Učesnici Red Bull Show Run događaja Arunas Gibiježa i Elias Hountondji govorili su specijalno za Journal
Učesnici Red Bull Show Run događaja Arunas Gibiježa i Elias Hountondji govorili su specijalno za Journal

Učesnici Red Bull Show Run događaja Arunas Gibiježa i Elias Hountondji govorili su specijalno za Journal

Red Bull Show Run događaj, pored nekadašnjeg vozača Formule 1 Dejvida Kultarda, obeležiće i spektakularne vratolomije kaskadera Arunas Gibiježa koji je pre samo nekoliko dana postavio ginisov rekord za najdužu vožnju na zadnjem točku bez ruku. Takođe, na mokrim ulicama Beograda imaćemo priliku da vidimo i šampiona u driftovanju Eliasa Hountondjia koji zajedno sa svojim bratom čini već dobro poznati dvojac Driftbrothers.

Arunas Gibiježa

Poznato je da auto-moto sportovi ne praštaju greške. Arunas Gibiježa objasnio je zašto iz njegove perspektive posao kaskadera u vožnji motora ipak nije toliko opasan, te šta je sve potrebno kako bi se rizik od povreda ili teških nesreća smanjio,

“Znam da je moto-sport opasan, možeš da se povrediš, možeš da stradaš. Isto tako u velikoj meri možeš i da preuzmeš kontrolu. Ovo što ja radim, ne zavisi samo od mene i mog motora, već i od okruženja. Pred svaku akrobatsku predstavu obiđem tri ili četiri kruga kako bih proverio moguće opasnosti na ulici i pokušam da ih izbegnem“, rekao je Gibiježa.

Aras Gibieza performs during the MotoGP World Championship in Spielberg, Austria on August 21, 2022 // Philip Platzer / Red Bull Content Pool // SI202208210585 // Usage for editorial use only //

Litvanac Arunas Gibiježa pre samo dve nedelje oborio je Ginisov rekord u vožnji motora na jednom točku bez ruku. Kako je to postigao i sa kojim poteškoćama se suočavao, Gibiježa je otkrio za redakciju Journal.

“Za mene najteži deo nije bio daljina, već sam se borio sa podlogom. Mesto na kom sam oborio rekord bila je zapravo gradska ulica koja je bila zatvorena i imala je izbočine. Morao sam da budem izuzetno precizan i da pronađem savršenu putanju. To je veoma teško dok radiš wheelie jer praktično ne vidiš ništa. Ako se malo pomeriš kako bi video, učinićeš da ti se motor okrene, a to ne želiš. Želiš da ide pravo. Govorio sam sebi u kacigu da ovo nije moguće, ali sam pronašao dobar ritam, brzinu i putanju. I uspelo je“, ispričao je Gibiježa.

 

Aras Gibieza is seen performing during Red Bull Flugtag 2022 Tallinn, Estonia on 27.08.2022 // Timo Müürsepp / Red Bull Content Pool // SI202208270921 // Usage for editorial use only //

Elias Hountondji

Driftig je takmičarski sport koji prati kriterijume poput brzine – što brže to bolje, ugla – pronalaženje balansa između brzine i ugla, unapred određene putanje i stila – što više rizikuješ, osvojićeš bolji rezultat, objasnio je Elias Hountondji. Pripreme za jedno ovakvo takmičenje veoma su teške i vozači u velikoj meri koriste simulaciju.

“U driftovanju se računa samo nekih 30 sekundi – od početka do kraja trke. To je veoma malo vremena. Ako nisi sto posto fokusiran, jedna greška i ispadaš iz takmičenja. To me motiviše da neprestano vežbam i da učim da se osećam što opuštenije dok sam u autu. Takođe, kada su u pitanje događaji poput ovog moraš da ostaneš fokusiran. Moraš da budeš precizan i da ne praviš greške“, rekao je Hountondji. 

Red Bull Show Run Beograd

Dugoočekivani spektakl u Beogradu  može pratiti potpuno besplatno na centralnim gradskim ulicama.

Trasa događaja ide od Studentskog trga, preko Vasine i Trga Republike do Kolarčeve i Terazija, duž koje se prostire gledalište za publiku. Samo 1% gledalište čine tribine na kojima su sva mesta rasprodata. Na Trgu Republike prisutni posetioci moći će da uživaju u zabavnim sadržajima koji će ovo iskustvo upotpuniti i učiniti ga nezaboravnim.

Sve koji su zainteresovani da Red Bull Show Run prate uživo, organizatori savetuju da svoja mesta zauzmu do 12 časova, dok će događaj početi tačno u 13 časova intoniranjem himne Bože pravde, a kompletan program trajaće više od dva sata.

Za sve koji nisu u mogućnosti da Red Bull Show Run dožive uživo, dobra vest je da će prenos događaja moći da se prati putem Sportklub kanala.

Foto: Mateja Jeremić, Red Bull Content Pool

Učitati još
Zatvori