Spotted: Ponovo se nose Nike low profile patike
Spotted: Ponovo se nose Nike low profile patike

Spotted: Ponovo se nose Nike
low profile patike

Nike low profile patike su oficially (ponovo) moderne. Kultni model iz osamdesetih su, ako je sudeći po društvenim mrežama, trenutno it patike modne scene. Jednostavne za kombinovanje, a opet karakterističnog izgleda, ove patike nose se u raznim bojama, ali na Instagramu su mahom zavladale OG crne i bele sa narandžastim Nike logom. Šta stoji iza popularnosti ovog modela? Saznali smo više.

Lifestyle shoe

Low profile model Nike patika poznat je i kao lifestyle model, zbog svoje svakodnevne praktičnosti. Iako nije jedini brend koji pravi low profile patike (adidas, Puma i Sketchers samo su neki od konkurenata), na Instagramu je trenutno jedini odabrani – adidas već neko vreme uživa u popularnosti njihovog Samba i SL 72 modela.

Popularnost Nike low profile patika je porasla osamdesetih godina 20. veka, tačnije 1984. godine. Tada je sklopljen jedan od najvećih ugovora između brenda patika i profesionalnog sportiste.

keep it low (profile)

To je bio Michael Jordan, superstar košarke, poznat po visini skokova i akrobatici. Prikladno, patike su dobile ime Air Jordan. Ova linija patika i danas postoji i važi za svojevrsni kulturni fenomen koji je promenio način na koji vidimo povezanost između sporta i mode.

Patike Air Jordan nisu bile samo inovativnog dizajna i tehnologije, već su pokazale i harizmu Michaela Jordana kroz boje i dezene. Ove patike su Nike stacionirale kao najmoćniji brend koji obuva košarkaše. Pored ikoničnih dubokih patika, nastali su i mnogobrojni low profile modeli, koje smo sada (ponovo) spazili. Zaboravite na trenerke i farmerke – ove patike kombinujemo uz čipku i duge pamučne suknje u raznim bojama.

Učitati još
Zatvori