Ekskluzivno za Journal: Pričali smo sa Tomislavom i Markom dvojcem iza regionalnog modnog brenda Klisab
Ekskluzivno za Journal: Pričali smo sa Tomislavom i Markom dvojcem iza regionalnog modnog brenda Klisab

Ekskluzivno za Journal: Pričali smo sa Tomislavom i Markom dvojcem iza regionalnog modnog brenda Klisab

Da smo ljubitelji lokalnih / a svetskih / brendova, to već svi znaju. Godine iza nas donele su na lokalno modno tržište nemalo mladih brendova koji po svom umetničkom izrazu, kvalitetu i estetici mogu da stanu rame uz rame sa svetskim modnim gigantima. Mi kao fans no.1 regionalne mode smo uvek tu da iste prezentujemo, podržimo i zavirimo ispod površine / ili u ovom slučaju iza kulisa / kada je reč o priči koja stoji iza nastanka savremenih modnih fairitales.

Stoga vam danas, u modnoj poslastici koju ćete obožavati, predstavljamo pionira kada je reč o jednoj takvoj priči – hrvatski modni brend KLISAB.

 

@klisab.official
@klisab.official

Ako postoji jedna reč kojom bismo mogli da opišemo estetiku brenda KLISAB onda bi to bila reč, odnosno pojam – statement.

Statement izraz. Statement pieces. Statemet story.  

Uz to dodajemo dominatntan, karakteran, autentičan, nežan. Znamo opet smo kontradiktorni. Ali šta da radimo. Mi samo takvu modu volimo i samo takve priče pričamo.

S toga smo odlučili da i ovog puta zavirimo malo dublje i iz prve ruke saznamo kako je nastao KLISAB. Kakva je priča i inspiracija vodila njegove osnivače i modne dizajnere Marka Šabarića i Tomislava Kliškinića prilikom stvaranja ovog brenda. Uz to vas vodimo u prvi red revije njihove nove kolekcije. Modni sladokusci vežite se. Trust us. You will love this one.

@klisab.official

// J O U R N A L 0.1 Kako je nasto modni brend KLISAB i koja ideja stoji iza njega? 

T&MKLISAB ima sasvim jasno markiran rođendan. Brend vodimo da je nastao 15. novembra 2014. Tada smo s prvom kolekcijom pobedili na relevantnom regionalnom takmičenju za mlade modne dizajnere. Od tog trenutka, KLISAB se razvio u brend koji je primio nekoliko nagrada struke i koji, barem tako mi osećamo, uživa potporu lokalne modne i medijske zajednice. Ta potpora, rekli bismo, govori ne samo o našem radu, nego podjednako i o mentalitetu podrške koju regionalna scena ima. Kao i potrebi tržišta za kvalitetnim domaćim dizajnom.

// J O U R N A L 0.2 Šta za Vas predstavlja KLISAB i koji je njegov DNK?

T&M: Kad nas pitate za estetski ID brenda, reč je o prêt-à-porteru čije se uporište pre svega ogleda u klasici. Klasika preinačena tako da oblikuje savremenu, transezonsku i transtrendovsku odeću. Pored dizajniranja baznih komada koji čine trajnu investiciju u garderobi, KLISAB dobro opisuje karakteristični minimalizam i usmerenost na funkcionalnost. Nekad i multifunkcionalnost odeće i aksesoara.

@klisab.official
@klisab.official
@klisab.official

// J O U R N A L 0.3 Odakle crpite inspiraciju?

T&M: Kao dizajneri neizbežno reagujemo na vreme u kom živimo, pa je opravdano reći da celokupna i kontinuirana svakodnevice utiče na estetiku koju stvaramo. Međutim, naš rad nikad nema klasičan narativ. Kroz kolekcije upuštamo se u istraživanje odabranih, najčešće apstraktnih elemenata koji potom po nekom imanentnom pravilu slažemo u celinu.

 Rekli bismo da je proces moguće uporediti sa polifonijom. Kada muzičar, po odabranim pravilima lepog, melodiju razvija u složenu celinu. Ono što se u tom procesu događa je da neka rešenja impliciramo odmah, a neka odlažemo i nastavljamo istraživati u sledećoj kolekciji. Zbog toga publika u KLISAB radu uz progresiju oseća i kontinuitet. Odnosno činjenicu da dizajn ne zastareva.

@klisab.official
@klisab.official

// J O U R N A L 0.4 Čini nam se da ste postali prepoznatljivi po Vašim eklektičnim kaputima/mantilima. Koja priča stoji iza njihove autentičnosti?

T&M: Nije tajna da outwear stvaramo s posebnim užitkom i publika je to očito prepoznala. Ono čime se pri dizajniranju kaputa vodimo je da dobijemo prepoznatljive i statement modele koji su istovremeno funkcionalni za svakodnevno nošenje. Druga preokupacija koju imamo je imperativ kvaliteta. Želimo stvarati kapute koji će, poput kaputa naših majki, jednako dobro izgledati i za 20, 30 godina.

@klisab.official
@klisab.official

// J O U R N A L 0.5 Ako možete da izdvojite jedan od vaših omiljenih pieces, koji bi to bio?

T&MSako. Torba, ne – kaput. Ne znamo. /smeh/

@klisab.official

// J O U R N A L 0.6 Ovih dana najviše se govori o novoj kolekciji, međutim nas je posebno intrigirala KLISAB DenimDenim x Lexus saradnja i tema brige o životnoj okolini koja stoji iza nje. Možete li nam reći nešto više o njoj?

T&M: Lexus je brend s kojim smo ostvarili sada prvu saradnju povodom održane samostalne revije koja je i iza kulise bila harmonična. Mi smo prepoznali Lexus po standardu izvrsnosti koji neguju u svakom segmentu. Posebno nam je bio uočljiv zbog filozofije davanja prefinjenog ljudskog dodira svakom aspektu razvoja, dizajna i proizvodnje, kao i zbog preuzimanja odgovornosti za uticaja na okolinu. Ono što nam je Lexus tim pružio je bezrezervnu podršku i kreativnu slobodu. Zadovoljstvo je svako prepoznavanje s partnerima, a utoliko je veće kada ti poverenje pokloni premium brend kao što je Lexus.

@klisab.official
@klisab.official

DenimDenim linija nastala uz njihovu potporu je napravljena s minimalnim uticajem na okolinu. Uspeli smo da reuse teksas farmerke i od njih smo kreirali jaknu, suknju, parku i sako. Teksas smo odabrali jer je jedan od najizdržljivijih materijala, čime smo garantovali kvalitet upcycling proizvoda, a čija je proizvodnja izuzetno štetna za okolinu.

Da li ste znali da je za proizvodnju jednih farmerki potreban jedan kilogram pamuka, a za njega se utroši ukupno 10 hiljada litara vode, količina koja je jednoj osobi dovoljna za razdoblje od 10 godina? Da maksimalno iskoristimo reuse materijal, tekstil smo dizajnirali u za nas prepoznatljivoj tehnici patchwork-a. Zbog takve konstrukcije, svaki komad je unikatan.

// J O U R N A L 0.7 Da KLISAB može da bude jedan grad, umetnik, film ili pesma – koji bi bio?

T&M: Odgovor na ovo pitanje morali bismo redovito ažurirati. Trenutno slušamo UnlovedTurn of the screw, čitamo„Mliječni zubi“ Lane Bastačić i gledamo Succession.

c

photo. Instagram

/ / @klisab.official

 

Učitati još
Zatvori