenu muzike.

„Every imperfection has a story to tell, just waiting on the next listener to add another page to the book.“

CHANEL Haute Couture kolekcija za Spring/Summer 24 sezonu

Motiv dugmeta predsravlja vid oslobođenja žena od svega što ih je sprečavalo da se kreću slobodno, a čak se i Gabrielle Chanel predma dugmadima odnosila sa velikim poštovanjem. Kao simbol emancipacije, Virginie Viard prikazuje dugme poput kakvog dragulja i time nas uvodi u svet baleta i igre. Moda, muzika, pozorište i slikarstvo spojili su se u svojevrsnu poeziju čineći CHANEL Haute Couture reviju istinskim umetničkim izrazom. „Često razmišljam o igri, to vežna tema u CHANELU“, rekla je Viard. Upravo zbog toga, kolekcija izdvaja bele hulahopke, trikoe, mnogo tila, mašni i čipke.

Foto: Instagram (@chanelofficial), Launchmetrics/spotlight

Učitati još
Zatvori