Trend alert: U 2024. se oblačimo u stilu „eklektičnog deke“
Trend alert: U 2024. se oblačimo u stilu „eklektičnog deke“

Trend alert: U 2024. se oblačimo u stilu
„eklektičnog deke“

Iako se činilo da se TikTok modni trendovi poslednjih meseci smenjuju nešto manjom brzinom nego uobičajeno, to i dalje ne znači da su korisnici ove društvene mreže u potpunosti odustali od propagiranja novih stilova u oblačenju. Nakon perioda u kojem su 2000-e doživele renesansu, činilo se kao da će ženska moda ići u pravcu sve izraženije ženstvenosti, isticanja figure, vraćajući se krojevima koji ističu siluetu tela. Ipak, stremljenje androginoj modi nadjačalo je čak i takve tendencije, pa u 2024. godini će vodeći trend bili – stil eklektičnog deke.

Pre nego što istražimo kako možemo rekreirati ovaj izgled, moramo razumeti šta on uopšte znači.

@stylegf

Call it a hipster comeback but don’t underestimate the power of a big vintage sweater. Eclectic Grandpa is @pinterest’s trend prediction for 2024 and we’re loving it! #eclecticgrandpa #pinterestpredicts #pinterestpredicts2024 #menstyle #menfashion #menspersonalstylist #confidence

♬ Bossa Nova / cafe / food comfortable with a guitar - MATSU

Incijalno, ovaj stil bio je namenjen muškarcima. Tako je barem sugerisala jedna korisnica TikToka, stilistkinja muške mode, koja je među prvima i opisala šta ovaj trend podrazumeva. Međutim, kako smo već utvrdili da moda nema roda, tako su ubrzo pripadnici oba pola počeli da rekreiraju ove odevne kombinacije.

A ko je u tom slučaju inspiracija?

Everyone’s favourite eclectic grandpa – Emma Chamberlain

Emma Chamberlain nedavno se vratila na YouTube, svoju matičnu platformu, i to videima u kojima – između ostalog – deli i modne savete. Mlada Amerikanka godinama unazad predstavlja referentnu figuru generacije Z, pa bismo tako lako mogli da posumnjamo da je (i ovog puta) ona glavni krivac za rađanje trenda eklektičnog deke. U prilog tome nesumnjivo govori činjenica da su na mnogim moodboard-ovima u velikom broju zastupljene upravo njene fotografije. I zaista, Emma svojim stilom oblačenja neguje sve ono što čini jednog eklektičnog dekicu ili, barem, stil inspirisan njegovim odevnim kombinacijama.

How to: Stil eklektičnog deke

Iako nije sasvim jasno odakle je potekao ovaj naziv, donekle možemo da razumemo razmišljanje iza takve odluke. Stil eklektičnog deke podrazumeva oslanjanje na komade koje bismo inače verovatno pronašli u dekinom garderoberu – štrikani džemperi, jednostavne košulje sa naglašenim kragnama, karirani kardigani, ravne pantalone i vuneni sakoi samo su neki od sastojaka ovog načina oblačenja. Međutim, ono što zaista čini ove elemente dekinim jesu siluete. Važno je da svaki od ovih bude šireg kroja, ali ne oversized, i ravnih linija, umesto onih koje prate oblik tela. Suknje su dozvoljene – dokle god su ravne i duge.

Razume se, crne chunky loafersice su esencijalan aksesoar u garderoberu svakog eklektičnog deke i onih koji se takvima osećaju.

Foto: Instagram (@emmachamberlain)

Učitati još
Zatvori