Bele čarape: Kako je jednostavan komad postao statement piece
Bele čarape: Kako je jednostavan komad postao statement piece

Bele čarape: Kako je jednostavan
komad postao statement piece

Da li ste primetili da svi nose bele čarape?

Pitamo se da li je za to kriva draga nam Miuccia Prada, i njeno insistiranje na belim čarapa u poslednjim Miu Miu revijama.

Iako ne želimo da našoj najdražoj modnoj baki oduzmemo zasluge za kreiranje još jednog trenda, ispostavlja se ipak da su bele čarape starije i od Miu Miu, i od same Miuccie.

Dobro, to donekle zvuči logično. Zato, hajde da malo bolje pojasnimo na šta tačno mislimo. Ono što nas zanima nije toliko kada su nastale bele, sporstke čarape, već kada su i zašto postale komad koji značajno upotpunjuje svaki outfit.

Miu Miu kolecija za jesen/zimu 2022.
Kenzo, muška kolekcija za jesen/zimu 2022.

Odakle je sve počelo?

Ako krenemo niz trasu sećanja, ona nas najpre vodi u „davnu“ 2019. godinu. Kažemo davnu, jer su se za protekle tri godine, otkada je Alexa Chung uočena na svom Instagram profilu u belim čarapama, smenili toliki trendovi, da nam deluje kao da je ovo zaista bilo mnogo ranije.

Putovanjem niz vremensku liniju, iskrsava nam jedna druga slika. U pitanju je fotografija objavljena 1991. godine, u okviru italijanskog izdanja magazina Vogue. Na njoj vidimo Carre Otis i dobro nam poznati komad.

Međutim, onda se zagledamo malo dalje u prošlost, pa naiđemo na kadar iz poznatog filma Badlands, nastalog još 1973. godine.

Vidimo, dakle, da se definitivno ne radi o jednom prolaznom trendu, kao ni nekoj aktuelnoj tendenciji.

U čemu je štos?

Izgleda, naime, da su bele čarape komad koji odudara baš zbog toga što su tako jednostavne. Srećemo ih u outfit-ima gde ih ne bismo inače očekivali. Ipak, adekvatno stilizovane, one će zapravo privući svu pažnju. Bele čarape, logično, same po sebi ne mogu mnogo uraditi za jedan outfit. To su, ipak, samo jednobojne čarape. Međutim, izgleda da je baš u tome sva njihova moć. Uklopiće se u skoro svaki stil (što smo mogli videti iz priloženih fotografija), u svaki outfit i gotovo svaku priliku.

Posebno kada je reč o šarenolikim outfit-ima, ove će čarape ukrotiti svu tu raznolikost. U svom tom sudaru boja i šara, njihova svedenost i nenametljivost kreira savršen balans.

Bele čarape su, kolokvijalno rečeno, mirođija u svakoj čorbi. Drugim rečima, svuda ćemo ih naći, a istina je da zaista mnogi outfit-i ne bi izgledali isto da nije njih, kao što ni čorba ne bi bila ukusna da nije bilo mirođije. Iako jedva osetan sastojak, složićete se da značajno menja ukus celokupnog izgleda.

Foto: IMDb, IMAXtree

Učitati još
Zatvori