Citati iz filmova obeležili su Bambie priznaju Dragan Vurdelja i Marija Ratković u razgovoru za Journal
Citati iz filmova obeležili su Bambie priznaju Dragan Vurdelja i Marija Ratković u razgovoru za Journal

Citati iz filmova obeležili su Bambie priznaju Dragan Vurdelja i Marija Ratković u razgovoru za Journal

Možda ste primetili da su citati iz filmova obeležili Bambie, prvi film iz Journal produkcije. Zamišljen kao modni film, predstavljen kao Journal specijal – Bambi je priča koja je tek počela.

O priči za Journal razgovaraju Dragan Vurdelja i Marija Ratković odgovorni za – pričanje priče. Ako ste se pitali zašto vam se Bambie čini tako poznato – rešenje je pred vama, dugogodišnji saradnici – Dragan i Marija otkrivaju inspiraciju, sve reference i nadamo se da će ovaj razgovor pokrenuti vašu maštu.

 

Reč po reč

Dragan: Sviđa mi se tvoja ideja da ispričaš priču citatima iz filmova i serija.

Marija: Ne znam šta mislim o mudrim citatima. Pratim puno parodijskih naloga Kim Kierkegaardashian ili kod nas Mudri citati svjetske knjizevnosti, Lažni kustos

Dragan: Pročitao sam negde komentar kako je editorijal kopija filma Killer. Hej, pa ne samo Killer, ima još dvadeset filmova koji su tu skriveni.

Naši umovi su kao skladišta svega što smo videli.

Marija: Mi svoje reference ne skrivamo, i to je i odlika savremene umetnosti. Ponosni smo na svoje uzore, dajemo im omaž.

Dragan: Osim filmova tu su i reklame, TV emisije, i muzika, i spotovi muzički, stajling, šminka, i Beograd, noćni život, Ljubljana, Zagreb.

Marija: Vidi, sa jedne strane dopada mi se da se okružim rečima svih mojih omiljenih scena, ali većina njih su samo obične rečenice kojima težinu daje samo to što su iz filma ili knjige.

Dragan: Da, stay hydrated!

Marija: Pre nekoliko godina sam čula od jedne mlade devojke kako je za Almodovara saznala gledajući memes. Mimovi su često akontekstualni, kao narodno stvaralaštvo, pa tražim odakle je nešto. Tako sam došla na ideju da svuda kroz film postavim easter eggs, da dodamo još jedan nivo – potrage.

citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Memento (2000)

Sve reference u Bambie

Dragan: Uvek mi je drago kad neko prepozna referencu. U mom radu, reference su očigledne.

Marija: Kao ljubavno pismo svim našim uzorima.

Dragan: Posebno sam srećan zbog saradnje sa Anjom Rupel, njena pesma Tko je zgazio gospođu Mjesec je obeležila deo mog života. Taj spot, i iik gospođe Mjesec je bio za mene formativan.

Ne znam da li se sećaš tog kostima Anje Rupel. Uzbudila me je ta ideja i dopalo mi se koliko si ti bila srećna kad smo se povezali. 

Marija: Da! i Videosex i Laibach žive u našim asocijacijama kao i David Fincher ili MTV.

Dragan: Tekst kao da sam prvi put čuo kada si me podsetila. Čuo sam ga u novom kontekstu.

Marija: Refren koji znamo, nekako kao da je skrio tekst. Možda je bilo važno da podsetimo nove generacije na ikone.

Dragan: Mi smo već imali priču – jedna noć u kojoj pratimo Bambie ali nismo imali dijalog.

Marija: Bilo mi je jasno otprilike kako treba da izgleda. Sećaš se, sedeli smo u klubu i pričali preko muzike. Ti si se setio te emisije sa MTV koja je inspirisala Bambie.

Dragan: Moj kreativni proces ne počinje od jasne ideje ili cilja. Počinje od osećanja ili slike. Meni je to bila ta rečenica iz MTV realitija, odnosno pokušaja da MTV napravi reality program posle čuvenog Real World. Bambie, devojka sa jakim italijanskim akcentom, bila mi je okidač za ceo kreativni proces.

Marija: Da, a meni je drago što sam uspela da nađem tekst u originalu. Malo sam se pomučila ali pronašla sam. Još je bolje zvučalo nego što se sećamo. Bambie kaže “svako ima lice i telo koje zaslužuje”.

citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Spoj suprotnosti

Dragan: Uvek su me inspirisali likovi jakih žena.

Marija: Dobro, Bambie nije samo to, bilo bi dosadno.

Dragan: Bambie ide i dalje – jer je potekla iz ideje binarnosti – dobro/loše, belo/crno, dan/noć, muško/žensko. Ženski princip je često dosadno opšte mesto. Dominira svetom mode. Želeo da prikažem tu borbu binarnosti, koja je u stvari izmišljena. Ne postoji.

Marija: Stvarnost je izbalansirana, a te podele su konstrukti s kojima je u redu da se poigravamo, sve dok zaista ne verujemo u njih.

Dragan: Definitivno je to twist koji sam želeo.

Stvarnost je izbalansirana, a te podele su konstrukti s kojima je u redu da se poigravamo, sve dok zaista ne verujemo u njih.

Marija: I naši uticaji su spoj suprotnosti, možeš da citiraš Karl Marxa, Kurosavu ili Agnes Vardu pa sve do likova iz pop kulture sa MTV rijalitija. U tom rasponu i inače razmišljam.

Dragan: Muzički spot Majkl Džeksona “Who is it” koji je opet radio David Fincher – vidiš a nismo se dogovarali… Imamo slične asocijacije. Dugo sam opsednut tom transformacijom lika i ličnosti, zarad ispunjavanja želja. Kada si Bambie nazvala servisom, sve mi je bilo jasno.

citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Drunken Angel (1948)

Ljubav – Sila koja ne moli

Dragan: Stalo mi je bilo da izmislimo lik koji ispunjavanje želja dovodi do apsurda. Svaki javni lik je i crowd pleaser a u osnovi toga je najčešće samo potreba da bude voljen.

Marija: Želela sam atmosferu u kojoj je nova žena započela sama svoj biznis, ali da ne bude plaćeni ubica već da se igra… Kao igra mačke i miša.

Dragan: Isto kao ljubav.

Marija: Nikog ne moli, nikoga se ne plaši. Teško je da zamislimo kako je živeti bez straha.

Dragan: Koji su tvoje omiljene reference Bambie?

Marija: Ima tu puno ikoničnih retro momenata koji su obeležili naša odrastanja pomenuo si MTV, tu je i serija La Femme Nikita, Fincherov The Game, Nolanov Memento, Anja Rupel i Videosex ali i skorija ostvarenja kao što su dijalog između švedske i američke verzije The Girl With a Dragon Tattooo (opet Fincher), A Girl Walks Home Alone at Night, Succession, Killing Eve, ima čak i All of Us Strangers…

Isto kao ljubav. Nikog ne moli, nikoga se ne plaši. Teško je da zamislimo kako je živeti bez straha.

Dragan: Sve životne situacije gledam kao filmske scene. Verujem da što više radiš na kreativnosti – u životu ti se pojavljuju kreativna, neuobičajena rešenja. I one dalje postaju inspiracija za dalji rad.

citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
All of Us Strangers (2024)

Kako ispričati priču?

Marija: Kako je sve počelo? Kako smo se skupili?

Dragan: Elena i ja smo posle jednog dana eksperimenta sa transformisanjem, došli smo na ideju da uradimo to kompletnije. Elena je onda sa Journal ekipom dogovorila saradnju i tako smo došli do prvog filma. Priča je sama došla, zajedno smo kreirali mnoge.

Ti neverovatno lako pišeš moje priče jer imamo veoma slične asocijacije – to izgled kao ping pong dobacivanje.

Marija: Dopalo mi se što se film modno kreće u rasponu Lizbet Salander koja nosi Thierry Mugler i Demna Balenciaga eru do retro reklame za tržni centar Millenium i mob Y2K estetike.

Dragan: Odmah mi je bilo jasno – 24 sata sa… Taj lik nije ni Nikita ni Devojka sa zmajevom tetovažom ni Vilanelle, ili možda jeste sve to, ali na neki drugi način.

Marija: Vidi se naš lokalni koncept u modi eastern european retro futurizam koji je meni lično bitan jer miri sve što volim i tehno i turbofolk i postpunk. Vanja je tu pokidala zaista. Ma svi su, što ona kaže 10/10.

Dragan: Veljko kao režiser i snimatelj, Franjo fotograf, Vanja koja je stilizovala a Ante dizajnirao – svi su se uklopili i na keca razumeli vajb, atmosferu, priču i samo je dalje – svako u svom domenu dopunjavali. Danilo Pantović je složio citate u novu celinu. Bilo je tako lako da sam se pitao da li je dobro. Imao sam te dileme, valjda smo navikli da sve dobijemo kroz borbu.

Preambiciozno je reći great minds think alike, ali kad sam video da je Vanja postavila kako je The Attico uradio kampanju sa AI generisanim likovima u atmosferi u koju je ona postavila Bambie.

Dragan: Ideje teku kroz različite ljude. Svako iz tima se osetio pozvanim da doda svoje – i sve je bilo uvaženo jer smo se dograđivali kao u društvenoj igri.

citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
One Sings, the Other Doesn't (1977)
citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Memento (2000)
citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Killing Eve (2018)
citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
La Femme Nikita (1997)
citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Girl with the Dragon Tattoo (2011)
citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Succession (2018)
citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Lost Highway (1997)
citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Karl Marx, Letter to Jenny Longuet, December 7, 1881
citati iz filmova bambie dragan vurdelja marija ratković
Tko je zgazio gospođu Mjesec - Videosex (1985)

Directed by: @uvek_prisutan
Producer: @_volimijavas / @vanjapantin
Photo: @franjomatkovic
Storyteller: @marijaratkovic
Video screenwriter: @danilopantovic
Voiceover: @__nymphadora__
Edit & sound design: @danilopantovic
Dop & color grade: @uvek_prisutan
Star: @dizdar_el
Set design: @teodora.miodragovic
Styling: @vanjapantin
Stylist assistant: @stmarrko
Mua: @dragan_vurdelja
Make up assistant: @teododadora
Hair: @hairdeki
Graphic design: @carlo.co
Motorbike stunt: @motonadjica
Lights: @dtlight.rs
Song: “Tko je zgazio gospođu mjesec” – @anjarupel

Special thanks to @sava.centar

Special guests🐾: Apolon & Astra

Učitati još
Zatvori