Uz mindful eating metodu više nikada nećete pomisliti na dijetu
Uz mindful eating metodu više nikada nećete pomisliti na dijetu

Uz mindful eating metodu više nikada
nećete pomisliti na dijetu

Uskoro ulazimo u leto i mesece pred nama odlučili smo da posvetimo malim životnim odlukama i rezolucijama kojima život možemo menjati na bolje. Od trendova do večnih postulata o radu na sebi – obrađujemo teme koje su nam itekako važne za ispunjeniji i srećniji život. Danas se dotičemo ishrane, tj. koncepta mindful eating.

Važnost ishrane u svakodnevnici

O prehrani i dijetama čitamo gotovo svakog dana. Brojni su saveti i mišljenja koja nam se predstavljaju kao ispravna i pogrešna. Dijete su u trendu oduvek, a nove metode stalno se otkrivaju. Neki ih praktikuju jer žele da smršaju, neki se time jednostavno kažnjavaju ili pak rešavaju neke druge emotivne rupe kroz kontrolu hrane. Iako je dobar deo svetske populacije stalno na dijeti, promenom odnosa prema hrani potrebe za njom gotovo da ne bi ni bilo.

Šta je zapravo mindful eating?

Mindful eating je koncept koji okuplja sve više sledbenika, pogotovo onih koji zaista žele da vode računa o telu i uživaju u životu istovremeno. Mindful metoda je logična i jednostavna, a podstiče stvaranja novog emotivnog obrasca kad je u pitanju hrana, bez dijete i ograničavanja jelovnika.  U nastavku pročitajte kako uz praktikovanje mindful eating metode možete da uživati u hrani i da se osećate odlično.

Razmislite o hrani

Mindful eating metoda je pristup hrani koji počinje pre nego što počnemo da jedemo. Razmislite odakle je došla vaša hrana, koliki je put prešla da bi stigla do vašeg stola, koji sastojci se nalaze u dotičnom jelu i na kraju – da li vas taj obrok zaista hrani? Kada govorimo o tome, mislimo na hranu koja nutritivno doprinosi duhu i telu. Kako bi postali mindful treba da budemo pristuni u sadašnjem momentu i da posmatramo hranu bez predrasuda. Šta to zaista znači? Ne postoji podela na dobru i lošu hranu, postoje samo bolji izbori od onih prethodnih.

Uživajte u trenutku

Šta god jeli, posvetite svu pažnju obroku ispred sebe i zaista uživajte u njemu. Sa vremenom ćete postati svesniji toga što zapravo unosite u sebe, naučićete da se prepustiti trenutku i uživati u svakom zalogaju. Hranu ćeste svesno posmatrati kao gorivo koje vas pokreće. Pre nego što posegnete za obrokom postavite sebi važno pitanje: zašto u stvari jedemo? U većini slučajeva odgovor je glad. No, drugi niz situacija poput dosade, ljutnje i bilo kojeg drugog emotivnog stanja može dovesti do potrebe za hranom. U tom slučaju hranu ne konzumiramo kao gorivo već kao kaznu nad samim sobom.

Isključite se i budite prisutni

Sigurno ste već puno puta čuli kako nije dobro jesti dok gledate televiziju ili scrollujete po društvenim mrežama. Naime, to nam odvlači pažnju od samog jela, pa osim što ga uopšte ne doživljavamo, skraćujemo sebi mogućnost uživanja i povećavamo mogućnost prejedanja. Isključite sve distrakcije iz okoline. To ne znači da morate jesti sami ili u tišini, ali pokušajte da se usredsredite na obrok pred vama. Jesti u društvu odličan je način da usporite (i duže žvaćete) jer uz ležeran razgovor između zalogaja usporavate tempo i svesniji ste samog procesa. Idealno bi bilo jesti manje zalogaje, fokusirati se na kvalitet i jednostavno uživati.

Zahvalnost uz male rituale

Savetuje se da se u svim životnim situacijama vežba zahvalnost. Zamislite realnost današnjice. U razvijenim zemljama hrana dolazi u izobilju, a zahvalnost tek učimo da praktikujemo. U nerazvijenim zemljama nestašica hrane ljude čini zahvalnim za tek nekoliko zrna pirinča. Kad razmislite o tom scenariju nemoguće je ne biti zahvalan za kvalitet i izobilje koje nam stoji na raspolaganju.

Kultura mindful ishrane

Gde god se nalazili iskoristite vreme da obrok pretvorite u mali ritual. Ako ste zgrabili usputni ručak iz restorana, odvojite deseak minuta kako biste seli na nekom lepom mestu i uživali nu suncu ili ugodnoj okolini. Isto važi ako ste u kancelariji, na putovanju ili kod kuće. U kućnoj atmosferi servirajte obrok u lepom posuđu, napravite mali ritual i uvek jedite dok sedite. Tako ćete stvoriti kulturu mindful ishrane i slaviti svaki zalogaj.

Nekoliko trikova za kraj

Mindful metoda nije nikakav komplikovan pristup, on nas jednostavno uči da hranu cenimo i u njoj uživamo bez osuđujućih misli i krivice. Zaboravite na pristup sve ili ništa. Ako ste posegli za kesicom čipsa ili čokolade, odnosno bilo koje hrane koja se uglavnom etiketira kao loša, zapitajte se zašto je želite. Ako i nakon racionalnog promišljanja još uvek želite određenu hranu, priuštite to sebi bez griže savesti i zaista uživajte u joj. Za početak je dovoljno osvestiti vreme, sesti i biti prisutan bez multitaskinga i žurbe. S obzirom na to da se hrana ne treba deliti na dobru i lošu, najjednostavnije je birati što kvalitetnije namirnice.

Razmislite o sastojcima ako kupujete prerađenu ili konzervisanu hranu. Logički razmislite i uvek odaberite onu čija etiketa ima što manji broj sastojaka. Zapitajte se zašto jedete i naučite razliku između stvarne gladi i emotivnih okidača.

Hrana je gorivo, uživajte u njoj. Žvačite i doživite svaki zalogaj: teksturu, ukus i miris. Jednostavnim promenama u razmišljanju dugoročno se menja i odnos prema hrani.

Vrlo brzo ćete videti sve prednosti koje mindful ishrana donosi i koliko je lagano za praktikovati, nakon toga definitivno više nećete razmišljati o dijeti.

Tekst je preuzet sa: Journal.hr

Foto / Instagram: @2plates2place, @gourmana, @nurhkasim, @srishti.jpg, @theplateeed

Učitati još
Zatvori