I posle Schiaparelli Haute Couture revije, kreacije ove modne kuće nose se na ulicama Pariza
I posle Schiaparelli Haute Couture revije, kreacije ove modne kuće nose se na ulicama Pariza

I posle Schiaparelli Haute Couture revije, kreacije ove modne kuće nose se na ulicama Pariza

Godine 1936. počinje poseban period u istraživanju italijanske dizajnerke Else Schiaparelli. Schiaparelli je pariška modna kuća koja je ostavila večni trag u svetu mode, najviše zahvaljujući njenom smelom, nadrealističnom stilu. Bilo je nečeg u Elsinom načinu kreiranja mode što je ličilo na komunikaciju koju su uspostavili dadaisti i nadrealistički umetnici.

Iako je Daniel Roseberry 2019. godine preuzeo kreativni pravac firme, duh originalnog brenda, i ikonični nadrealni pečat, nije prestao da bude prisutan na Roseberry modnim pistama. Svaka njegova revija bila je eksperimentalno putovanje kroz carstvo mode i kroz istoriju.

Pogledajte i sami kako neverovatne kreacije ove modne kuće izgledaju kada se iznesu na ulice Pariza!

Dalí i Schiaparelli

Nemoguće je pričati o modnoj kući Schiaparelli i ne spomenuti glavni izvor odakle je Elsa Schiaparelli dobijala nadahnuće za svoje kreacije – Salvador Dalí. Nadahnuće, možda, nije dovoljno dobar termin za ono što je u stvari bio slučaj. Odnos Else Schiaparelli  i Salvadora Dalíja više je bio odnos uzajamnog dopunjavanja i kreiranja novog sveta koji je spajao modu i umetnost na način koji ranije nije bio viđen.

Dizajnerka i umetnik su počeli da rade zajedno 1934. godine, u vreme koje je bilo posebno nestabilno u Parizu. Međutim, upravo to je bilo vreme kada su njihovi bogati klijenti bili zainteresovani da istraže najsmelija rešenja. Njihov inovativni duh dobio je život u prikazu haljina, modnih dodataka, nakita, kućnih predmeta, crteža, slika i fotografija, koji otkrivaju njihov direktan odnos dizajna.

Njihove zajedničke kreacije revolucionisale su način na koji se odeća stvara i promenile tok sveta mode zauvek.  Nepogrešivi duh dva vizionara ostao je prisutan u Schiaparelli komadima dan danas.

Foto: IMAX

Učitati još
Zatvori