Vreme je za putovanja: Donosimo trikove za najbolju organizaciju

Vreme je za putovanja: Donosimo trikove
za najbolju organizaciju

Stiglo je leto i naše misli su već uveliko usmerene na planiranje putovanja i odmora za ovu godinu. Nakon dve godine u kojima je to bilo poprilično otežavajuće, stvari se polako vraćaju u normalu kao i ova omiljena aktivnost. Ne kažemo da ste zaboravili kako se to radi, ali ekstra savet je uvek dobrodošao. Pokušali smo da napravimo kratak vodič u kojem smo obuhvatili sve tips and tricks koji će vam olakšati neko buduće putovanje, stoga krenimo. 

Planiranje je neophodno

Dobro planiranje neophodno je za kvalitetno putovanje. Često je i spontanost ono što tražimo kada želimo da idemo na odmor, ali neke stvari ipak treba odrediti unapred. Planiranje destinacije nakon pandemije, postalo je veoma važan faktor, jer ćete pre svega morati da se informišete o pravilima ulaska u pojedine zemlje. Negde važe potvrde, negde ćete morati da se testirate, a neke zemlje poput Slovenije su sve to ukinule. Ovde se možete informisati kakva je situacija u europskim zemljama. 

Avio prevoznici i lokalni saobraćaj

Iz Hrvatske se jeftinim aviokompanijama zaista može doći na razne lokacije širom Europe. Sada kreće sezona pa se uvode razni letovi, stoga je najbolje da se o njima informišete kod low budget avioprevoznika koji voze iz raznih gradova. Ako putujete na udaljenije destinacije, potražite one u kojima je, kada putujete, sezona lepog vremena. Osim samog dolaska na lokaciju, važno je da proučite i lokalni prevoz. Taksije ili javni prevoz od aerodroma kao i mesta za parking, možete proveriti u brojnim vodičima na turističkim stranicama gradova u koje idete ili na društvenim mrežama gde se okupljaju ljubitelji putovanja. Svaki savet je dobrodošao, a uvek je najbolji onaj najaktualniji, iz prve ruke. 

Pakiranje i smeštaj

Kada odaberete smeštaj koji vam odgovara (važno je da pogledata koliko je povezan sa javnim prevozom i uključuje li neke beneficije poput doručka). Takođe, važno je pogledati vremensku prognozu. U nekim zemljama kroz dan se može promeniti i nekoliko godišnjih doba, pa je važno razmišljati o slojevitoj odeći. Ako pak putujete u toplije krajeve, nemojte preterivati. Planirajte odjeću po danima i tako uštedite na prostoru u putnoj torbi – ko zna sa čime ćete se vratiti kući kada krenete u shopping. 

Razgledanje i uživanje 

Došli smo do najboljeg dela. Kada ste stigli na odmor, vreme je da krenete da uživate. Upoznavanje lokalne kulture kroz gastronomiju, kulturne manifestacije, odlazak na pijacu, posete lokalnim radnjama i kupovanje suvenira. Jedina stvar koja bi vas ovde eventualno mogla zabrinuti jeste lokalna valuta. Preduhitrite potencijalan problem i pripremite se unapred. Zaboravite na traženje menjačnica u gluvo doba noći po sumnjivim kursevima. Sa opcijom Apple Pay plaćajte sigurno i pouzdano sa svojih uređaja koje svakodnevno koristite (iPhone, Apple Watch, iPad i Mac…). Podaci o vašoj kartici su sigurni jer se ne dele prilikom plaćanja.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori