David Coulthard posetio je Beograd, a mi smo imali priliku da razgovaramo sa nekadašnjim vozačem Formule 1
David Coulthard posetio je Beograd, a mi smo imali priliku da razgovaramo sa nekadašnjim vozačem Formule 1

David Coulthard posetio je Beograd, a mi smo imali priliku da razgovaramo sa nekadašnjim vozačem Formule 1

Trkač Supermenovog lika bio je prvi koji je Red Bull-u obezbedio mesto na podijumu, a svojom vožnjom uspeo je da razljuti čak i sedmostrukog šampiona Michaela Schumachera. Preduzimljiv vozač i dokazano dobar timski kolega David Coulthard stazu Formule 1 napustio je 2008. godine, nekon čega započinje profesionalnu karijeru komentatora i sportskog novinara na televizijskoj mreži BBC.

U monumentalnom intervjuu iz 2010. godine David Coulthard predviđa veliki uspeh tada još mladom timu Red Bull-a i njegovom vozaču Sebastianu Vettelu. Prisutni su mu se nasmejali, a Vettel je iste te godine prvi put u karijeri postao šampion Formule 1. Danas je na ulicama glavnog grada u sklopu Red Bull Show Run događaja Coulthard imao priliku da provoza upravo Vettelov pobednički bolid RB7 iz 2011. godine.

“Čast je voziti pobednički bolid, jer predstavlja istoriju sporta. U tom periodu ovo je tehnički bilo najnaprednije vozilo visokih performansi i vozio ga je izuzetan vozač. Ipak, u realnosti nije važno koji bolid ćemo voziti na događaju poput ovog, jer smo na ulicama grada. Ovde se radi o pružanju iskustva poput zvuka i izgleda Formule 1“, objasnio je David Coulthard. 

Pre samo dva meseca redakcija Journala imala je priliku da doživi F1 iskustvo na trkačkoj stazi Hungaroring. Ipak, savremena formula umnogome se razlikuje u poređenju sa onom iz 2011. godine, te će današnji užitak bučnijeg motora svakako ostati zapamćen. Sa nekadašnjim vozačem Formule 1 razgovarali smo davnim vremenima i koje performanse bolidi imaju danas.

“Svakako se razlikuju fizički. Vozila su sada mnogo teža. Moderna Formula 1 je izgubila mnoge performanse u težini, ali je stekla performanse poput veće snage, veličine guma i sile prijanjanja. Krajnji rezultat su svakako veoma brza vozila. Ime Formula 1 ostalo je isto, ali je iskustvo na stazi potpuno drugačije“, rekao je David Coulthard.

Red Bull Show Run

Pogrešili bismo kada bismo rekli da je David Coulthard dane na stazi u potpunosti zamenio novinarskom profesijom. Ipak, ono što možemo da kažemo jeste da su trkački dani odavno iza njega, te sada Formulu 1 vozi znatno sporije i opreznije na Red Bull Show Run događajima širom sveta. 

Takođe, danas nas je na ulicama Beograda dočekalo veliko iznenađenje. Umesto vožnje jednog bolida koju su najavili organizatori, rame uz rame sa Coulthardom u drugom bolidu pojavio se i Patrick Friesacher.

during the Red Bull Racing Show Run in Bucharest, Romania on September 17, 2022.

Foto. Predrag Vučković, Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori