Dream Big: Bili smo na premijernom predstavljanju novih MINI Cooper i MINI Countryman modela
Dream Big: Bili smo na premijernom predstavljanju novih MINI Cooper i MINI Countryman modela

Dream Big: Bili smo na premijernom predstavljanju novih MINI Cooper i MINI Countryman modela

Journal navigacija vas ovog puta vodi na premijerno predstavljanje novih MINI Cooper i MINI Countryman modela. U pažljivo osmišljenom prostoru čiji enterijer je nakratko pretvoren u raj za sve ljubitelje britanske tradicije, MINI Srbija prikazao je nove modele kojim počinje revolucionarna MINI era okrenuta ka budućnosti i nameri brenda da do 2030. godine ima potpuno električnu gamu. 

Dream Big!

Pod sloganom Dream Big i uz nastup pop pevačice Sare Jo, prikazani su potpuno električni MINI Cooper pete generacije i potpuno novi MINI Countryman treće generacije, koji je od sada dostupan i u električnoj verziji. Novi članovi MINI porodice donose moderan dizajn, savremenu tehnologiju i uzbudljivu vožnju punu avantura.

MINI Cooper

Koje novine donosi MINI Cooper pete generacije?

Novi, potpuno električni MINI Cooper pete generacije predstavlja spoj prepoznatljive MINI tradicije i savremenih inovacija, a od sada je dostupan u dve varijante – Cooper E i Cooper SE, koja predstavlja snažniju verziju. Dizajn nove generacije MINI modela je moderan i digitalno orijentisan, a korisničko iskustvo je podignuto na potpuno novi nivo. Eksterijer novog MINI Coopera je minimalistički uz izražene sportske i aerodinamične karakteristike. Prednji deo ovog električnog vozila karakterišu kultni MINI kružni farovi i upečatljiva osmougaona maska.

Minimalizam kao imperativ

Enterijer je minimalistički koncipiran i sadrži svedeniji broj komponenti koje su dizajnirane po najvišim standardima. Opcioni head-up displej iza volana omogućava da se relevantan sadržaj pojavi u vidnom polju vozača. Kao rezultat toga, kontrolna tabla na strani vozača ne zahteva dodatni ekran, tako da otvara pogled napred. Dizajn enterijera odiše modernošću, dok opcioni panoramski stakleni krov čini unutrašnjost posebno svetlom i prijatnom. Standardni točkovi su prečnika 16 inča, a opciono su dostupne felne od 17 i 18 inča, kako bi se naglasio tipičan MINI karting osećaj.

MINI Cooper

OLED ekran visoke rezolucije

Upravo ova vrsta ekrana pravi revoluciju u korisničkom doživljaju. Zahvaljujući MINI operativnom sistemu 9, svim funkcijama vozila se može upravljati intuitivno pomoću dodira ili glasovne kontrole. Grafički prikaz sadržaja je moderan i fokusiran je na ključne stavke. Gornji deo sadrži relevantne informacije u vezi sa vozilom kao što su brzina i status baterije. Kada se pritisne indikator brzine, pojavljuje se veliki, upečatljiv displej sa brzinomerom preko celog ekrana koji jasno stavlja fokus na vožnju.

Šta je Green Mode opcija?

Green Mode opcija optimizuje efikasnost pogona, orijentišući elektromotor ka maksimalnom dometu na osnovu različitih parametara. Unapređeno upravljanje rekuperacijom u novom MINI Cooperu usmerava višak energije u bateriju, čime se povećava domet. 

MINI Cooper E poseduje električni motor od 135kW/184ks i generiše obrtni moment od 290Nm. Ova verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,3 sekunde, a domet po WLTP ciklusu isnosi 305km. Sa druge strane, MINI Cooper SE ima snagu od 160 kW/218ks uz maksimalni obrtni moment od 330Nm. Njegovo ubrzanje od 0 do 100km/h iznosi 6,7 sekundi, dok je domet 402km po WLTP standardu.

MINI Cooper
MINI Cooper

Dodatne funkcije MINI Coopera pete generacije

Ono što je važno da naglasimo jeste da MINI Connected Upgrades omogućava digitalno i fleksibilno korišćenje dodatnih funkcija vozila. U kombinaciji sa opciono dostupnim MINI Connected paketom, MINI Connected Store pruža pristup praktičnim i zabavnim aplikacijama, uključujući igrice, muziku i video strimovanje. Nova aplikacija AirConsole pruža jedinstveno gejming iskustvo za sve putnike, koji pomoću mobilnog telefona kontrolišu sadržaj na OLED ekranu. Dodatne funkcije takođe povećavaju bezbednost korisnika. Sa opcijom Remote 360, na primer, okolina parkiranog vozila može se videti u MINI aplikaciji. Kamera u unutrašnjosti pruža pogled na enterijer, ali i mogućnost fotografisanja putnika i otpremanja materijala na pametni telefon putem WiFi Directa.

Sistem asistencije

Novi sistemi asistencije sada još više olakšavaju svakodnevnu vožnju. Pored automatskih funkcija parkiranja koje nudi Parking Assistant, novi opcioni Parking Assistant Plus čini proces parkiranja još jednostavnijim. Zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri kamere za surround pogled, vozilo može jasnije da identifikuje moguća parking mesta, pa čak može i da samostalno pokrene manevre parkiranja sa ograničenim prostorom. Pored toga, proces regularnog ručnog parkiranja može se preneti na Parking Assistant Plus u bilo kom trenutku. Režim istraživanja nudi praktično rešenje omogućavajući da se novi MINI Cooper jednostavno parkira pomoću pametnog telefona, ako je prostor sa strane previše ograničen za ulazak.

Smartphone kao ključ?

Inovativna opcija MINI Digital Key Plus donosi personalizovano iskustvo u vozilu, pretvarajući pametni telefon u ključ, što omogućava automatsko otvaranje i zatvaranje vozila.

MINI Cooper

Koje novine donosi MINI Countryman treće generacije?

Potpuno novi MINI Countryman treće generacije u najsvežijem izdanju donosi niz inovacija, viši nivo udobnosti, kao i poseban oblike zabave. Dizajn nove generacije MINI modela je moderan, digitalan i kombinuje autentičnost i progresivnu tehnologiju. Najveći MINI model u porodici dolazi u još većim dimenzijama u odnosu na svog prethodnika, što njegovu pojavu čini posebno impresivnom. Prednji deo potpuno električnog MINI Countrymana definisan je izražajnom konturom, a kompletan eksterijer odiše modernim, minimalističkim dizajnom koji karakterišu jasne i izražajne linije. Vozač i suvozač od sada mogu da uživaju u znatno unapređenoj udobnosti. Širina zadnjih sedišta takođe je povećana, a opcioni panoramski stakleni krov čini unutrašnjost posebno svetlom i prijatnom, sa prednjom polovinom koja se može otvoriti. 

Novi nivo zabave

Enterijer novog MINI Countrymana donosi najveći nivo zabave i komfora do sad. Ono što povezuje novi MINI Cooper i MINI Countryman jeste instrumenta tabla koja funkcioniše u potpunosti bez dodatnog displeja iza volana, kao i centralni OLED ekran. Takođe, kako smo već istakli zahvaljujući MINI operativnom sistemu 9, svim funkcijama vozila se može upravljati intuitivno putem dodira ili glasa. Svim ostalim funkcijama se može pristupiti preko menija na isti način kao na pametnom telefonu. U novom MINI Countrymanu, brojne funkcije se mogu kontrolisati korišćenjem glasovnog ličnog asistenta. MINI Countryman, poput MINI Coopera takođe poseduje MINI Connected paket.

Potpuno električni električni MINI Countryman

Prvi put je dostupan u dve verzije. MINI Countryman E sa snagom od 150 kW/204ks i obrtnim momentom od 250Nm nudi domet od 462km (WLTP standard). Ova verzija ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,6 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 170 km/h. Takođe, u ponudi je i potpuno električni MINI Countryman SE ALL4 sa 230kW/313ks i 494Nm i dometom od 433km (WLTP standard). Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 5,6 sekundi, a maksimalna brzina je 180km/h.

Novi MINI Countryman je takođe dostupan sa inovativnim i efikasnim benzinskim motorima. U pitanju su MINI Countryman C sa pogonom na prednjim točkovima, kao i MINI Countryman S ALL4 sa pogonom na svim točkovima. Tu je i MINI Countryman JCW ALL4 – model uvećane snage sa pogonom na svim točkovima. Novi MINI Countryman će takođe biti dostupan i u  dizel varijanti. Standardni točkovi su prečnika 18 inča, opciono su dostupne felne od 19 i 20 inča koje naglašavaju tipičan MINI karting osećaj. 

Među novinama, MINI Countryman nudi i poluautomatsku vožnju pri brzinama do 60 km/h. Do ove brzine vozač može da skloni ruke sa volana pod uslovom da nastavi pažljivo da prati saobraćaj. Vozač mora biti spreman da aktivno upravlja i koči u svakom trenutku. Ova funkcija se nadograđuje na druge sisteme asistencije vozaču, preuzimajući i uzdužno i bočno vođenje unutar trenutne trake. Dodatno, potpuno električni MINI Countryman pruža mogućnost izračunavanja najefikasnije rute sa optimizovanim punjenjem nakon unošenja odredišta, što uključuje unapređeno upravljanje rekuperacijom, čime se povećava domet vozila.

Trailer Assistant 

Kao standard, novi Trailer Assistant pomaže pri parkiranju sa prikolicom i nudi pomoć oko potrebnog ugla volana pri vožnji unazad. Pored funkcija automatskog parkiranja i pogleda za parkiranje od 360 stepeni, novi MINI Countryman jasnije identifikuje moguća parking mesta zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri Surround View kamere. U okviru opcionog Parking Assistant Professional sistema, vozilom se može manevrisati van parking mesta pomoću pametnog telefona i funkcije daljinskog parkiranja. Ako nema dovoljno prostora sa strane vozila, MINI Countryman koristi ovu funkciju da sam izađe sa parking mesta, što olakšava vozaču da uđe u automobil.

Foto: Delta Motors/SoulTime Media, Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori