7 savršenih: Shapewear
7 savršenih: Shapewear

7 savršenih: Shapewear

S h a p e w e a r je oduvek imao važnu ulogu u ženskoj modi, te se kroz vekove reinkarnirao u poptuno drugačijim oblicima ali sa istom svrhom – da dodatno naglasi žensku siluetu.

Preko korseta koji datiraju iz Baroka i Viktorijanskog doba pa sve do Skims manije – shapewear je oduvek bio polazna tačka isticanja određenih delova tela, a kamufliranja drugih. Feministkinje bi verovatno imale svašta da kažu na inicijalnu svrhu ovog modnog dodatka ali statistika je na onoj drugoj strani – strani ukupne zarade od prodaje takozvanih steznika.

Recimo da shapewear danas posmatramo kao ženskog saveznika u određenim prilikama a ne svakodnevni MUST, te da njegove beneficije ne uzimamo zdravo za gotovo. U nastavku teksta biramo Journal 7 savršenih undergarment komada za oblikovanje figure.

You better shape up

Steznici se danas inicijalno koriste kao undergarment ispod haljina za važne događaje (obavezna stavka svakog red carpeta) kada sam materijal ne legne lepo na telo pa figura pod određenim uglom može izgledati (i slikati se) nezahvalno.

Kardashian era je u jednom momentu slavila shapewear kao deo svakodnevnog oblačenja, kada su preuzak struk i naglašena pozadina bili predmet žudnje i figura za koju se išlo na silne estetske zahvate. Uprkos činjenici da je taj trend gotov, Skims kao trenutno najprofitabilniji brend Kim Kardashian komade za oblikovanje tela i dalje drži na svojim bestseller listama.

Ideal ženskih oblina, iako promenljivih dimenzija, oduvek će biti serviran kao poželjan što znači da shapewear nikada neće prestati da bude deo unosnog biznisa a dokaz je i to da je highstreet gigant Zara napravio svoju mini kolekciju komada za oblikovanje tela.

Pravila pri kupovini

Jednu stvar svi morate znati – dobar i učinkovit shapewear nikada neće biti komforan i to je činjenica sa kojom treba da se saživite.

Materijali od kojih se prave najbolji komadi za oblikovanje tela su jako čvrsti i na prvu ćete misliti da ste promašili veličinu jer će samo oblačenje biti malo nategnuto – ali kad uđete u svoj shapewear (bio on iz jednog ili dva dela) odmah ćete videti efekat.

Ono što je dobra strana napretka tehnologije jeste i to da se danas cela underwear industrija bazira na laserskom sečenju, te i da su materijali komada za oblikovanje tela postali breathable, što ranije nije bio slučaj.

Shapewear
Zara
Oysho
Shapewear
Zara
Shapewear
Zara
Skims

Foto: Zara, Oysho, Skims, Instagram / @kynnwear / @skims

Učitati još
Zatvori