Gde smo sve videli sock shoe modele pre Kanyea Westa?
Gde smo sve videli sock shoe modele pre Kanyea Westa?

Gde smo sve videli sock shoe
modele pre Kanyea Westa?

Deja vu? Nezaista modna scena uveliko komentariše Yeezy Pods objašnjavajući da je ovo samo još jedan u nizu dobro osmišljenih marketinških igrica zasnovanovanih na ekstravagantnom vizuelnom izrazom koji nastoji da nametne besramne potrošake ideologije savremnim konuzumentima. Međutim, ovakav narativ uspostavlja se gotovo isključivo kada je reč o Demni ili Kanyeu, zaboravljajući da su nam recimo towel skirt modele prvobitno predstavile poslušne modne kuće poput recimo Prade. Nastavno na temu o peškir-suknjama došli smo do fenomena poznatijim pod nazivom sock shoe.

Patike u kojima bespogovorno izgledate kao da šetate bosi nisu jedinstvena vizija genijalnog nam Kanyea Westa, a inspiraciju za dizajniranje ovog modela pronašao je upravo u japanskoj kulturi. Poznato? Dve reči – Martin Margiela.

Maison Margiela

Da je West inspirisan japanskom kulturom nikada nije bila tajna, a celokupan muzičko-vizuelni identitet izgradio je upravo na pomenutim načelima. Ni oduševljene delom i likom Martina Margiele nam nije promaklo, a rebrending Biance Censori zasniva se upravo na ideologiji belgijskog dizajnera. Prisetimo se i da su čuvene Tabi cipele inspirisane tradicionalnom japanskom obućom iz 15. veka, a svaka sličnost između Yeezy Pods siluete i Tabi čizama iz 2005. je verujemo namerna.

Vetements

In Guram we (don’t) trust. Guram Gvasalia poznat je po izrazitom dramaturškog nastupu na društvenim mrežama, a ovog puta je pored Demne odlučio da na stub srama stavi i Westa. Kada su Yeezy Pods ugledale svetlost dana, Guram je brže-bolje objavio originalnu verziju sock shoe modela koji je Vetements predstavio pre svega pet godina. Nothing beats the original? You bet. Ali, jasno je da ni Kanye i Guram (pa ni Demna) nisu pioniri kreiranja nekonformističke siluete patika.

Bottega Veneta

Last, but not least. Čak je i Bottega Veneta koja važi za modnu kuću mirnije energije predstavila svoju verziju sock shoe modela – i to vunenu verziju. Kreativni direktor italijanskog brenda, Matthieu Blazy, svakako se među poslednjim pridružio cool kids club ekipi, a njegov Domenica Boots model imali smo priliku da detekujemo u Pre-Fall kolekciji za 2023. A, ko ih je uveliko prošetao? Asap Rocky, naravno.

Kada je Kanye West provokatorski naglasio accept no imitations, postavljamo tezu da nije reč o samoj viziji patika-čarapa kao jedinstvenoj ideji već o obilku koji u potpunosti drugačije leži na nozi, kao i sam sistem brojeva. Yeezy Pods su adaptacija sock heel modela iz 2016.

Foto: Instagram (@zeglaba, @streetstyle__lookbook, @vetements_official), Bottega Veneta

Zatvori