S Ivom Radić o modi, stilu i velikoj saradnji s modnom kućom Mona
S Ivom Radić o modi, stilu i velikoj saradnji s modnom kućom Mona

S Ivom Radić o modi, stilu i velikoj
saradnji s modnom kućom Mona

Prošle nedelje lansirana je jedna velika i lepa saradnja koju ste sigurno primetili u medijskom prostoru. Reč je o kolaboraciji između modne kuće Mona i osnivačice portala Journal.hr i Journal.rs Ive Radić čiji je rezultat bezvremenska velika crna torba, koja je ove nedelje i zvanično došla u prodaju. Zajedničkim snagama stvorena je priča koja će potrajati – torba koja bi mogla da zauzme mesto u garderobi svake žene. Logičan korak u modnoj komunikaciji kuće Mona doveo je do saradnje s Ivom čiji su istančani stilski izražaj i estetika već dobro poznati modnim znalcima, a šta sve Iva Radić x Mona torbu čini posebnom pročitajte ovde.

Budući da je Iva glavno lice ove torbe, ali i osoba čiji stil i privatno volimo, poželeli smo da porazgovaramo o saradnji i kako je do nje došlo, te o svim stilskim tajnama koje može podeliti sa nama. Intervju vam donosimo u nastavku.

  • Poznata si po specifičnom i elegantnom modnom izražaju. Kada pogledaš unazad, koliko vremena je prošlo dok nisi izgradila sopstveni stil?

Na izgradnju mog stila uticalo je mnogo faktora, ne nužno samo vreme potrebno za gradnju mojih sopstvenih preferenci. Prvenstveno smatram kako vreme i stil nisu usko povezani jer se jednostavno rodiš s tim vizualnim faktorom. Osećaj za lepo – ili imaš ili nemaš, vizualan tip – ili jesi ili nisi. Od kada znam za sebe držim do vizualnih elemenata, u tom smeru sam se razvijala, kreativna sam i to me usmerilo i u poslovnom smislu. Svoju strast sam prenela na sve što radim, pa na kraju dana i u svakodnevni posao. Nije reč samo o modi ili o onome što čuvam u ormaru, već o stilu u globalu. Oduvek imam oko za lepe stvari, volim modu, dizajn enterijera, pratim kulturu i to volim da komuniciram u svojoj svakodnevici. Da, karijeru sam započela modelingom, koji me dublje uveo u svet mode, no stil ne bih povezala samo s modom, on proizlazi iz svih naših životnih izbora.

Moj stil se danas prenosi na sve što radim, ne samo ono što oblačim, pa tako i na svakodnevni posao. Vizualni pečat koji želim da komuniciram prožima ceo portal i zapravo su Journal.hr i Journal.rs platforme na kojima se svaki dan trudimo pružiti ljudima osećaj lepote kroz apsolutno sve rubrike. Želim da naš rad posluži kao inspiracija svima koji kliknu na portal, bilo da je reč o uređenju doma, putovanjima ili pak izgradnji sopstvenog stila. To smo godinama gradili. I s obzirom na ono što je Journal danas, smatram kako smo to postigli i trudićemo se da održimo korak s vremenom i dalje, a čitaoci će to sigurno znati da prepoznaju.

iva radić x mona
iva radić x mona
iva radić x mona
iva radić x mona
  • Kako bi opisala svoj stil?

Stil je zapravo ‘tačka na i’ naše ličnosti i karaktera. Lično sam s godinama sve više verna klasicima i onoj čuvenoj izjavi ‘manje je više’, ali ipak ne bih stil definisala samo kroz modne komade iako vizualno stvaraju odmah primetnu priču. Stil je mnogo više. On je izražaj našeg ponašanja, kulture i odgajanja. Ne bih ga posmatrala samo kroz prizmu konzumerizma, smatram da je mnogo više od kupovanja odevnih komada ili neke formule koja bi odmah bila uspešna.

No, lično uvek težim skladu; privatno biram kombinacije u kojima se osećam lepo i u kojima mi je udobno, a u poslovnim situacijama se doteram u skladu s događajem na koji idem jer na takav način poštujem mesto i organizatora. Kroz sve to me vodi lepota jednostavnosti. Mogla bih najbolje to sažeti kao klasiku s dozom pomaka u modnim detaljima.

iva radić x mona
iva radić x mona
  • Omiljeni modni komad u ormaru i zašto?

Torba. Ona je uvek nešto što mi treba i u praktičnom smislu. Od kada znam za sebe obožavam torbe i upravo zbog toga mi je ova kolaboracija bila izazovna. Torba je investicija jer nema roka trajanja. Dokaz tome su i moje stare vintage torbe koje znam izvaditi iz ormara jer su danas ponovno u modi i one su opet atraktivne, zanimljive i nove. To i jeste lepota mode koja me uvek privuče sebi – vrti se u krug i stari komadi dolaze u novom ruhu. Poslednji primer toga je i čuvena Fendi Baguette torba koja je nakon toliko godina doživela svojevrsni redizajn i sada je u fokusu. Verujem kako i Monin dizajn može s vremenom doživeti istu sudbinu. Baš sam zato silno srećna što sam deo jedne ovakve kolaboracije koja je već sada doživela hype kakvim se nisam nadala.

 

iva radić x mona
iva radić x mona
  • Upravo je lansirana  kolaboracija s modnom kućom Mona, možemo je smatrati velikim pomakom na ovim prostorima. Kako ste uopšte došli na ideju saradnje?

Mona je modna kuća s kojom sarađujem već godinama i mislim da se već mogu nazvati njihovim brend ambasadorom. Zajedno smo razgovorom došli do ideje modne saradnje jer je to samo nastavak našeg poslovanja na koji sam ponosna. Nismo se puno dvoumili oko komada koji bi dizajnerski stavili u fokus jer kao što sam već napomenula, torbe su moja velika ljubav.

  • Zašto si baš od svih brendova odabrala da radiš s modnom kućom Mona?

Otkako znam za sebe cenim duga i kontinuirana poslovanja, na obostrano zadovoljstvo, a kako s Monom sarađujem već neko vreme oni su se pokazali kao idealan izbor. Osim toga, hela sam i da pružim podršku jednom brendu s naših prostora koji se trudi da parira svetskom tržištu. Htela sam se poistovetiti s imenom svetskog kvaliteta koji iza sebe ima marketinšku mašineriju i dugu istoriju, ali pružiti podršku i ostvariti ovako dobru saradnju s brendom duge tradicije koji dolazi iz manje sredine. To me posebno motivisalo. Cenim njihov rad, dizajn, perfekcionizam i njihov modni angažman. Srećna sam što su i oni odabrali baš mene iako nisam direktno s njihovog lokalnog tržišta.

iva radić x mona
iva radić x mona
iva radić x mona
iva radić x mona
  • Kako bi opisala torbu nastalu iz kolaboracije, za kakav tip žene je napravljena?

Kvaliteta izrade nam je bila na prvom mestu. Kako sam vizualan tip, dizajn torbe mi je bio bitan jednako kao i kvalitet, ali i praktičnost. Tako je nastala velika torba od premium mekane kože, u svestranoj crnoj boji. Namenjena je svim ženama i uzrastima. Mogu je zamisliti na zaposlenoj ženi koja će u nju staviti laptop, bocu vode i sve stvari potrebne za posao. Takođe, može je nositi mama s decom jer apsolutno sve potrepštine za dete stanju u nju, studentkinja koja ide na faks i nosi knjige… Osim toga odličan je dodatak i kao avionski ručni prtljag. Ona je sve u jednom. Lepa, kvalitetna i praktična.

iva radić x mona
iva radić x mona
iva radić x mona
  • Opiši nam tri kombinacije na koje se ova torba može nositi.

Torba je napravljena tako da se može nositi na sve kombinacije. Počevši od poslovnih kombinacija, sportske elegancije, ali i ležernih, svakodnevnih modnih odabira. Namenjena je svim ženama i osmišljena da se slaže uz sve.

  • Na kojim se platformama modno inspirišeš? 

Poslednjih godina se najviše inspirišem na Instagramu. S obzirom na to kako mnogo radim i nemam luksuz slobodnog vremena, Instagram mi je idealan jer je brz i u toku s vremenom. No, to ne znači da ne volim print i velika modna izdanja. Na putovanjima u Parizu ili Londonu mi je najdraže kupiti Vogue i čitati ga u avionu. Volim modne časopise i na putovanjima iskoristim priliku da ih  kupiti, ali na dnevnom nivou mi je u fokusu najviše Instagram.

iva radić x mona
iva radić x mona
iva radić x mona
iva radić x mona
  • Ko ti je najdraža modna diva?

Ne bih posebno izdvajala jednu osobu, ali bih rekla da me inspirišu žene koje imaju izražen karakter, harizmu, koje ne ističu ono što nose na sebi, nego su sofisticirane, profinjene i modu nose na pravi način.

  • Za kraj, što bi poručila mladim devojkama koje se stilski traže?

Poručila bih im da se ne bi trebalo da se stilski tražiti nego da nose ono u čemu se najbolje osećaju. Takođe bih se osvrnula i na trendove. Mladi ljudi ne bi trebalo da robuju trendovima niti da se trude biti nečije kopije, već biti svoj i autentičn. Je li to običan T-shirt ili pantalone sa sakoom s kojima nema greške ili pak ulični grunge, važno da je budu originalni i zadovoljni u onom što nose bez obzira na mišljenja drugih ljudi. Posebno bih istakla da se stil direktno veže za karakter. Imati stila znači biti kulturan, vredan, ambiciozan, lojalan, pristojan, ljubazan, dosledan, pozitivan, odgovoran i pošten. Stil je kombinacija faktora i ako se ja pitam, znači biti kvalitetan čovek. Modni dodaci su samo završni touch. Koliko god trivijalno zvučalo, mislim da je važno napomenuti.

iva radić x mona

Torba je od ovoe nedelje zvanično u prodaji – pronađite je na zvaničnoj Mona stranici i odabranim radnjama.

Foto: Sanja Ebip Jagatić

Kosa: Salon Teuta

Make up: Simona Antonović

Kreativno vodstvo i style: Mateja Sučević

Posebno hvala Studiju Franić Šekoranja na ustupljenoj lokaciji.

Učitati još
Zatvori