Just Machine: Otkrivamo konceptualnu priču ovog cool beogradskog brenda
Just Machine: Otkrivamo konceptualnu priču ovog cool beogradskog brenda

Just Machine: Otkrivamo konceptualnu priču
ovog cool beogradskog brenda

Donosimo vam intervju sa vizuelnom umetnicom Draganom Stojanović koja je osnivač brenda Just Machine. Upoznajte ovaj umetnički koncept koji stoji iza ovih savršenih komada pod punim nazivom Just machine designer clothing label.

 

Journal.01: Kako je nastao brend Just Machine i reci nam nešto više o samom konceptu?

Just machine designer clothing label je nastao kao odgovor delovanja umetničkog dua Dragane i Marka Stojanovića, koji je stvarao i priređivao izložbe pod imenom Just Machine. U to vreme, dok smo se bavili višemedijskim umeničkim radovima (instlacijama, skulpturama i slikama), nismo ni sanjali da će naš zajednički pseudonijum prerasti u ime fashion brenda. Srce, koje se nekada kao naš simbol prožinalo kroz umetničke postavke, danas se nalazi na garderobi i aksesoarima simbolišući život i ljubav.

Journal.02: Po zanimanju si grafički dizajner koji je sinonim za umetnika savremenog doba. Da li misliš da stvarno postoji šansa da nas mašine zamene i u kreativnom procesu?

Po zanimanju sam grafički dizajner, i zaista smatram da dizajn može prerasti u umetničku disciplinu, ukoliko nastaje iz ličnog osećaja i potrebe za stvaranjem. Kada imaš sreću da radiš za sebe, imaš priliku da se oslobodiš strogih postulata i praksi primenjene umetnosti. Ukoliko stvaraoc oslobodi svoj um i fokusira se na realizaciju ideje, mislim da ne postoji te mašine koja bi mu parirala. Jednostvano svaki kreativac stvara apsolutno jedinstven rad koji ni jedna mašina ne može stvoriti u idealno-identičnom obliku. Dok se algoritmi ne usavrše, mašina ostaje samo mašina.

Journal.03:Kreirate svakodnevne cool odevne komade sa prepoznatljivim logotipom digitalnog srca. Koje modele nam donosite ove godine?

Generalo se logotip provlači kroz sve naše stvari, u određenim varijacijama, jer želim da se taj simbol širi u što većoj meri. Ono što kupce i fanove čeka ovog leta  su Black Summer i White Summer kolekcije. Krajem leta stižu i polo majice sa diskretnim vezom.

Journal.04: Kako bih opisala Just Machine ženu?

Just Machine žena je moderna, seksi, nežna ali i jaka žena,koja svesno i čvrsto stoji na svojim nogama. Ona je u svemu dosledna i istrajna, kao mašina.

Journal.05: Od skoro si počela da izrađuješ i nakit. Reci nam nešto više o ovom projektu?

Tačno je da sam od skoro počela intenzivnije da proizvodim nakit, ali je zapravo prvi artikal koji se pojavio u okviru Just Machine brenda, bio nakit odn. značka. Te značke su naišle na jako dobru reakciju kupaca, što je pokrenulo čitavu mašineriju. U tom smislu bismo mogli da kažemo da se posle par godina, Just Machine ponovo vratio aksesoarima ali sa mnogo više pažnje i vizije. Milsim da Just Machine žena zaslužuje unikatni komad nakida i zbog toga ćemo se truditi da ga uvek pravimo onako kako osećamo, a ne kako trežište diktira. U kreiranju nakita i garderobe, aposolutno se vodimo istim principima kao i u umetničkim radovima, a to je da kreiramo samo ono šta se nama dopada i onako kako se nama dopada. Od materijala koristimo perle, poludrago kamenje, mini igracke…svaki komad nakita ima svoju priču i značenje.
Učitati još
Zatvori