Nedelja mode u Londonu potvrdila da (3D) cvetni uzorak ne ide nikuda
Nedelja mode u Londonu potvrdila da (3D) cvetni uzorak ne ide nikuda

Nedelja mode u Londonu potvrdila da (3D)
cvetni uzorak ne ide nikuda

“Florals for spring? Groundbreaking.”

Nismo sigurni kako Anna Wintour komentariše Nedelju mode u Londonu ali ono što je sigurno je to da – ima dosta cvetnog uzorka. Kako su prikazane kolekcije sa proleće/leto ‘24 ono što znamo je da – 3D cvetni uzorak is here to stay.

Poslednjih par sezona poljska dizajnerka Magda Burtym istakla se ovim detaljem kroz svoje (sold out) kolekcije, a jedan najuspešnijih domaćih dizajnera, Mihano Momosa, ima ovaj detalj ugraviran u DNA svog brenda od prvog dana.

David Koma & Richard Quinn

Nova David Koma kolekcija je, kako on kaže, za inspiraciju imala lik i delo kraljice Elizabete II. Kako je ona bila veliki fan prirode, cveća i cvetnog uzorka tako skoro čitava kolekcija za proleće/leto odiše botanikom. Kolekcija je vrlo koloristički živa, a Journal favorit su bez dileme bomber jakne u jarkim bojama. Od detalja zapazili smo metalik torbe koje su, uz cvetni uzorak, dominirale pistom u Londonu.

Kada je u pitanju Richard Quinn osim floralnih motiva na samoj odeći cela scenografija bila je od – cveća. Raskoš je prikazana kroz sam dizajn, siluete i predimenzionirane krojeve a mini cvetni 3D uzorak je detalj na većini runway komada.

Zašto britanski dizajneri vole cvetni uzorak?

Ako su Britanci (kao nacija) poznati po jednoj stvari onda je to – floralni print. Njihovi enterijeri odišu tapetama ali i samim nameštajem koji kao primarni uzorak ima upravo – cveće. To je ukorenjeno u njihov višedecenijski dna i slepo ga se drže, računajući ga u svojevrsni national treasure. Kraljica Elizabeta II bila je veliki fan cvetnog uzorka i promovisala ga je kroz odevne predmete i detalje tokom svoje celokupne vladavine. Takođe, britanski countryside (o kojem maštamo svake jeseni) odiše cvetnim temama kada je sam enterijer u pitanju. Ova tematika donosi radost u svaki dom, pa je stoga slepo repliciraju čak i kada rade velika renoviranja.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori