Uz ovih nekoliko saveta biljke vam neće uvenuti dok ste na godišnjem odmoru
Uz ovih nekoliko saveta biljke vam neće uvenuti dok ste na godišnjem odmoru

Uz ovih nekoliko saveta biljke vam neće
uvenuti dok ste na godišnjem odmoru

Vreme je godišnjih odmora i mnogi od nas će na put, pa makar i na nekoliko dana. Osim planiranja, pakiranja i naposletku odmora veliki zadatak mnogima od nas je organizovati svoje biljke. Naime lako je tokom godine uzgajati džunglu, ali ona često dođe na pravu kušnju za vreme letnih meseci. Kako biljkama osigurati dovoljno vode dok ste na godišnjem odmoru? Donosio nekoliko trikova i saveta koji će spasiti vaše zelene cimere.

Old school stil

Mnogi od vas verojatno već dobro znaju stari trik za koji vam je potrebna velika posuda s vodom i pamučni konop ili špaga. U posudu (po mogućnosti veću) ulite vodu i špagom ili konopom spojite je s teglom u kojoj je biljka. Biljka će sebi preko konopa uzimati vode koliko joj je potrebno, a ovo rešenje je idealno ako idete tek na nekoliko dana.

Navodnjavanje bocom

Kako bi napravili svoj sistaem navodnjavanja potrebna vam je plastična boca na kojoj ćete izbušiti sitne rupice i postaviti u napunjenu u zemlju. Voda će tako polako kapati u zemlju i postepeno vlažiti biljku. Pripazite samo da bocu staviti uz ivicu tegle, ako je moguće dalje od korena.

Teglice sa sustemom navodnjavanja

U vrtnim centrima možete potražiti teglice koje u sebi imaju delove za vodu. Takve delove napunite vodom i biljka će sama uzimati vode koliko joj je potrebno. Ovo je praktično za biljke koje ne trebaju mnogo vode, a da znate da ćete na putu biti malo duže.

Održavajte dobrosusedske i prijateljske odnose

Dobar stari sused, prijatelj ili član obitelji ipak je najbolji način zalivanja biljaka dok ste na godišnjem odmoru. Pobrinite se samo da pre odlaska na put biljke dobro zaliete i ostavite ih po mogućnosti na jednom mestu (ako ih ima puno) kako bi se osobi koja će vam „uskočiti“ bilo lakše snaći. Ako neke biljke zahtevaju više ili manje vode ostavite upute, a pomoći će i čokolada kao nagrada. Ovo je super i za provjeru stana dok ste na godišnjem, jer znamo i sami provale su ipak najaktualnije upravo u letnim mesecima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori