Uskoro se otvara izložba pet japanskih umetnika u Novom Sadu pod nazivom “Small Reboots”
Uskoro se otvara izložba pet japanskih umetnika u Novom Sadu pod nazivom “Small Reboots”

Uskoro se otvara izložba pet japanskih umetnika u Novom Sadu pod nazivom “Small Reboots”

U okviru Desetog festivala “Dunavski dijalozi”, koji je deo zvaničnog programa “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće otvorena izložba pet japanskih umetnika pod nazivom “Small Reboots”. Otvaranje izložbe je zakazano za petak, 12. avgust 2022. u 20 časova, dok će prezentacija i predavanje pet japanskih umetnika biti u ponedeljak. 15. avgust 2022. u 12 časova.

 

Izložba koja slavi 140 godina prijateljstva Srbije i Japana

Izložbu realizuje galerija Bel Art kao  rezultat saradnje kustosa iz Srbije i Japana – Ksenije Marinković i Tomohira Okade, koji će predstaviti radove pet umetnica i umetnika – Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko. Reč je o autorkama i autorima koji su do sada svoje radove predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Vuiton Pariz, Ars Electornica festival u Lincu itd. Projekat je podržala EU Japan Fest Fondacija.

Izložba je deo zvaničnog programa obeležavanje  140 godina prijateljstva Srbije i Japana te će  Izložbu svečano otvoriti ambasador Japana NJ.e.g.KACUMATA Takahiko u prisustvu umetnika i kustosa iz Japana, dok će u ponedeljak 15. avgusta u 12 časova u kino sali MSUV  japanski umetnici održati prezentacije o svom radu.

Otkrivamo vam ko su pet japanskih umetnika koji nam dolaze u Novi Sad

Koncept takođe istražuje širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture… Pet japanskih umetnika koji će predstaviti radove  su:

1. OKADA Hiroko – savremena umetnica

Scenariji života i seksualnosti, i nove vrednosti ljudi koji ih okružuju, predstavljeni su kao vizija budućnosti, zasnovana na scenarijima koje razmatra napredna medicinska nauka.

2. KODAMA Sachiko – medijska umetnica i informatičar

Njene skulpture vešto koriste hemijske fenomene kao što su magnetne tečnosti i promene svetlosti.

3. IŠIZUKA Takanori – savremeni umetnik

Skulpturalna instalacija predstavlja kutak Japana pod Velikim resetovanjem.

4. HASEGAVA Ai – medijska umetnica i dizajnerka

Scenariji razmatrani iz napredne medicinske nauke predstavljaju vrednosti života i seksualnosti.

5. HAJAŠI Tomohiko – medijski dizajner i strateg

Robot za telekomunikaciju, kreiran da pomogne medijskim umetnicima, dizajnerima i njihovim porodicama da prevaziđu razdvojenost izazvanu zemljotresom 2011.

 

Šta su kostosi rekli o izložbi

Predstavićemo  pet japanskih umetnika čiji je rad fokusiran na interakciju između čoveka i hibrida. Istražujući različite medije, ali i preispitujući pitanja poput ljudske reprodukcije, regenerativne medicine, iskustva proširene realnosti, postojanosti materijalnog sveta. Koncept istražuje i širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture. Društvo izobilja i kontrole suočilo se sa opasnim uljezom, virusom, koji je uticao na to da preispitamo svoje prioritete i poziciju najmoćnije vrste na planeti. I to u svetlu materijalnog i intelektualnog nasleđa i tehnoloških resursa kojima raspolažemo. U svetlu posthumanizma promišljamo šta treba da ostavimo iza sebe, govore kustosi Tomohiro Okada i Ksenija Marinković.

Da li je ovo trenutak kada možemo da kliknemo zajedno i da pokrenemo naš svet u željenom smeru. Savremeni umetnici koji su se uvek suočavali sa vremenom, stvarajući sa novim znanjem i tehnologijom, daju nam „Small Reboots“ koje za nas prevazilaze „Great Reset“. Njihove realizacije i ideje omogućuju nam da se i sami suočimo sa novim vremenom. Izložba će podeliti seme našeg „Small Reboot-a” predstavljanjem dela umetnika iz Japana koji su osvojili naprednu oblast u prožimanju duha Istoka i Zapada, kulture i najnovije tehnologije, rekli su o izložbi kustosi Tomohiro Okada i Ksenija Marinković.

Učitati još
Zatvori