Compact Disc ove godine proslavlja svoj 40. rođendan
Compact Disc ove godine proslavlja svoj 40. rođendan

Compact Disc ove godine proslavlja
svoj 40. rođendan

Compact Disc ili skraćeno CD proslavio je 40 godina postojanja. Napredak tehnologije doneo nam je nove načine slušanja muzike i omogućio skoro pa instant dostupnost. Ubrzan stil života zahteva tehnologiju koja može da ga prati u korak. Međutim, čini nam se da sve češće priželjkujemo usporavanje ritma i okrećemo se staroj tehnologiji poput analognih fotoaparata, pa čak i kupovini omiljenih albuma u CD formatu.

Prvi compact disc pojavio se 1. oktobra 1982. godine u Japanu. Prvi album koji je pušten u prodaju bio je Billy Joel – 52nd Street. Samo dva elektronska giganta pokušavala su da pređu sa vinila na digitalno-optički disk. Jedan je bio Sony u Japanu, a drugi Philips u Holandiji. Zagovornici ploče na muzičkim konferencijama borili su se za njihov opstanak i slepo se protivili novoj tehnologiji. Sa druge strane, vodeći proizvođači elektronike napravili su hardver za compact disc i lobirali kod svetskih izdavačkih kuća da počnu da usnimavaju muziku koja će moći da se nasnimi upravo na CD.

Compact disc slavu stiče tek krajem osamdesetih godina prošlog veka. Digitalizovan zvuk dopao se čak i Stevie Wonderu. Njegov uticaj nastavio se sve do pojave interneta i MP3 plejera, koji su ga praktično ubili već početkom novog milenijuma. Slična tehnologija poput DVD-ja i CD-ROMa takođe je uticala na smanjenu upotrebu originalnog compact disca.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori