Atelje Dulsineja: Vodimo vas iza kulisa kako nastaje jedna unikatna ručno oslikana svilena marama 
Atelje Dulsineja: Vodimo vas iza kulisa kako nastaje jedna unikatna ručno oslikana svilena marama 

Atelje Dulsineja: Vodimo vas iza kulisa kako nastaje jedna unikatna ručno oslikana svilena marama 

Kao što već znate, volimo da ističemo kreativne i autentične lokalne dizajnere kojima se divimo na našem modnom tržištu. Danas u fokus stavljamo Dulsineja atelje koja pored predivnih šešira jedinstvene strukture pravi unikatno ručno oslikane marame. Iza beogradskog brenda Dulsineja stoji diplomirana dizajnerka Dubravka Savić. Specijalno za Journal ona nam donosi priču kako nastaje jedna Dulsineja handmade svilena marama

JOURNAL 01. Kako izgleda proces izrade svilenih marama i njihovog oslikavanja?

DS: Komad za sva vremena, kao što je svilena marama, u Dulsineja ateljeu posmatra se kao slikarsko platno putem kog se stvara komunikacija između mode i umetnosti, prošlosti i budućnosti. Ona je nastala sa idejom da unese određenu dozu kreativnosti u svakodnevnicu.

Ono što ove marame čini autentičnim jeste proces izrade, kao i sam crtež. Suština je u primeni drevne istočnjačke tehnike slikanja na svili. Kombinacijom transparentnog linijskog crteža, bez unapred nacrtane šeme i akvarel tehnike, nastaje Dulsineja marama. Na ovaj način nemoguće je kreirati dve identične marame, te je svaki komad jedinstven.

Do stilizacije oblika dolazi se iscrpnim uvežbavanjem tehnike crtanja, transponovanja, skica na papiru, a zatim na materijalu. Sve marame su oslikane ručno, zatezanjem čisto bele svile na ram, na koju se potom apliciraju boje namenjene isključivo ovom materijalu. Na kraju sledi termički proces fiksiranja boje, završna obrada ivica, ručno pranje, peglanje i pakovanje kome se pridaje podjednaka pažnja kao i izradi samog proizvoda.

JOURNAL 02. Koja simbolika se krije iza motiva koje oslikavas?

DS: U motive različitih plodova koji u sebi nose prolaznost i smene, utkana je nostalgična nota koja evocira uspomene na razlicita podneblja, dezene koje su nekada nosile naše bake i mame, na godišnje odmore, putovanja, smenu godišnjih doba… Dulsineja čuva te sentimentalne trenutke, dajući im savremeni dodir i simboliku. Tako je, recimo motiv kruške postao simbol Dulsineje i sinonim za fluidnu nežnu žensku prirodu

JOURNAL 03. Kako nam savetuješ da nosimo marame ovog leta?

DS: Ne preferiram davanje saveta ali ono što sebi dopuštam jeste da se ne vodim trendovima već ličnim osećajem, stavljajuci na prvo mesto slobodu, zatim konfor i autentičnost. To se odnosi na sve odevne komade, paletu boja, pa i način nošenja šešira i marama. Jednu svilenu maramu možemo nositi na beskrajno mnogo načina, cele godine. U letnjim danima ja možda najviše volim da maramom stilizujem frizuru i strukiram haljine.

Učitati još
Zatvori