Vodič kroz teoriju boja: Kako podton utiče na odabir između srebrnog i zlatnog nakita?
Vodič kroz teoriju boja: Kako podton utiče na odabir između srebrnog i zlatnog nakita?

Vodič kroz teoriju boja: Kako podton utiče na odabir između srebrnog i zlatnog nakita?

Lični stil ima veliki uticaj kada se kupuje određeni nakit. Ipak, na Tik Toku se otvorilo pitanje – zašto pojedini komadi na meni ne stoje podjednako dobro kao na nekom drugom? Ovo je na tačku dnevnog reda nametnulo Teoriju o bojama i godišnjim dobima. Ona je nastala kako bi pojednostavila pronalaženje sopstvenog podtona i individualne palete idealnih boja. Ove boje odnose se prvenstveno na savete pri uklapanju odevnih komada, ali teorija je primenjiva i prilikom odabira između srebrnog ili zlatnog nakita.

Proleće, leto, jesen, zima: Kom godišnjem dobu pripadate?

Boje kose, očiju i kože predstavljaju polaznu tačku prilikom analize nijansi koje su u najboljem skladu sa istima. Koristeći se metaforom godišnjih doba ova teorija posmatra pojedince kao nosioce njihovih karakteristika. Tako su prolećni tipovi potpuno različiti od zimskih. No, da krenemo ispočetka.

Teorija o bojama i godišnjim dobima pre svega deli ljude na osnovu hladnijih (žućkastih) i toplijih (rozikastih) tonova. Odredivši u koju od ove dve kategorije spadate, kao sledeći korak javlja se podela na godišnja doba. Dok zimski i letnji tipovi spadaju u hladniji podton, prolećni i jesenji spadaju u topliji. Drugim rečima, ako se u obzir uzme samo prirodna boja kose, dominantni pepeljasti podtonovi svrstaće vas u prvu kategoriju. S druge strane, zlatni ili crvenkasti podtonovi će vas svrstati u drugu. Kada je reč o idelanim bojama za oblačenje ili šminkanje situacija se dodatno usložnjava. U slučaju nakita, ova podela dovoljna je kako bi se odredilo koja boja vam najbolje pristaje.

Kako se metali poput zlata i srebra uklapaju u ovu priču?

Analiza je pokazala da je idealan kontrast između podtona kože i nakita sledeći – srebro za hladniji, odnosno zlato za topliji. Pored toga, moguće je izdvojiti i neutralni podton za koji se kaže da pravi dobar kontrast sa obe boje nakita. Ukoliko niste sigurni kom podtonu pripadate, aplikacija Tik Tok ponudila je efekat pod nazivom Undertone Analysis. Njegova jednostavna upotreba na dnevnom svetlu i bez šminke može da vam pomogne prilikom ove nedoumice. Efekat je isprobalo preko 50 hiljada ljudi čime su otvorene mnogobrojne debate oko toga da li je teorija ispravna. Međutim, jedno je sigurno – mnogi su zahvaljujući istoj shvatili da im određeni nakit možda bolje stoji.

@glowwithava

personal color analysis has changed my life and i hope it does for you too 😝 #goldorsilver #goldjewelry #warmvscool #cooltone #cooltonemakeup #personalcolor #coloranalysis

♬ original sound - AVA

Umesto zaključka, još malo saveta 

Krilatica sve mi boje lepo stoje je legitimna. Ipak, detaljnije upoznavanje sa različitim nijansama i njihovim kombinovanjem može da doprinese promenama u vašem stilu. Psiholog Klausbernd Folmar u svojoj Knjizi o bojama konstatuje da su metalik boje previše moćne i dominantne. Upravo zbog toga se ne savetuje njihovo prekomerno korišćenje, a ovakva definicija primenjiva je i kada je reč o nakitu. Njegovo prisustvo trebalo bi da predstavlja pre svega detalj koji celokupan izgled može da podigne na next level.

Bilo da je u pitanju nakit ili odeća, nauka o bojama tvrdi da one govore mnogo o našoj ličnosti. Dakle, šta vi svojim odabirom želite da poručite?

Učitati još
Zatvori