Zara ima liniju velvet odela koja neodoljivo podsećaju na Gucci modele
Zara ima liniju velvet odela koja neodoljivo podsećaju na Gucci modele

Zara ima liniju velvet odela koja
neodoljivo podsećaju na Gucci modele

Minimalističke modne ideologije su konačno uspostavljene, a neobuzdani kič Alessandra Michelea otišao je u zaborav. Iako zaista smatramo da je umnogome doprineo stvaranju novih stilskih pravaca zasnovanih na promišljenom layerinu, modna kuća Gucci u svojim prvobitnim kodovima ipak zagovara viziju seksi minimalizma i sve ono što je Tom Ford, kao njen prvi kreativni direktor, zagovarao. Da je svedena moda ponovo aktuelna govori i činjenica da su na mesto nove kreativne direkcije italijanske kuće postavili dizajnera koji se od prve kolekcije referisao upravo na filozofiju kreairanja nastalu krajem devedesetih, početkom dvehiljaditih. Nastavno na igru prestola unutar Gucci brenda, dogodio se svojevrsni prevrat na modnoj sceni, te su i ostale etikete brže-bolje pohitale da pronađu svoje arhivske dizajne. Tako smo na proteklim Nedeljama mode imali priliku da vidimo odlične reference YSL-a i transparentnost Givenchyja.

Bilo kako bilo, jedan komad je doživeo grandiozni povratak – velvet odela. Sako i pantalone od pliša dominirali su kolekcijama modne kuće Gucci u periodu kada je Tom Ford vodio glavnu reč. Preciznije rečeno, prva plišana odela pojavila su se u kolekciji za sezonu Fall/Winter 1996. Pliš je ubrzo postao go-to tkanina američkog dizajnera, te smo neretko imali priliku da Forda lično viđamo u velvet sakoima.

Velvet odela i savremena moda

Iako je Gucci prvi uočio moć seksi minimalističkog pravca Toma Forda i povratio nekadašnju ideologiju američkog dizajnera na savremenu modnu scenu, velvet odela doživela su reinkarnaciju na poslednjoj reviji ličnog brenda Toma Forda koji se sada nalazi pod kreativnom direkcijom njegovog dugogodišnjeg saradnika Petera Hawkingsa. Ipak, popularizacija velvet odela se umnogome ogleda u kolekcijama high-street brendova i njihovim pristupačnijim verzijama luksuznih komada. Tako je Zara ponovo postala pionir dobrog ukusa i lansirala liniju plišanih odela koja predstavljaju idealnu zamenu za vintage Gucci modele. Kolekcija dolazi u color paleti zasnovanoj na dve boje – teget i tamnozelenoj.

Journal finds: Plišana odela inspirisana Gucci modelima

Foto: Instagram (@tomfordforgucci), IMAX, Zara

Učitati još
Zatvori