Otvorena je prva Muzza nedelja nauke koju će vaša deca obožavati
Otvorena je prva Muzza nedelja nauke koju će vaša deca obožavati

Otvorena je prva Muzza nedelja nauke koju
će vaša deca obožavati

Prva MUZZA nedelja nauke otvorena je u zagrebačkoj dvorani HALA, na Slavonskoj aveniji 3B. Prvog dana ovog trodnevnog naučnog druženja namenjenog deci i mladima velik je interes izazvalo više od 50 radionica putem kojih će najmlađi naučiti sve o STEM-u, robotima, svemiru, vašem telu, zdravlju, novim tehnologijama i budućnosti u saobraćaju.

“Jako dugo smo odgađali ovaj projekt jer nas je dva puta prekidala korona, sada smo napokon srećni što smo ga danas otvorili. Mi u udruženju celi naš rad koji uključuje popularizaciju nauke usmeravamo ka najmlađima. Motiv su nam bila naša deca i jako nam je drago što će osim njih sada brojna deca i mladi što više upoznati nauku i zaljubiti se u nju.”izjavila je Đurđica Protić, predsednica udruženja MUZZA.

Na prvoj nedelji nauke se predstavljaju brojne naučne institucije, udruženja i neprofitne organizacije, a sve sa ciljem da na interaktivan i pristupačan način približe nauku i tehnologiju deci i mladima. “Nadamo se da će u ova tri dana na festival doći što više ljudi, jer ko zna možda se baš među njima kriju nove mlade nade koje će se odlučiti na neko od zanimanja u nauci. Grad Zagreb je uvek davao podršku ovakvim projektima i tako će biti i dalje.” – izjavila je Madeleine Wolf, poslanica Gradonačelnika Grada Zagreba.

Među brojnim eksponatima iz Parka umetnosti posetioci mogu razgledati ove atrakcije: zvučno ogledalo, Impulsno klatno, muzička ograda, živi dimnjak, trenutni Pitagora, Teslin kalem, teleskopi i drugi uređaji pomoću kojih se može proučavati Sunce. Unutra će se održati bogat program i brojne radionice među kojima su:  Budućnost saobraćaja i robotaHoće li roboti zameniti ljude? Pogled u svemirSuperorganizam, Laboratorija svetla i boja, MUZZA mini studio i brojne druge zanimljive radionice. Ceo program namenjen je deci i mladima iprvi puta na ovim prostorima besplatno omogućuava da se mladi upoznaju i zaljube u nauku. Muzza nedelja nauke, tako su posetili učenici OŠ Petrinja, OŠ Mato Lovrak Petrinja, Srednja škola Petrinja, OŠ Ivana Gorana Kovačića Gora, OŠ Bogumil Toni Samobor, OŠ Ivan Cankar Zagreb, Dečji vrtić Varaždin, Dečji vrtić Radost Zagreb.

“Mi dolazimo iz jednog izrazito zanimljivog područja, STEM područja i mislim da će naše radionice biti itekako zanimljive i sigurno podstaći mlade na obrazovanje u STEM zanimanjima jer ona zaista nude razne poslove kakvi se ne mogu pronaći u drugim strukama.”- izjavila je izv. prof. dr. sc. Jana Žiljak Gršić, dekanka Tehničkog veleučilišta Zagreba. “Među brojnim zanimljivim eksponatima klinci će moći da nauče kako da voze automobili bez vozača i naučiti kako sami da programiraju takvog robota.” – izjavio je Ivan Kunović, izvršni direktor udruženja MUZZA.

Nedelja nauke najmlađima pruža uvid i u ljudsko telo. “Najveći izazov je bio na koji način da kao doktorka deci približim bolnicu i doktore. Ako pogledate našu izložbu prostor je šaren, zgodan. Želja nam je da se deca prestanu da se plaše lekara i bolnice. Pozadina je zapravo da osvestimo koliko je važna reanimacija i koliko je važno započeti laičku reanimaciju.” – izjavila je prof. dr. sc. Višnja Nesek Adam, načelnica Klinike za anesteziologiju KB Sveti Duh.

Ceo program prepoznala je i podržala Turistička zajednica grada Zagreba uz čiju se veliku podršku MUZZA nedelja nauke i održava, a otvorenju je prisustvovala i Ana Salopek iz Turističke zajednice grada Zagreba. Partneri projekta su Turistička zajednica grada Zagreba, FER, TVZ (Tehničko veleučilište), HKS  Hrvatsko katoličko sveučilište, KIF (kineziološki fakultet), Institut Ruđer Bošković, Zaklada Hrvatska za djecu, Končar, HEP, Park znanosti, HDMBLM (Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju), Klinika SV. DUH, Klinika  Svjetlost, IDA DIDACTA, Robokacija, Hrvatski prirodoslovni muzej, Alert, Eurokonzalting i Zvona catering.

Ulaz na Nedelju nauke i sve radionice je besplatan, program traje u petak, subotu i nedjelju od 10 do 19 sati, a detaljno ga možete pratiti na webu i Facebooku. 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori