Kako su Kanye i Demna promenili odnos modne industrije prema potrošačima
Kako su Kanye i Demna promenili odnos modne industrije prema potrošačima

Kako su Kanye i Demna promenili odnos modne
industrije prema potrošačima

Dobro došli u pregled nedelje. Šta nam je to u poslednjih sedam dana sa beskrajnog tamnog modnog neba podstaklo osećaj povređenosti? Izgleda da je u pitanju zabrana Kanye Westa da se njegovi Yeezy Gap dizajni nađu na ofingerima, kao i sveto trojstvo modne kuće Balenciaga u vidu luksuzne kese za smeće, naušnice-pertle i DIY denim top Julie Fox. Ostanite uz naš program.

Da li razumete da neki smatraju da je bezosećajno prema beskućnicima i drugim ljudima stavljati odeću u kese?

 Sugestivno i neodređeno pitanje novinara upućeno Kanye Westu u vezi sa njegovom prezentacijom odeće u Gap radnjama, delo je neprofesionalizma koji, pa… ne možemo da tolerišemo. Problematika nastaje na samom početku pitanja i neodređenosti pojma neki smatraju. Ko su ti neki ljudi? Gospodine reporteru, we need to know! Srednjim delom pitanja prostire se jedna jedina – Sugestija. Zašto je bezosećajno prema beskućnicima izložiti kupcima odeće u kese? Gospodine reporteru, ukoliko postoji argument koji će da podrži Vašu misao – we need to know! I zašto smo uopšte bezosećajnost podelili u kategoriju beskućnika i drugih ljudi? Ko su ti drugi ljudi? Podsticanje klasnih nejednakosti u programu uživo… nije baš najbolja ideja. Ukoliko je kupovina odeće iz industrijske kese ili velikih kontejnera zaista uvredljiva, uvredljiva je za svakog pojedinca društvenog sistema.

Ko još ne voli dobar modni skandal?

Gde je Kanye, tu je i Demna. Kretivni direktor modne kuće Balenciaga ove nedelje zasijao je u tekstovima svih modnih kritičara. Na meti su se našle fotografije iz kampanje Martina Schoellera za kolekciju nakita na kojima su modelima fotošopirane oči i usne i zalepljene naopačke. Zatim, tu je i nekonvencijalan nakit u vidu naušnice-pertle i najskuplje kese za smeće. Naravno, ovo nije prvi primer neprimernog dizajna torbe. Imali smo priliku da vidimo umanjenu verziju bele Balenciaga kese za shopping, kao i plavu tote bag koja neodoljivo podseća na IKEA vreću za kupovinu. Komentari na društvenim mrežama aludiraju da ovakvi Demnini dizajni narušavaju ugled osnivača modne kuće Balenciaga. Smatramo da je to veoma čudna pomisao jer je sam Cristóbal Balenciaga bio vizionar svog vremena. Radovi Demne Gvasaliae referentnu tačku pronalaze upravo u krecijama španskog dizajnera, pogotovo ako govorimo o haute couture kolekcijama.

Kako Demna kaže, nije mogao da odoli dizajniranju najskuplje kožne kese za smeće, jer – ko ne voli modni skandal?

Na koji način su Kanye i Demna promenili odnos modne industrije prema potrošačima?

Kako funkcija medija nije podilaženje publici, već istinisto i pravovremeno informisanje, tako ni uloga bilo koje umetnosti ne sme da bude podređena masi. Umetnost dizajniranja i plasiranje kretivnih ideja treba da ostanu u domenu samog umetnika. Kanye West i Demna Gvasalia, svojim kreacijama i marketinškim trikovima, banalizovali su celu jednu industriju kao i ustaljeni odnosom prema konzumentima zasnovanom na povlađivanju javnosti.

Zatvori