Restauracija patika je naša nova opsesija
Restauracija patika je naša nova opsesija

Restauracija patika je naša nova opsesija

Ono što je nekada bilo nezamislivo, danas je uveliko trend. Naše stare patike sada mogu da povrate svoj sjaj i to veoma lako. Dobro ste čuli, postoje ljudi koji se upravo bave restauracijom patika. I ne, ovim vam ne sugerišemo da treba da prestanete da mazite i pazite svoj omiljeni par. Sada vam samo nudimo mogućnost da iznošenu obuću preporodite i skoro vratite u stanje pre prvog nošenja. Restauracija patika podrazumeva generalku i neke sitne popravke, za Journal rekao je Petar Mitrović. Od menjanja đonova, dubinskog pranja, lepljenja, farbanja, pa i menjanja pertli. A Petar voli da vam gratis namesti pertle kao što to rade pravi sneakerheadovi.

Kada i kako je počela da te zanima restauracija patika?

Sve je krenulo kada sam počeo da sakupljam patike. Falilo mi je love pa sam došao na ideju, kao što limari sređuju udarena kola, da ja sređujem oguljene, odlepljene patike. Brzo se pročulo za to. Sada sam se već poprilično usavršio u tom poslu.

Koje patike si najduže sređivao?

Imao sam više takvih projekata. Ipak, definitivno su u pitanju Air Max 1 Atmos Safari. Prva kolaboracija kečeva iz 2002. godine, za koje sam samo đonove sa istom bojom vazdušnog đona jurio nešto više od dva meseca. Mnogo mi je zanimljiv ceo taj hunt na retke i uništene patike, jer krajnji rezultat bude sjajan. Takođe, dosta klijentele iz Evrope šalje mi patike na sređivanje, tako da vrlo dobro znam sve te retke modele.

Tri proizvoda za čišćenje patika koja treba da imamo kod kuće?

Prva i osnovna stvar jeste da gledamo kuda gazimo da nam se patike ne bi isprljale. Prvi proizvod koji svi imamo kod kuće jeste deterdžent za sudove. Sledeći je neka stara četkica za zube i set četkica za pranje. Treća stvar vlažne maramice. Moja preporuka je da patike koje želimo da sačuvamo,  u najmanju ruku prebrišemo posle svakog nošenja. Ako je u pitanju neki baš ludački model, onda bolje da ih i ne nosimo.

Učitati još
Zatvori